Prof. Sancar: ‘Cizre’de de Kars’ta da doğmuşsam ben Türk’üm’
Prof. Dr. Aziz Sancar'la beraber, ilk kez bir Türk bilim adamı fen bilimlerinde Nobel Ödülü almış oldu. Etnik kökeniyle ilgili sorulara kızgın: "Bana 'Arap mısınız, kısmen mi Türk'sünüz?' diye sorarak saygısızlık yaptılar. BBC'nin bana sorduğu ilk soru bu. Ben Türk'üm, o kadar. Mardin'de doğmuşsam, Cizre'de de doğmuşsam, Kars'ta da doğmuşsam ben Türk'üm"
Ahmet YUKUŞ / HABERTÜRK
Kanser tedavisinde çığır açarak Nobel’i alan Mardin’in Savur İlçesi doğumlu Prof. Dr. Aziz Sancar’ın hayatıyla ilgili merak edilenler ve ayrıntıların ardı arkası kesilmiyor. Yaşamına ilişkin ayrıntıları hem yakınları hem de Prof. Dr. Sancar anlattı. Sancar’ın eşi Gwen Sancar’ın ödül yorumu ise “Kocam, göçmenlere destek verildiğinde neler yapabileceklerini gösterdi” oldu.
ETNİK KÖKEN SORUSU RAHATSIZLIĞI
Nobel almasının ardından kendisine dünyanın pek çok medya kuruluşunun ulaştığını ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Sancar, ancak bazı medya organlarının sorularından ve sosyal medyada kendisinin etnik kökenine ilişkin yorumlardan rahatsızlık duyduğunu ifade etti. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin kendisini aradığını aktaran Sancar, şunları dedi: “Bana ‘Arap mısınız, kısmen mi Türk’sünüz?’ diye sorarak saygısızlık yaptılar. BBC’ye söyledim, ‘Arapça konuşmuyorum, Kürtçe konuşmuyorum, ben Türk’üm’ dedim. Güneydoğulu olunca bundan kaçamıyorsunuz ama kendimi öyle biliyorum, BBC’ye de söyledim, size de öyle söylüyorum. BBC’nin bana sorduğu ilk soru, ‘Siz Arap mısınız?’ oldu. Ben Türk’üm, o kadar. Mardin’de doğmuşsam, Cizre’de de doğmuşsam, Kars’ta da doğmuşsam ben Türk’üm.”
‘SÜLEYMANİYE’Yİ İNŞA EDER GİBİ ÇALIŞTIM’
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kimya dalındaki Nobel Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar, 40 yıldır DNA onarımı üzerinde büyük titizlikle çalıştığını söyledi. Konuyla ilgili 400’den fazla bilimsel makale yazdığını belirten Sancar, “Bu çalışmalar, Süleymaniye Camii’ni inşa eder gibi taş üstüne taş koyarak oluşturuldu” diye konuştu.
SURİYE MESAJI:BARIŞÇIL ÇÖZÜM İÇİN ÇABALAMALIYIZ
Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Ödülü’ne ilişkin Duke Üniversitesi’nde yaptığı teşekkür konuşmasında ise Suriye ile ilgili mesajlar verdi: “Türkiye’nin Suriye sınırına yakın küçük bir kasabasından geliyorum. Hepiniz Suriye’de ve dünyanın o bölgesinde yaşanan trajedinin farkındasınız. Bu probleme barışçıl bir çözüm bulmak için çabalamalıyız. Bizi ayıran yaklaşımlar yerine sorunlarımıza ‘bilimsel yaklaşımlar’ sergilememiz gerektiğini düşünüyorum.”
33 YILDIR AYNI ÜNİVERSİTEDE
1969’da Mardin’de doktorluk da yapan Sancar, kısa süre sonra tıp ve bilime katkıda bulunmak amacıyla ABD’ye gittiğini belirterek, ABD’de bilimsel yönden zorluk yaşamadığını ve daha çok sosyal konulara uyum sağlamada zorlandığını ifade etti. Teksas’ta doktora yaptıktan sonra 33 yıldır Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde ders veren Prof. Dr. Sancar, Nobel Ödülü sonrası çalışmalarına bütün hızıyla devam edeceğini dile getirdi.
ERKEKLER OKUDU KIZLAR EVLENDİ
Prof. Dr. Aziz Sancar’ın babası Abdulgani Sancar, görücü usulüyle ilk olarak Zehra Hanım ile evlenmiş. Bu evlilikten 1’i kız 3 çocuğu olan Sancar, daha sonra Meryem Hanım’a âşık olup onunla ikinci evliliğini yapmış. Aziz Sancar da bu evlilikten dünyaya gelen 8 çocuktan biri. Aziz Sancar’ın 3 öz kız kardeşi Edibe, Yıldız ve Seyran, ortaokulu bitirdikten sonra 15-20 yaşlarında evlendi. Sancar ve 4 erkek kardeşi ise üniversiteden mezun oldu. Ağabeylerinden Kenan Sancar (82) emekli tuğgeneral, Tahir Sancar ise emekli binbaşı. Orhan Sancar üniversite sonrası ticarete atılırken, kardeşlerin en küçüğü Hasan Sancar ise makine mühendisi.
EVİ MÜZE YAPILACAK
Aziz Sancar’ın İstanbul’da yaşayan emekli binbaşı ağabeyi Tahir Sancar, ailenin tüm fertlerinin üstün zekâlı olduğunu belirterek, “Ancak Aziz kardeşim hepimizden daha zekâlıydı. İlkokul birinci sınıftan itibaren Aziz, hiçbir zaman okulun 2’ncisi olmadı, hep birinciydi” dedi. Kardeşiyle gurur duyduğunu ifade eden Sancar, “Nobel Ödülü alarak Türkiye’nin ismini altın sayfalara yazdırdı. Onun isminin yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Mardin Savur’da bulunan babadan kalma taş evin müzeye dönüştürülmesi için kaymakamlıkla görüştük. Tarihi taş evin restorasyona ihtiyacı var. Kamunun desteği olması halinde Aziz Sancar Müzesi’ne dönüştürülmesini istiyoruz” diye konuştu.