Dul aylığını erkekler de alabiliyor
Sosyal güvenlik sistemlerinde en fazla ayrıcalığın kadınlara sağlandığı düşünülürken erkeklerin dul aylığı alabiliyor olması bu yargıyı yıkar nitelikte oldu
Pozitif ayrımcılığın en fazla yapıldığı alanlardan birisi olduğu düşünülen Sosyal güvenlik sistemleri, bazı istisnalar hariç kadın-erkek ayrımına müsaade etmiyor.
Dul maaşı ve buna benzer birçok ayrıcalığın sadece kadınlar tarafından kullanıldığı düşünülürken, bu durumun sadece yanlış bilgilendirilmeden kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Dulluğun sadece kadınlara özel olmadığı, erkeklerin de bu sınıfta değerlendirilebildiği pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Sigortalı olan eşin vefat etmesi ve kadın ya da erkek bireyin, yeniden resmi nikah yapmadığı sürece bu haktan faydalanabileceği belirtiliyor.
YETİM MAAŞI HAKKI DA BULUNUYOR
Sosyal güvenlik mevzuatımız gereğince bir kadının veya erkeğin vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alabilmesi için resmi olarak nikahlanmaması yeterlidir. Sosyal Güvenlik Hukuku gereğince, boşanma ile resmi nikahı biten kadın veya erkeğe varsa vefat etmiş ana-babası üzerinden yetim aylığı bağlanabileceği gibi, eğer ilk evliliği varsa ve ilk eşi vefat etmişse onun üzerinden dul aylığı alma hakkı da ortaya çıkmaktadır.
BAŞKA KADIN VARSA MAAŞ KESİLMEZ
Başka kadınla yaşarsa Boşanan kadın veya erkek boşanma tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) müracaat ederse kendisine dul veya yetim aylığı bağlanır. Boşandığı eşiyle aynı evi paylaşırsa yetim aylığı kesilir. Yani yasaya göre; eşle fiilen birlikte yaşama şartı var. Başka erkekle veya kadınla yaşarsa aylık kesilmez. Çünkü, kanun sadece boşandığı eşiyle birlikte yaşaması halinde dul-yetim aylığının kesilmesini öngörmektedir.