Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Petrol bir haftada 240 milyar dolar kaybettirdi - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        4 Aralık Cuma günü Viyana'da gerçekleştirilen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısından çıkan kararın ardından petrol 7 yılın en düşük seviyesine geriledi.

        Arz fazlalığına çözüm olarak bir üretim tavanı belirlemesi beklenen OPEC, petrol üretim hedefini en son üretim tahmini doğrultusundaki seviyede, günlük 31,5 milyon varil olarak belirledi. OPEC'in aylık piyasa raporundaki tahminlere göre örgüte dahil ülkeler Ekim ayında yaklaşık 31,4 milyon varil ham petrol üretti.

        Arama, üretim, arıtma, boru donanımları ve sektördeki diğer hizmetleri veren şirketlerin değeri 11 Aralık Cuma 3,72 trilyon dolara geriledi. 3 Aralık'ta değerleri 3,96 trilyon civarındaydı. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre dünyanın en büyük petrol şirketi Exxon Mobil Corp 11 milyar dolar, PetroChina Co ise 17 milyar dolardan fazla eridi. Böylece geçtiğimiz hafta petrol şirketlerinin değeri 240 milyar dolar azalmış oldu.

        Ham petrolün 18 aydır devam eden düşüşü enerji şirketlerini harcama kısıntılarına, işgücünü azaltmaya ve projeleri ertelemeye zorluyor. Enerji şirketleri; demir ve bakır gibi emtia fiyatlarının düşüşüne rağmen; MSCI Dünya Endeksi'nde bu yıl en kötü performansı gösterenler oldu.

        AlphaValue SAS petrol endüstrisi analisti Alexandre Andlauer; petrol fiyatları 40 dolar civarında kalmaya devam ederse şirketler tarafından daha önce açıklanmış olanlara ek olarak daha sert önlemlerin alınacağını söyledi.

        ABD'nin ikinci büyük petrol şirketi Chevron Corp bu hafta 2016 bütçesinin bu yılkinden yüzde 24 daha küçük olacağını açıkladı. ConocoPhillips Perşembe günü gelecek yıl sermaye harcamalarını yüzde 25 azaltacağını bildirdi. Eni SpA CEO'su Claudio Descalzi'ye göre gelecek yıl sektör genelinde harcama kesintileri 20 milyar dolara ulaşabilir.

        107 şirketin dahil olduğu MSCI Dünya Enerji Sektörü Endeksi bu yıl yüzde 25 düştü. Avrupa'nın en büyük petrol üreticisi Royal Dutch Shell Plc bu yıl yüzde 35 değer kaybetti ve Temmuz 2009'dan bu yana görülen en düşük seviyeye yaklaştı.

        Uluslararası Enerji Ajansı Cuma günü yayımlanan aylık pazar raporunda, küresel petrol arzı fazlalığının en azından 2016 sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ