Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Birer birer yere indiriyorlar! Boeing 737 MAX 8 için kötü haber - İş-Yaşam Haberleri
        .png
        .png

        Pazar günü Etiyopya'dan düşen ve uçakta bulunan 157 kişinin tamamının ölümüyle sonuçlanan Boeing 737 MAX 8 kazası, dünya genelinde 54 hava yolu şirketinin filosunda bulunan toplam 350 civarındaki uçak için soru işaretleri devam ediyor.

        EndonezyalıLion Air'e ait aynı tip uçağın ekimayındakalkıştan birkaç dakika sonra Cava Denizi'ne düşmesi ve 189 kişinin ölümüne neden olması nedeniyle gözler Boeing'de. Her ne kadar iki kaza arasında doğrudan bir bağlantı bulunamasa da aradaki benzerlikler hava yolu şirketleri ve havacılık otoritelerini tedbirli olmaya itiyor.

        REKLAM

        Çin ve Singapurlu yetkililer tüm Boeing 737 MAX 8 uçaklarını yerde tutma kararı aldı. Singapur Sivil Havacılık Dairesi, yaptığı açıklamada "5 ay içerisinde iki ölümcül kazaya konu olan" Boeing 737 MAX serisi uçakların tümünü geçici olarak gerek ülke içi gerekse de yurtdışı uçuşlarda durdurmayı kararlaştırıldığı bildirilirken üreticiden jette teknik iyileştirmelerin yapılması istendi.

        Boeing'in 737 MAX serisinde 7,8,9, 10 ve 200 modeliyle ifade edilen 5 çeşit yeni nesil jet bulunuyor. Avustralya ve Güney Kore'de yetkililer Boeing 737 MAX uçaklarının uçmasını şimdilik yasakladı.

        Etiyopya'daki kaza sonrası 422 doların üzerindeki Boeing hisseleri sert düşerek 371 dolara kadar indi. Yüzde 12'lik düşüş sonrası hisseler yavaş yavaş toparlansa da halen 400 doların biraz altında seyrediyor.

        Çin ise üç büyük taşıyıcı China Airlines, China Southern ve China Eastern filosunda bulunan 97 uçağın iç hatlarda kullanılmasını güvenlik gerekçesiyle yasakladı. Endonezya da bakanlık kararıyla 737 MAX 8 uçaklarını yere indirdi.Hindistan ise uçakları yeren indirmeyeceğini ancak söz konusu Boeing modeli için geçici ek güvenlik önlemleri getirildiğini belirtti.

        Bununla birlikte, ulusal çapta bir karar olmadan güvenlik gerekçesiyle söz konusu uçakları kullanmayı geçici olarak durduran hava yolu firmaları da gitgide artıyor.

        Güney Koreli Eastar Jet ve Cayman Airways ikişer, Arjantin Hava Yolları ve Aeromexico ise filosundaki beşer Boeing 737 uçuşlarını geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

        Güney Afrikalı Comair ise uçağın güvenliğinden endişe duymamakla birlikte ve yetkililerden talep gelmediği halde diğer operatörler, Boeing ve teknik uzmanlarla istişareler sonrasında geçici olarak Boeing 737 MAX uçuşlarını durdurduğunu açıkladı.

        AVRUPA VE AMERİKA BOEING 737 MAX 8 İLE UÇUŞA DEVAM EDİYOR

        ABD'li Federal Havacılık Dairesi (FAA) Etiyopya'ya kaza konusundaki soruşturmayla ilgili yardımcı olabileceklerini belirtirken, taşıyıcılar ve pilotlara olağandışı durum görmeleri durumunda söz konusu modelde otomatik kontrolden çıkış için eğitim tavsiyesinde bulundu.

        REKLAM

        Avrupa Birliği'nin Havacılık Güvenlik Dairesi (EASA) ise soruşturmanın yakından takip edildiğini ve "gerekli bilgilere erişildiği takdirde hemen internet sitelerinden yayınlayacaklarını" açıkladı.

        Bununla birlikte, American Airlines ve Southern gibi bazı büyük Amerikalı şirketler 737 MAX uçuşlarını sürdürüyor. Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkeler ise 737 MAX 8 uçaklarının hava sahasına girmesini yasakladı.

        BOEING 737 MAX 8 ÖZELLİKLERİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ