Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Trendler Maç izlemeden forma tasarlanmaz! - Alışveriş Haberleri

        Aysun Öz Kaşi / HT Pazar

        Dört büyükler, şirketlerine milyon liralar kazandılarcak formalarını ardı ardına tanıttı. Trabzonspor, Beşiktaş, Galatasaray ve son olarak da Fenerbahçe. Dört büyüklerin formalarını, Manchester United, Barcelona, Real Madrid, Chelsea gibi Avrupa takımlarının da formalarını tasarlayan Nike ve Adidas'ın tasarım ekiplerine sorduk

        Galatasaray'ın ilk formasını diken Ali Sami Yen'in kız kardeşi Samiye Erer, takımın geçen haftaki görkemli forma tanıtımını görse gurur duyardı. Beşiktaş, Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin ilk formalarını tasarlayanlar için de durum aynı.

        Dev kulülerin forma tanıtımları artık sezon açılışının yapıldığı, moral ve motivasyonun yükseltildiği çok amaçlı şovlara dönüştü. Artık aylar öncesinden sosyal medyada yeni formaların nasıl olması gerektiğiyle ilgili yorumlar yazılmaya başlıyor. Taraftar beklentileri tasarımlara da yansıyor. Galatasaray ve Trabzonspor'un formalarını tasarlayan Nike ile Beşiktaş ve Fenerbahçe'ninkileri tasarlayan Adidas'ın tasarımcıları yurtdışında. Ve her iki ekip de taraftar beklentilerini göz önüne aldıklarını söylüyorlar.

        TASARIM SÜRECİ BİR YILA YAYILABİLİYOR

        Gayet tabii, milyonlarca liralık forma satışlarından bahsediyoruz. Kartal Yuvası Mağazaları 2011'de 15-20 milyon lira, Fenerium 60 milyon lira, Galatasaray ise 30 milyon lira ciro yaptı. Bu sezonki hedefler, özellikle Galatasaray'da bu rakamların epey üzerinde. Ciddi iş. Bu nedenle formaların tasarım süreci bir yıla yayılabiliyor.

        Nike tasarım ekibi, "Kulüpten alınan bilgi ve istekler harmanlandıktan sonra, geliştirilen son teknolojileri kullanarak sporcunun performansına katkıda bulunacak tasarımlar gerçekleştiriyoruz" diyor. Bazı kulüplerin olmazsa olmazları konusunda hassas davrandıklarının da altını çiziyorlar. Adidas Zone Sportif Pazarlama Müdürü Caner Uluğ, tasarım sürecini şöyle anlatıyor: "Oyuncu sağlığı, rahatlığı ve performansına en üst düzeyde katkı sağlamak birinci önceliğimiz; bu sebeple teknolojik ve inovatif çalışmalardan hiç ödün vermiyoruz. Formalarını tasarladığımız tüm kulüp ve federasyonların formalarındaki standartlar aynıdır ve tasarımdan bağımsızdır."

        Ancak "Elbette ki bir esin kaynağımız var" diye ekliyor Uluğ. "Çalıştığımız kulübün tarihi, taraftarları, başarıları, öne çıkan yanları, kültürü ve değerleri tasarım aşamasında bizim için yönlendirici ve ilham verici oluyor."

        'MAÇ İZLEMEDEN FORMA TASARLANMAZ'

        Nike tasarım ekibinin esin kaynağıysa kulüplerin hikâyeleri, nostaljik formalar ve taraftarlarla kulüp yöneticilerinin profilleri.

        Nike ve Adidas'ın tasarım ekipleri Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ya da Trabzonspor'un maçlarını izliyor mu peki? Nike tasarımcıları bunun tasarım sürecinin bir parçası olduğunu anlatıyor: "Kesinlikle izliyoruz. Her bir oyuncunun tarzına göre forma tasarlamak mümkün değil ancak takımın oyun tarzı, sahadaki duruşu ve enerjisi tasarım için bize önemli ipuçları veriyor."

        ‘TUTTUĞUMUZ TAKIMI KAYIRMIYORUZ'

        80'li yıllarda formaların şortları dönemin modasına uygun olarak avuç içi kadardı, 90'larda basketbolcuların şortları kadar uzadı ve bollaştı. "Yeni trendler her türlü tasarımı etkilediği gibi forma tasarımını da dolaylı olarak etkiliyor" diyerek moda ve forma ilişkisini anlatan Nike tasarımcıları, forma tasarımında en önemli noktanın çıkan ürünün, sporcunun sahadaki performansına katkı sağlayarak sporcuyu motive edebilmesi olduğunu vurguluyor.

        Nike tasarım ekibi; aynı zamanda Manchester United, Arsenal, Barcelona'nın gibi kulüp takımlarının yanı sıra Brezilya, Fransa, Hollanda ve Türkiye gibi milli takımların formalarına imza atıyor. Adidas tasarım ekibiyse Real Madrid, Chelsea, Bayern Münih, AC Milan gibi takımlarla İspanya, Almanya, Arjantin gibi ülkelerin formalarını da tasarlıyor. Tasarımın içinde duygusallık olduğunu düşünürsek tasarımcılar kendi tuttukları takımların formalarını kayırıyorlar mı? Nike ekibi tasarımın duygusal bir süreç olduğunu itiraf ediyor ama şöyle devam ediyor: "Profesyonel bir iş yaptığımız için tasarım sürecinde kesinlikle sadece işe odaklanıyoruz."

        Fotbolun ateşi yakında yanacak. Takımlar da taraftarlar da yeni formalarını güle güle giysinler...

        13 PLASTİK ŞİŞEDEN BİR FORMA

        Formaların dikildiği kumaşlar birer teknoloji harikası... Günümüzde formalar nasıl bir teknolojik alt yapıya sahip, tasarımcıları anlatıyor...

        Nike:

        Tasarımlarımızda, sporculara mükemmel bir konfor ve performans sağlamaya özen gösteriyoruz. Formaların yapımında, oyuncuların daha kuru, serin ve hafif kalmasını sağlayan Dri-FIT teknolojisini kullanıyoruz. Teri bedenden kumaşın yüzeyine çekerek tenin hızla kurumasını sağlayan bu malzeme, 3 boyutlu yapısıyla cildin etrafında daha fazla hava boşluğu yaratıyor. Böylece formanın vücuda yapışması engelleniyor. Ayrıca formaya yerleştirdiğimiz file yan paneller sayesinde vücudun rahatça hava almasını sağlıyoruz.

        Geri dönüştürülmüş plastik şişelerden üretilen kumaşın kullanıldığı yeni formalar, Nike'ın bugüne kadarki en çevre dostu formaları olma özelliğini taşıyor. Her forma (üst ve şort), 13 adet geri dönüştürülmüş plastik şişe kullanılarak üretiliyor. Bu yenilikçi üretim yöntemi, geleneksel polyester üretimine kıyasla enerji tüketiminde yüzde 30 oranında tasarruf sağlıyor. 2010'dan beri Nike'ın yüksek performanslı milli takım ve kulüp formalarının üretimi için yaklaşık 115 milyon adet geri dönüştürülmüş plastik şişe kullanıldı.

        Nike tasarım ekibi "Taraftardan da ilham alıyoruz" diyor.

        VÜCUT ISISINI SABİTLEYEN FORMALAR

        Adidas:

        Kulüp ve federasyonların ihtiyaçlarına göre farklı teknoloji kullanımları da olmakla birlikte, Adidas'ın formalarında artık bir standart haline gelen ClimaCool® adlı teknoloji sayesinde vücudun en çok ısınan bölgeleri tespit ediliyor ve özel tasarlanmış havalandırma kanallarıyla iç ve dış hava akımı oluşturuluyor. Böylece vücudun kuru ve serin kalması sağlanıyor. Bu da sporcuların vücut ısılarını maç boyunca ideal seviyede tutarak, dayanıklılıklarını artırıyor.

        Nike tasarım ekibi "Taraftardan da ilham alıyoruz" diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ