Son Dakika: Kadro haberleri geldi! Taşeron işçiler için koşullar
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme gelen yeni yasal düzenleme ile kamuda çalışan binlerce taşeron işçi için kadro umudu doğdu
Çalışma Bakanlığı verilerine göre kamuda taşeron olarak çalışan yaklaşık 740 bin kişinin 200 bini 'asıl iş' niteliğindeki işlerde görev yapıyor. Yani Meclis'e gelen düzenleme sonrası bu kişiler kamuda uzun süredir bekledikleri kadro imkanına kavuşabilecek.
Yazıdan önemli detaylar şöyle:
"Taşeron kullanımı İş Kanunu hükümleri doğrultusunda belirlenir. Bu çerçevede yalnızca 'yardımcı iş'lerin ve 'teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler'in taşerona verilmesi mümkündür. Bunun dışında bir işveren asıl işin bir bölümünü veya tamamını taşerona veremez. İş Kanunu taşerona verilmemesi gereken bir işin taşerona verilmesini 'muvazaa' olarak adlandırır ve 'muvazaa'lı kurulmuş bir asıl işveren-alt işveren ilişkisinin sonucu olarak taşeron işçinin en başından beri asıl işverenin işçisi olduğu sonucuna varır.
Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün köşe yazısında bu hafta taşeron işçilerle ilgili önemli bilgiler yer aldı.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU TAŞERON İŞÇİLER İÇİN MÜJDELİ HABERİ VERDİ!
Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından notlar;
* Bugün meclise sevkedilenlerle birlikte son kanun tekliflerini gönderdik. Reformların yüzde 65'ini vaatlerin yüzde 100'ünü gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
* Asgari ücretten emeklilere vaadettiğimiz zamdan, gençlerimize kredi imkanlarına kadar üç ay içinde yerine getirmiş oluyoruz.
* Son olarak bugün bir müjdemizi vaatler çerçevesinde Bakanlar Kurulu'nda aldığımız kararı açıklamak isteriz. Bugün kamuoyunda taşeron işçiler olarak bilinen kardeşlerimizle ilgili müjdeyi paylaşacağım.
* Bildiğiniz gibi asıl işlerde çalışanları seçim vaadi olarak kamuya alacağımızı vurgulamıştık. Bu sözümüzü yerine getirecek çalışmaları tamamladık.
* Böylelikle asli asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz. Hayırlı olsun...
* Ayrıca bir karar daha aldık. Yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimiz içim müjdeli kararımızı paylaşmak isterim. Yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizi de kamuya almaya karar verdik.
* Dışarda kalan tek bir taşeron işçisi olmayacak. Biz söz verdik mi böyle söz verir, icraat yaptık mı böyle yaparız.
* Hem asli işlerde hem de yardımcı işlerde çalışıp emeklilik hakkını elde etmemiş kişileri de kamuya alacağız. Çalışanlarımız özel sözleşmeli olarak almakta oldukları ücretleriyle beraber çalıştıkları yerlerde çalışmaya devam edecekler.
* 1 Kasım'dan önce kamuda alt işveren yanında çalışmış olup halen çalışmaya devam eden kardeşlerimiz bu haktan yararlanacaklar.
* Belediyeler ve özel idarelerde alt işveren yanında çalışanlar ise istihdam edilecektir.
YA MUVAZAA OLURSA...
Kamuda 'muvazaa'lı kurulmuş bir alt işveren ilişkisinin söz konusu olması halinde de aynı yaptırım geçerli olduğu için kamuda taşerona verilemeyecek bir işte çalıştırılan taşeron işçilerinin baştan itibaren kamunun işçisi olması gerekir.
Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi konusundaki mücadele Karayolları'nda taşeron işçi olarak çalışan işçiler adına Yol-İş Sendikası tarafından açılan davayla başladı. 2011 yılında 6 bin 417 işçi adına açılan davada, asfalt dökme işinde çalışan taşeron işçilerin asıl işi yaptıklarına karar verildi.Davalar kazanılınca bu kişilerin kadroya alınmaları için gerekli işlemler tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre bugün itibarıyla yaklaşık 650 bin taşeron işçisi kamu kurumlarında görev yapıyor.
Fakat bunun dışında da SGK'ya alt işveren koduyla kaydolmayan 90 bin kişinin varlığı biliniyor. Bu işçilerin yine yaklaşık 200 bininin 'asıl iş' niteliğindeki işlerde görev yaptığı tahmin ediliyor.
KAMUNUN TAVRI ÖNEMLİ
Bakanlar Kurulu'nun hazırlayacağı liste sonrası özel sektörde taşeron işçi çalıştırma konusunda atılacak olumlu adımlar hızlanacaktır. Taşeron işçiliğin amacı dışına çıkması ve taşeron işçilerin haklarının kısıtlanması sonucunu doğurması ne yazık ki özellikle iş kazaları sonrası çok canlar yaktı.
Taşeron sorununun çözümü bu anlamda sadece çalışma hayatında değil, toplumsal yaşamda da yankı uyandıracaktır.Kıdem şartı gelebilir
Hazırlanacak kanun tasarısında kadroya geçirilecek taşeron işçiler için kıdem şartı öngörülebilir. Örneğin iki yıldır aynı kamu kurumunda taşeron işçisi olarak çalışıyor olma şartı getirilebilir.6552 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 11.09.2014 tarihi itibarıyla kamuda bu listedeki işler dışındaki işlerde çalışmakta olan ve belirli bir süre kıdemi olan işçilere kadro verilmesi gerçekleştirilebilir.
ÖZEL SEKTÖRDEKİLER DAVA AÇABİLİRLER
21 Mart'ta Meclis'e gelen liste yalnızca kamuyu bağlayıcı nitelikte.
Diğer yandan alt işveren ilişkisinin kurulabilmesiyle ilgili şartlar asıl işverenin niteliklerine bağlı olduğu için bu listenin özel sektör için yalnızca yol gösterici nitelikte olacağını söylemek mümkün. Taşeron işçiler eğer taşerona verilemeyecek bir işte çalıştırılıyorlarsa, doğrudan asıl işverene dava açarak muvazaa tespiti yaptırabilirler. Bu sayede aynı işyerinde çalıştıkları işçilerin aldığı bütün sosyal ve maddi haklara kavuşabilirler.