Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Şekersiz kola gördüğü kadar masum mu? Şekersiz içecekler kilo yapar mı, zararlı mı, faydalı mı? | Sağlık Haberleri
        1

        Tüketiciler tarafından bu içeceklere bakış açısı değişiyor. Imperial College London’ın yaptığı bir araştırma sonucunda tatlandırıcı içeren içeceklerin herhangi bir kilo kaybına neden olmadığı kaydedildi.

        2

        TİP 2 DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR

        Yine araştırmacılar bu tür içeceklerin sağlığa zararlı olduğu görüşünde.

        Kamuoyunda ve bazı bilim insanları arasında yer alan görüşlerde tatlandırıcıların kilo aldırdığı ve Tip 2 diyabet hastalığı riskini de arttığına dair düşünceler hakim.

        3

        ABD’nin Purdue Üniversitesi’nden Prof. Susan Swithers, “Pek çok insan şeker içermediğini düşünerek bu içeceklerin daha sağlıklı olduğunu sanıyor ancak kişiler bunu kanıtlayacak verilere henüz sahip olamadığımızı anlamalılar” dedi.

        Araştırmalar fazla kilosu olan kişilerin, ideal kiloya sahip olan kişilere kıyasla daha fazla gazlı içecek tükettiğini gösteriyor.

        4

        KİLO ALDIRIYOR

        ABD Kamu Sağlığı Dergisi’nin ABD’de yetişkinler üzerinde yaptığı bir araştırmada sağlıklı kiloya sahip kişilerin %11, fazla kilosu olan kişilerin %19’u diyet içecekleri tüketiyor.

        Yine Obezite adlı dergide yer alan, yaklaşık 8 yıl süren 3700 kişinin diyeti incelendiğinde düşük kalorili tatlandırıcıların kilo aldırdığı fark edildi.

        5

        Bu durum araştırmacılara suni tatlandırıcıların ters etki yaparak kilo aldırıp aldırmadığını sorgulattı.

        Araştırmalarda neden sonuç ilişkisi kurmak zor, kilo alınmasına neden olan şey tatlandırıcılı şekersiz içecekler mi yoksa alınan bu içeceklerin zararsız olduğu düşünülerek gereken dozajdan fazla tüketilmesi mi?

        6

        FARELER ÜZERİNDE DENEY YAPILDI

        Profesör Swithers bu konuyu ele alarak fareler üzerinde deney yapıyor, yaptığı deney sonucunda vücuda alınan normal şekere kıyasla tatlandırıcılı içeceklerin farklı tepki yarattığı ortaya çıkıyor.

        Şeker tüketildiği zaman dile değdiğinde tatlı bir his yaratıyor ve devamında yemek tüketileceği işareti iletiliyor.

        7

        Sıfır kalorili tatlandırıcı içildiği zaman ardından yemek yeme hissi görülmüyor.

        Bu sonuç ile tatlandırıcı ile kalori arasındaki bağ zayıflamış oluyor.

        8

        Proseför Swithers, “Diyet gazlı içecekler vücuda zararlı olduğunu düşünüyoruz, çünkü tüketildiği zaman şekeri sindirmeyi zorlaştırıyor. Hayvanlar gerçek şeker aldıkları zaman sindirmekte zorlanıyorlar ve hormonların verdiği tepkimeler değişiyor, kandaki şeker seviyesi yükseliyor bu da kilo alımına neden oluyor” dedi

        9

        BAĞIRSAK DENGESİNİ DEĞİŞTİRİYOR

        Başka bir görüş olan İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü’nde görev alan bilim insanlarına göre düşük kalorili tatlandırıcılar farelerin bağırsaklarındaki bakteri dengesini bozuyor.