Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Ekonomi DUL VE YETİM MAAŞI 2025 SON DAKİKA: Ocak zammı ile yeni dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? Zamlı dul ve yetim maaşı hesaplaması
        1

        Yeni yılın ilk ayında açıklanan zam oranları, dul ve yetim maaşı hak sahiplerini sevindirdi. Aralık ayı enflasyon rakamlarının TÜİK tarafından duyurulmasıyla, Temmuz-Aralık dönemi enflasyon farkı ortaya çıktı ve sosyal yardım ödemelerinde artış gerçekleşti. Vefat eden sigortalının eşine ve çocuklarına bağlanan maaş oranları %75 ve %50 hisse oranlarına göre düzenleniyor. Memur ve emeklilerin maaşlarının yanı sıra dul ve yetim aylıklarına yapılan zamlarla ilgili detaylar kamuoyunda merak konusu oldu. 2025 yılı zamlı dul ve yetim maaşlarına dair tüm bilgiler haberimizde…

        2

        2025 OCAK ZAMMI BELLİ OLDU!

        Aralık ayı enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 44.38, aylık enflasyon ise yüzde 1.03 oldu. TÜİK tarafından açıklanan Aralık enflasyonu ile 6 aylık enflasyon oranı belli oldu. Böylece Ocak-Haziran dönemini kapsayan memur ve emekli zammı netlik kazandı. 6 aylık enflasyona göre SSK ve BAĞ-KUR emekli zam oranı 15,75, memur zam oranı ise 11,54 olarak belirlendi.

        3

        2025 DUL VE YETİM MAAŞI ZAMMI YÜZDE KAÇ?

        SSK ve Bağ-kurlu emeklilerin maaşlarına yapılan zam oranıyla beraber yeni dul ve yetim aylıkları belli oldu. Dul ve yetim aylıklarına yüzde 15,75 oranında zam yapıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışının yüzde 15,75 olmasından dolayı dul ve yetim maaşları da bu seviyede yükseltildi.

        4

        2025 DUL YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU?

        En düşük emekli maaşı SSK ve Bağ-Kur'lular için 12 bin 500 TL'den 14 bin 469 TL'ye çıktı. Bu durumda vefat eden sigortalı SSK veya Bağ-Kur emeklisi ise:

        Yüzde 75 oranında dul maaşı alan birisi için taban maaş 10.852 TL olarak uygulanacak.

        Yüzde 50 oranında dul maaşı bir eş için ise taban maaş 7.234 TL olacak.

        Yüzde 25 oranında yetim maaşı alan birisi için ise taban maaş 3.617 TL olacak.

        En düşük memur emeklisi maaşı 17 bin 587 TL'den 19 bin 617 TL'ye çıktı. Bu durumda vefat eden sigortalı Emekli Sandığı'ndan ise:

        Yüzde 75 oranında dul maaşı alan birisi için taban maaş 14 bin 713 TL olarak uygulanacak.

        Yüzde 50 oranında dul maaşı bir eş için ise taban maaş 9 bin 808 TL olacak.

        Yüzde 25 oranında yetim maaşı alan birisi için ise taban maaş 4 bin 904 TL olacak.

        5

        DUL VE YETİM AYLIĞI NASIL HESAPLANIR, NEREYE BAŞVURULUR?

        Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır.

        4(a) (SSK) ve 4(b) (BAĞ-KUR) kapsamındaki ölüm aylığı bağlama işlemleri için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerimize Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.

        6

        DUL VE YETİM AYLIĞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

        Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

        a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya,

        b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

        7

        Ayrıca;

        a-) 47 nci maddede yazılı sebeplerle kazaya uğramış, malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış,

        b-) Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş,

        durumda iken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanır.

        Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartında; gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmamaktadır.

        Ancak, 1/10/2008 tarihinden önce ölen sigortalıların 900 gün hesabında borçlanılan tüm süreler dikkate alınmaktadır.

        Ayrıca, kendi nam ve hesabına (5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi) çalışan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalıların genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ