Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Cadılar Bayramı hakkında ilginç bilgiler! Cadılar Bayramı ne zaman, neden kutlanıyor,kaç gün kaldı,kaç gün kutlanıyor, ne kadar sürüyor, neden 31 Ekim?
        1

        KELT'LERE DAYANIYOR

        Bayramın amacı korkunç kostümler giyilerek şeker veya harçlık toplanmasıdır.

        Cadılar Bayramı’nın kökenine inecek olursak kaynaklara göre Cadılar Bayramı’nda balkabağı oyma geleneği Antik Roma öncesi Keltik dönemine dayanıyor.

        2

        Antik Britanya’da Pagan Keltlerinin kutladığı Samhain Festivali’dir kökeni. Keltler bu festivali kutlarken aslında yazın bitişini ve kışın başlangıcını kabul ederler.

        Samhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca’da “Sam – Yaz ve Fuin – Son” anlamına gelir.

        3

        KÖTÜ RUHLAR UZAK TUTULMAK İSTENİYORDU

        Yaz sonu dönemi aynı zamanda evliliklerin gerçekleştiği ve ölülerin kutsandığı bir dönemdir.

        Bu günde ölü ruhların geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiklerine inanılırdı. Keltler ruhları uzak tutmak için evlerde ocakları tutuşturur ve büyük ateşler yakardı.

        4

        İNSANLAR RUHLAR TARAFINDAN TANINMAMAYA ÇALIŞIYORDU

        İnsanlar ise ortalıkta dolaştığı zamanlar ruhlar tarafından tanınmamak için maske ve kostüm takıyordu.

        Samhain Festivali zamanla cadılar, gobinler, periler ve iblislerle değişmiştir.

        Romalılar 1. yüzyılda Keltleri işgal ettikten sonra kendi ölüm Festivali Feralia ile Samhain’i birleştirmişlerdir.

        5

        ZAMANLA CADILAR BAYRAMI'NA DÖNÜŞMÜŞTÜR

        7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs’ta kutlanan Azizler Günü muhtemelen Samhain festivalinin yerini almış ve 1 Kasım’a geçmiştir.

        Azizler Günü’nün Arifesi kabul edilen ve cadılar bayramının kutlandığı 31 Ekim kutsal kabul edilmiş ve Batılı dillerde Halloween adı buradan gelmiştir.

        6

        CADILAR BAYRAMI'NDA NEDEN BAL KABAĞI OYULUR?

        Kabak oyma geleneğinin asıl adı "Jack-O-Lantern" geleneğidir. "Jack-O-Lantern 17. yüzyılda İngiltere’de ortaya çıkıyor. Anlamı ise “Fener taşıyan Jack”tir.

        7

        ŞALGAM OYULUYORDU

        1800’lü yılların sonlarına doğru, şalgam gibi sert köklü sebzeler oyularak, insan yüzü şekli veriliyor ve mum konuluyordu. 1 Kasım’da Azizler Günün’nde ve 2 Kasım “Bütün Ruhlar Günü”nde Katolik çocuklar ölülerini anmak adına ellerinde oyulmuş şalgamlarla pasta istiyorlardı.

        Cadılar Bayramında bal kabağı oyulması ise 19. Yüzyılda İrlanda’da başlamış, kötü ruhları kaçırmak ve ölüleri anmak için kullanıyormuş.

        8

        RENKLER NEDEN TURUNCU VE SİYAHTIR?

        Cadılar Bayramın’da kullanılan siyah renk ölümü, hayaletleri ve gecenin karanlığını temsil ederken, turuncu renk ise hasat mevsiminin bitişi olan kışı, sonbaharı, yaşamı ve karanlığı aydınlatan ateşi simgeler.

        9

        CADILAR BAYRAMI'NDA NE YENİYOR?

        Keltler’den kalan bir gelenek olan şeker toplama çocuklar tarafından gerçekleştirilir. Kabuklu fıstık, elma şekeri, şekerli mısır, kabak çekirdeği ve korkunç süslenmiş pasta çörekler sıkça yapılan yiyecekler arasında.

        10

        EN AĞIR VE EN HIZLI OYULAN BAL KABAĞI

        Cadılar Bayramın’nda oyulan en ağır ve büyük kabak 379 kilo. En hızlı oyulan kabak ise Stephen Clarke’a ait tam 24.03 saniyede oyulmuş.

        11

        CADILARDAN DİLEK DİLEMEK

        İskoçya’da genç kızlar Cadılar Bayramı’nda yakılan ateş üzerinde çarşaf kuruturlarsa eşlerini bulacaklarına inanırlarmış. Bazı kızlarda aynı gece evin merdivenlerinden inerken aynaya bakarlarsa sevdiklerinin siluetini göreceklerini düşünürlermiş.

        12

        CADILAR BAYRAMI NASIL KUTLANIYOR?

        Sembolü bal kabağıdır. Çocuklar evleri gezer ve “Şaka mı, şeker mi?” diye sorarlar. Ev sahibi “Şaka” derse çeşitli eğlenceli davranışlar sergilerler. Büyükler şeker ve harçlık ikram eder.

        Yetişkinler ise 31 Ekim’e en yakın hafta sonunda kıyafet baloları ve partileri düzenlerler.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ