Bakan Ağbal'dan vergi affı açıklaması
Maliye Bakanı Ağbal, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği toplantıda vergi affı konusunda da açıklama yaptı
Maliye Bakanı Ağbal, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği toplantıda petrol fiyatlarının düşmesinin Türkiye adına sevindirici olduğunu belirterek, buna karşın akaryakıt ürünlerinden maktu vergi alındığını, bu vergi oranlarını 2012 yılının Eylül ayından bu yana değiştirmediklerini anlattı. Akaryakıt üzerindeki maktu vergiyi enflasyon karşısındaki değeri açısından bakıldığında aşağı çektiklerini bildiren Bakan Ağbal, şunları kaydetti:
"Burada dolaysız vergilerin artırılması konusu oran artışı suretiyle yapacağımız bir şey değil. Dolaysız vergileri artıracaksak kayıt dışı ekonomiyle daha etkin mücadele edeceğiz, kayıtlı ekonomiyi teşvik edeceğiz. Kayıt dışı ekonomik faaliyetleri kavramak için bankacılık sistemini daha fazla kullanacağız."
Bir imkan ürettikleri takdirde dolaylı vergiler bağlamında her daim indirim yaptıklarına dikkat çeken Ağbal, "Ama sadece ve sadece maktu vergiyi 'şu gelişme nedeniyle aşağı çekin' derseniz bunu çok doğru bulmayız. Bütçenin iki yakası bir arada olacak. İki yakası bir arada olursa o zaman maktu vergiyi de artırmayız, başka vergileri de artırmayız" ifadelerini kullandı.
"DEĞİŞİKLİK TASARISINI DA HÜKÜMETE SUNACAĞIZ"
Damga Vergisi konusuyla ilgili bu verginin kaldırılmasının gerçekçi olmadığını ifade eden Ağbal, "Yatırımı, üretimi olumsuz manada etkileyen, kayıtlılığa engel olan veya vergi yükünün aşırı bir noktaya geldiği Damga Vergisi uygulamalarını gözden geçirelim ve bunları peyderpey kaldıralım. Özel sektörden de bu anlamda güzel öneriler geldi. Bizim de yaptığımız hazırlıklar var. Yakında bu konunun da içinde olduğu vergi kanunlarına ilişkin değişiklik tasarısını da hükümete sunacağız. O bağlamda da iyileştirmelerimiz olacak. Sözleşmelerde damga vergisi konusunda en fazla sözleşmelerin gündeme geliyor. Biz 'kaç nüsha yaparsan her nüshadan ayrıca vergi alırız' diyoruz. Biraz orada ölçü kaçmış gözüküyor. Biz onu düzelteceğiz" açıklamasında bulundu.
"BAKANLIK OLARAK ÇALIŞMALARIMIZI BİR NOKTAYA GETİRDİK"
Taşeron konusuna ilişkin ise Bakan Ağbal, "Bu konuda biz Bakanlık olarak çalışmalarımızı bir noktaya getirdik. Asıl işlerde çalışanlarla ilgili kamuya alınması konusundaki yaptığımız çalışmada belli noktaya geldik. Önerilerimiz hazır. Bu önerilerimizi Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile paylaşacağız. Bakanlarımıza önerilerimizi sunacağız. Oradan da bir karar çıkacak. O kararları daha sonra Bakanlar Kurulu'na götüreceğiz. Bakanlar Kurulu'na sunduğumuz öneriler kabul görürse geçiş düzenlemesi ile ilgili yasa taslağını Meclis'e sevk edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Bir personel sayısı hedeflerinin bulunmadığını kaydeden Ağbal, "Biz seçim beyannamesinde ne dedik, bir kişi asıl iş sayılan bir işte çalışıyorsa ihalesi yapılan ihalenin konusu asıl işi oluşturuyorsa biz bu kişinin kamuya geçişi için yasal düzenlemeler yapacağız. Burada en fazla çalışan kurumlar Sağlık Bakanlığı, ulaştırma sektörü, üniversiteler, üretim yapan KİT'ler ve diğer kamu idareleri. Çok farklı iş alanları var" dedi.
Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan terör olayları sonrasında vatandaşların zararlarının karşılanmasıyla ilgili Ağbal, terör örgütünün bölgeye verdiği önemli maddi zararlar olduğunu anlatarak, "Terör sonucu oluşan zararları devlet olarak biz karşılıyoruz. Bugüne kadar da eski dönemlerde meydana gelen zararların tamamı hemen hemen karşılandı. Şu anda da terör örgütünün yaptıklarından dolayı evlerde meydana gelen hasarların karşılanmasına ilişkin çalışmalar valilikler bünyesinde yürütülüyor" diye konuştu.
"VERGİ AFFI ASLA SÖZ KONUSU DEĞİL"
"Vergi affı asla söz konusu değil" diyen Bakan Ağbal, şöyle konuştu:
"Böyle bir çalışmamız yok. Ama bazen vergi affı kavramının içerisine yeniden yapılandırmada konuşuluyor. Biz bu yeniden yapılandırmayı biz geçen sene zaten yaptık. Şu anda uygulanmakta olan bir yeniden yapılandırma kanunu zaten var ve biz bu uygulamaya devam ediyoruz. Dolayısıyla biz bu anlamda herhangi bir şekilde vergi affı düzenlemesi veya şu anda uygulanmaya devam edilen ve yapılandırma kanunu varken yeni bir yeniden yapılandırma kanunu gibi bir şeyin yapılması doğru olmaz. Kamuoyunun böyle bir beklentiye girdiğini düşünmüyorum. Bazen bununla alakalı haberler yapılıyor. Bana bu konuda hiçbir talep gelmiyor. 2014 Ağustos'ta biz bu kanunu yaptık vatandaşlarımız bu kanunun için müracaat etti. Dolayısıyla bunun uygulamasının hem SGK primleri itibariyle hem vergi ödemeleri itibariyle devam ediyoruz. Bir kamuoyu genel beklentisi olduğunu da açıkçası düşünmüyorum."
Anayasa tartışmalarının ekonomiyi olumsuz etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili Bakan Ağbal, "Türkiye ekonomisi çok değişti. Artık rüzgardan nem kapacak bir Türkiye ekonomisi yok" ifadelerini kullandı.
"İHTİYAÇLAR NİSPETİNDE TAŞITLI ARAÇLARI DOĞRU YERLERDE KULLANILSIN"
"Taşıt konusunda çok hassasım" ifadesini kullanan Naci Ağbal, şunları kaydetti:
"Burada israf olmasın, savurganlık olmasın. İhtiyaçlar nispetinde taşıtlı araçlar doğru yerlerde kullanılsın, burada hiçbir sorun yok. Sayıların artmasının ben detayına bakıyorum. Şöyle bir tarafı var işin; tabi ki taşıt sayısı artmasın azalsın ama biz vatandaşın ayağına daha fazla kamu hizmeti götüreceğiz diyorsak bu taşıta olan talebi artırıyor. Eskiden hastanın evine gidilip hasta bakımı yapılıyor muydu? İhtiyaç varsa gezici sağlık ekibi için araç kiralıyorsunuz."
Taşıt kiralama ile ilgili kasko bedelinin yüzde 2'sini geçemeyeceğine ilişkin bir üst sınır koyduklarını, bunun da satın almadan daha uygun maliyete geldiğini söyleyen Ağbal, şu anda sistemin sorunsuz işlediğini bildirdi.
"BİR KURAL VE KAİDELER SETİ BELİRLEYECEĞİZ"
Hizmet binası kiralamalarını azaltmak ve bunun yerine yeni binalar yapmak üzere bir politika izlediklerine dikkati çeken Bakan Ağbal, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığımız ve Maliye bir üçlü komisyon kurduk. İnşallah yakında bir kural ve kaideler seti belirleyeceğiz. Oda büyüklükleri ne olmalı, ortak alan büyüklükleri ne olmalı, binaların büyüklüğüne göre. Biz taşınmazın üzerinde bulunduğu alanın büyüklüğüne de bakacağız. Çünkü her metrekare ilave gereksiz metrekare, su, elektrik gideri ve güvenlik hizmeti gideri demek. Bu konularda inşallah bu çalışmayı bir noktaya getirince bunu Başbakanlık Genelgesi ya da Maliye Bakanlığı tebliği haline getireceğiz. Orta vadedeki amacımız şu, bu binaları kiralamayı bırakıp bütün bu kamu hizmet binalarını Ankara'da daha düşük maliyetli lokasyonlarda yerleştirecek, kendimizin yapacağı projeleri yapacağız" ifadelerini kullandı.
İHA