Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa "Yunanistan'ın borçlarının silinmesi söz konusu değil" , Almanya'nın teşvikiyle iflastan kurtulan Yunanistan'a seçim sonuçları sonrası mesaj gönderen Berlin, borçların silinmeyeceği görüşünü yineledi. Büyük koalisyon hükümetini oluşturan Hıristiyan Demok | Dış Haberler

        Devlet bütçesi iflasını engelleyen Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası ile yaptığı anlaşmalar gereği katı tasarruf politikaları yapmak zorunda olan Yunanistan'da Radikal Sol İttifak (Syriza) lideri Aleksis Tsipras'ın 'AB'nin tasarruf politikalarına son verme ve ülkenin borçlarını sildirme' vaadiyle seçimlerden birinci parti çıkması Almanya'yı hareketlendirdi.

        Yunanistan'ın talep ettiği borç silmenin, Euro bölgesindeki vergi mükelleflerinin Yunan borçlarını üstlenmesi anlamına geleceği hatırlatılarak, 'borç silmenin söz konusu olmayacağı' açıklamaları üzerinde duruldu. Federal Maliye Bakanı Wolgang Schaeuble'nin "320 milyar Euro borç ödenmezse, Euro'dan çıkış kaçınılmaz olur" uyarısının, bir kez daha hatırlatılması dikkat çekti.

        Borçların silinmesi talebi ile ilgili açıklamalarda bulunan Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Sosyal Demokrat Partili (SPD) Alman kökenli Başkanı Martin Schulz, "Yunanistan'ın borçlarının silinmesi talebiyle ilgili parlamentoda bir çoğunluk bulunmuyor." dedi. Almanya'nın Sesi Radyosu'na verdiği demecinde Aleksis Tsipras'a bunu açık biçimde söylediğini açıklayan Schulz, "Tsipras, Yunanistan'da da Avrupa'da da partnerlere ihtiyacı var." uyarısında bulundu.

        Schulz, "Borçların silinmesiyle ilgili ideolojik tartışmalar sürdürüleceğine daha fazla büyümenin sağlanması ve istihdam yerlerinin oluşturulması imkânları üzerine konuşulmalıdır." dedi.

        "AB'NİN TUTUMU DEĞİŞMEYECEK"

        AB'nin Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Alman kökenli komiseri Günther Öttinger de açıklamasında, "Gelecekteki Yunan hükümeti AB'nin finansmanla ilgili teklifinde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini bilmesi gerekir." dedi. "Yunanistan'a tanınacak bir imtiyazla Portekiz gibi diğer borçlu ülkelere yanlış mesajların verileceğinin" altını çizen Öttinger, Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkmasının da "iki taraf için riskli olacağını" sözlerine ekledi.

        "30 YILI AŞKINDIR SAHTEKÂRLIK YAPILDI"

        CDU AP milletvekili Elmar Brok, Alman devlet 1. kanalında yayınlanan bir programda verdiği demecinde, "Avrupa'da siyasi ve ekonomik bir sınıfın normal halkı 30 yıldan daha fazla bir süre boyunca bu nedenli kandırdığı başka bir Avrupa ülkesi tanımıyorum." sert eleştirisinde bulundu. Brok, "Reformun olmadığı yerde rekabet olamayacağı için borç silme durumu da olamaz, çünkü bu ortamda aynı borç üç dört yıl içinde tekrar ortaya çıkar." dedi.

        SPD: "YUNANİSTAN, ANLAŞMALARA RİAYET ETMEK ZORUNDA"

        SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, "Yeni Yunan hükümeti de AB ve Troykası ile imzaladığı anlaşmalara bağlı kalmak zorundadır." çıkışında bulundu. "Gelecekte de karşılıksız hiçbir hizmet verilmeyecektir." diyen Oppermann, "Aleksis Syriza, yeni reformları yürürlüğe koymalıdır ve rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele etmelidir." diye konuştu.

        YEŞİLLER: "ŞARTLARA BAĞLI BORÇ SİLME OLABİLİR"

        Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter ise Yunanistan'a "sosyal ve ekonomik reformlar karşılığında borç silmenin olabileceğini" kaydetti. Hofreiter, "Yeni Yunan hükümeti ile AB ve Alman hükümeti, Yunanistan'daki insanlar için yeni perspektifler oluşması için yollar aramalıdırlar." dedi.

        SOL PARTİ, YUNAN SEÇİM SONUÇLARININ MERKEL İÇİN HEZİMET OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

        Muhalefetteki Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger ise açıklamasında "Yunanlılar Merkel'in tahrip eden kursunu yenilgiye uğrattılar." iddiasında bulundu. Yunan radikal sol ittifakını 'kardeş parti' sayan Sol Parti'nin ideolojik çıkışları gözlerden kaçmadı.

        "DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMAYACAK, SEÇİM ÖNCESİ İLE SONRASI FARKLIDIR"

        Bu arada Tsipras'ın borçların büyük bölümünün silinmesi talebini gerçekçi bulmadığını belirten Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) AP üyesi Markus Ferber, "Diğer Portekiz ve İrlanda'daki seçim kampanyalarından da edindiğimiz deneyim, adayların müzakerelerin yenilenmesi talebinde bulunmuş olmaları. Hepsiyle de yeniden müzakere edildi ama hiçbir şey değişmedi. Dolayısıyla ben oldukça rahatım. Çünkü seçim öncesi ile seçim sonrası farklıdır." hatırlatmasında bulundu.

        ALMAN MERKEZ BANKASI UYARDI: "İLLÜZYONLARA SON VERİLMELİ "

        Diğer taraftan ise Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann tarafından yapılan açıklamada, "Yunanistan'ın hala yardım programıyla desteğe ihtiyacı var. Umarım yeni Yunan hükümeti illüzyonlardan oluşan vaatlerde bulunmaz." ifadesini kullandı.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ