Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Myanmar Ang San Suu Çii Cunta Ulusal Demokrasi Birliği Partisi | Dış Haberler

        Myanmar’ın diktatörlükler tarafından yönetilen halklar için bir özgürlük sembolüne dönüşen Nobel Barış Ödülü sahibi kadın muhalif lideri Aung Suu Çii milletvekili seçildi. Liderliğini yaptığı Ulusal Demokrasi Birliği Partisi, 1990 yılından bu yana ilk kez bir ara seçime katıldı.

        Geçtiğimiz yıl kendi denetimindeki kısmen sivil hükümete yetkilerini devreden orduya karşı yıllarca mücadele eden Aung Suu Çii bu seçimle ilk kez resmi bir pozisyon elde etmiş oldu. Ulusal Demokrasi Birliği tarafından yapılan açıklamada “Wah Thin Kha” bölgesinde yapılan seçimde Çii’nin emekli bir asker olan rakibi karşısında oyların yüzde 65’ini alarak seçildiği belirtildi.

        "ZAFERİMİZ HALKIN ZAFERİ"

        Aung San Suu Çii, partisinin merkezinde yaptığı "zafer konuşmasında", "Bu, yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Zaferimiz halkın zaferi" dedi.

        ÜLKESİNİN UMUDU

        66 yaşındaki kadın siyasetçinin meclise girmesi taraftarları tarafından düzenlenen coşkulu bir törenle kutlandı. Çii uluslararası yaptırımlar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan Myanmar yönetimi tarafından da umut verici bir gelişme olarak görülüyor.

        YÖNETİMDE ROL OYNAYABİLİR

        Ordu destekli yönetim, ülkenin Çii sayesinde uluslararası yalnızlıktan kurtulmasını umuyor. 2011 yılından itibaren sürpriz demokratik açılımlar yapan hükümetin mecliste sayısal üstünlüğü olmamasına rağmen Çii’ye yönetimde rol verebileceği konuşuluyor. Ancak Çii’nin yıllarca mücadele ettiği ordunun desteğini arkasına alan bir hükümete destek vererek siyasi güvenilirliğini tehlikeye atıp atmayacağı bilinmiyor.

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ