Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bahreyn'in profili | Dış Haberler

        Birleşmiş Milletler verilerine göre, Bahreyn'in nüfusu uzun yaşam süreleriyle de dikkati çekiyor. Erkeklerde ortalama ömrün 75, kadınlarda 78 yıl olduğu Bahreyn'de kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla, Dünya Bankası'nın 2009 verisine göre 26 bin dolara yaklaşıyor. Bahreyn'in demografik dağılımına bakıldığında, nüfusun yarıdan fazlasını yerli Araplar, kalan bölümünü de Araplar, İranlılar ve Batı Avrupalılar oluşturuyor.

        Halen yönetimde olan Sünni El Halife ailesi, 1783 yılında Bahreyn'i Pers İmparatorluğu'nun elinden almış, ancak bu toprakları elinde tutabilmek için İngiliz himayesine sokmuştu. 30'dan fazla takım adadan oluşan ve 750 kilometre karelik yüzölçüme sahip küçük ülke, 1971'de bağımsızlığını yeniden kazandı.

        Mutlak monarşiyle yönetilen ülkede, 1999'dan beri Kral Hamad bin İsa El Halife, 1971'den bu yana da Şeyh Halife bin Sallah El Halife başbakanlık görevini yürütüyor. Üyeleri kral tarafından atanan Danışma Konseyi ve 4 yılda bir yapılan seçimlerle belirlenen parlamento, ülkenin yasama organlarını oluşturuyor.

        Ekonomisi geçmişte büyük ölçüde petrol üretimi ve rafinerisine dayanan Bahreyn'de rezervlerin azalması, yönetimin ekonomik yelpazesini genişletmesine neden oldu.

        Gaz ve petrol üretimi, ağır sanayi, ulaştırma ve haberleşme sektörlerini elinde tutan hükümetin yanı sıra bankacılık, hafif sanayi ise özel sektör tarafından yürütülüyor. Tarımın Gayri Safi Yurt İçi Hasıladaki yerinin yüzde 2'leri geçmemesine rağmen, kamu yönetimi, bankacılık, turizm ve petrol, gaz üretimi GSYİH'ya katkı sağlayan kollar olarak öne çıkıyor.

        Güçlü bir orta sınıfın bulunuşu, Bahreyn'deki liberal ve modern kültürün oluşmasında en büyük itici gücü oluşturuyor. Arap kültürü ve İslam dininin etkisini modernizmle sentezleyen Bahreyn halkı, bu özelliği ile diğer Arap ülkelerinden sıyrılıyor.

        Başkent Manama'da yoğunlaşan nüfus, bu en küçük Körfez ülkesinin halkının merkeze yakın olma ve fırsatlardan en iyi şekilde yararlanma arzusunu kanıtlıyor.

        Geçmiş medeniyetlerin etkisini günümüze taşıyan Bahreyn'de birçok kültürel öge çeşitli müzelerde sergilenerek, geçmişten günümüze projeksiyon sağlıyor. Arkeolojik, kültürel ve görsel güzellikler Bahreyn'i ''Ortadoğu'nun incisi'' yapıyor.

        Aynı zamanda Amerikan 5. filosununda bulunduğu Körfez ülkesi Bahreyn, petrolü Avrupa'ya taşımak için geçmek zorunda bulunulan Basra Körfezi'nde stratejik bir konumda olması nedeniyle, Batı için önemli yerini her zaman koruyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ