Crohn hastalığı nedir, neden olur ve nasıl geçer? Crohn hastalığı belirtileri ve tedavisi
Sindirim sistemi hastalıkları, kişilerin hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Bu sindirim sistemi hastalıklarından biri de crohn hastalığıdır. Chron hastalığı, sindirim sisteminde iltihaplanma sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu hastalığın sebep olduğu durumlar net olarak bilinmese de genetik, bağışıklık sisteminin zayıflığı ve sigara içimi nedenler arasında görülmektedir.
Chron hastalığı sindirim sisteminde meydana gelen ve kişilerin günlük hayatlarını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Chron hastalığının meydana gelmesiyle birlikte, kişilerde kalıcı ishal, halsizlik, kramp, yorgunluk gibi belirtiler gözükmektedir. Her yaştan kişide meydana gelebilecek bu hastalığın nedeni ise tam olarak bilinmemektedir. İşte, chron hastalığı ile ilgili merak edilen her şey...
Crohn Hastalığı Nedir?
Chron hastalığı, sindirim sisteminde meydana gelen bir bağırsak hastalığıdır. Ülseratif kolit ismi de verilmektedir. Crohn hastalığı ile birlikte sindirim sisteminde hem iltihaplanma hem de tahriş meydana gelir. Bu hastalık ortaya çıktığı andan tedavi ile kontrol edilmesi gereken bir hastalıktır ve ömür boyu sürebilir. Bazı dönemlerde daha ağır seyreden bir hastalık olarak Crohn hastalığı kontrol altında tutulmaz ise kolon kanseri başlangıcına da sebep olabilir.
Crohn Hastalığı Neden Olur?
Crohn hastalığının neden olduğu sebepler tam olarak bilinmemektedir. Kimi uzmanlar tarafından yapılan sağlıksız diyetlerin ve stresin Crohn hastalığına sebep olduğu dile getirilmektedir. Ancak bazı uzmanlar ise Crohn hastalığının sebebinin kalıtımsal ya da bağışıklık sisteminin düşük olmasına bağlar.
Crohn Hastalığı Nasıl Geçer?
Nedeni tam olarak bilinmeyen crohn hastalığının net bir tedavisi de yoktur. Bu yüzden ömür boyu devam edebilecek bir hastalıktır. Bu hastalıkta önemli olan kontrol altında tutulmasıdır.
Crohn Hastalığı Belirtileri
Crohn Hastalığı Tedavisi
Crohn hastalığının nedeni bilinmediği için tedavisinde de kesin sonuçlar alınmaz. Ancak uygulanan farklı tedavi yöntemleri ile kişinin günlük hayatını sorunsuz geçirmesine destek olunur. Crohn hastalığında aminosalisilatlar, steroidler, immünosüpresanlar ve biyolojik ilaçlar kullanılır. Bunun yanı sıra bağırsak istirahati yöntemi de tercih edilir. Bu tedavide 3 farklı yöntem kullanılır. İşte bağırsak istirahatinde kullanılan yöntemler:
Crohn Hastalığı Kanser Mi?
Chron hastalığı kanser değildir, ancak tedavi uygulanıp kontrol altına alınmaz ise ince ve kalın bağırsakta kolon kanserinin başlangıcına sebep olur.
Crohn Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Crohn hastalığının tedavisi net bir şekilde olmasa da bu hastalığın kontrol altına alınması büyük önem taşır. Eğer tedavi yöntemleri uygulanmaz ise bağırsakta tıkanıklık meydana gelebilir. Bunun yanı sıra bağırsak duvarının kalınlığında aşınma meydana gelir. Crohn hastalığı aynı zamanda bağırsağın bazı bölgelerinin daralmasına yol açar. Bu daralmada sindirim sisteminin sağlıksız çalışmasına sebebiyet verir.