Fikri Işık'tan yerli otomobil açıklaması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kendilerine güvenmelerinden dolayı 1 yıla kadar ne yapacaklarının takvimini açıkladıklarını ifade etti
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilde hedefin 2019 sonuna kadar seri üretim olduğunu belirterek, "Nerede üretileceğine 'babayiğit' karar verecek. Babayiğit İzmir'den çıkarsa İzmir'de üretilir" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis toplantısına katılan Işık, konuşmasında, tarihin her döneminde önemli ticaret merkezi olan İzmir'in bu özelliğini devam ettirdiğini belirtti.
Işık, Türkiye'nin 13 yılda önemli sıçrama yaptığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Türkiye, orta yüksek gelir grubundaki ülkeler seviyesine çıktı. Türkiye'nin önündeki en önemli hedef, yüksek gelir grubu ülkeleri arasına girmek. Bunda da alt sınır 12 bin 275 dolar. Türkiye, tarihinde olduğu gibi yine gerek ekonomik gerek siyasi gerekse askeri açıdan, dünyanın önemli güç merkezlerinden biri olmak zorunda. Geldiğimiz seviyeyi yeterli görmek, ülkemize yapılacak en büyük kötülük olur. Başarılarımız elbette geleceğe güvenle yürümek için özgüven sağlamıştır. Türkiye, 13 yıl önceki gibi özgüveni eksik ülke değil. Bugün, durumun gereklerini çekinmeden yapan ülke konumundayız."
Türkiye'nin izlemesi gereken yol konusundaki bilgi birikiminin sadece AK Parti zamanında oluşmadığını ancak geçmişte eksik olan irade ve kaynağın iktidarları döneminde ortaya konulduğunu aktaran Işık, Türkiye'nin yol haritasının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yapısal dönüşüm programıyla belli olduğunu dile getirdi.
'1 KASIM'A KADARKİ SÜREÇ CİDDİ KAYIPLARA YOL AÇTI'
Işık, kendilerine güvenmelerinden dolayı 1 yıla kadar ne yapacaklarının takvimini açıkladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"7 Haziran'dan 1 Kasım'a kadarki süreç, ciddi kayıplara yol açtı. 1 Kasım'daki sonuç 7 Haziran'da çıksaydı, bugüne kadar birçok yapısal düzenleme Meclis'ten geçmiş olacaktı. Türkiye'nin özellikle yapısal reformlarda zaman kaybına tahammülü yok. Türkiye, artık demokrasiyi çok daha güçlü hale getirmek zorunda. Çok ciddi badireler atlattık. Askeri ve bürokratik vesayetten, yargı vesayetinden, sokak eylemlerinden ve en sonunda paralel vesayetten sıyrıldık. Artık Türkiye'de, 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' düsturunun üzerine irade yok. Artık yapısal dönüşümü gerçekleştirme zamanı."
Bakan Işık, Türkiye'de yüksek teknoloji ürünü üretilen yerlerde 75 bin kişinin çalışmasına karşın, her yıl 1 milyon gencin çalışma hayatına atıldığına işaret ederek, "Sadece yüksek teknolojiyle kalkınamayız. İstihdam problemini çözmenin yolu, hem yüksek teknoloji ürünleri hem de tekstil gibi emek yoğun sektörlerde katma değeri yüksek ürünler üretmek" dedi.
Simülasyon, sistem entegrasyonu, robotik, yazılım, nesnelerin interneti, büyük veri gibi tüm yeni teknoloji alanlarının buluştuğu "Teknoloji 4.0" kavramına da değinen Işık, "Bu konuda onlarca başlıkta aynı anda çalışmak gerekiyor. Biz de bakanlık olarak onlarca başlıkta, Türkiye'nin bu konuda teknoloji ithal etmemesi, hatta geliştirip satması için Teknoloji 4.0 üzerinde titizlikle çalışıyoruz" diye konuştu.
'TÜRKİYE'DE SADECE İÇTEN YANMALI MOTOR ÜRETİLMİYOR'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, otomobil üretiminde paradigma değişikliğinin yaşandığını, içten yanmalı motorların yerini batarya ve sensör teknolojisi ile nesnelerin internetine bıraktığını anlatarak, şöyle konuştu:
"Türkiye'de sadece içten yanmalı motor üretilmiyor. Oto yan sanayimiz güçlü ama mekanik aksamın otomobil maliyetindeki ağırlığı azalıyor. Eğer dönüşümü gerçekleştiremezsek otomotiv yan sanayi, her geçen yıl zorluk yaşayacak. Yerli otomobil ilk olarak Türkiye'nin markası olacak. İkincisi yerli otomotiv 10'dan fazla büyük alanda, teknoloji geliştirme platformu olacak. Üçüncüsü de bu sayede biz de özel sektörün de Ar-Ge'sini desteklemiş olacağız."
Projeyle ilgili yaygara koparanlara itibar edilmemesini isteyen Işık, şunları kaydetti:
"Projemiz iyi gidiyor. 22 Aralık'ta 4. prototipimiz hazır olacak. 2016 sonunda 30-40 araçlık filo üretmeyi planlıyoruz. Bu filoyla Türkiye'nin her iklim ve arazi şartında deneme yapacağız. 2018'in mayıs veya haziran ayında piyasaya çıkarmayı hedeflediğimiz aracın tanıtımını yapacağız. Asıl dizaynı o zaman göreceğiz. Şu an gördüğünüz prototipteki dizayn, nihai dizayn değil, hatta gerçek dizayn daha farklı, çok daha güzel. Dizayn ekibimiz çalışıyor. Hedefimiz 2019 sonuna kadar seri üretimi yapmak. Nerede üretileceğine 'babayiğit' karar verecek. Babayiğit İzmir'den çıkarsa İzmir'de üretilir. Babayiğitin tercihi, burada belirleyici olacak."
Işık, İzmir'in yüksek teknoloji ürünlerinde 5. bölgeye alındığını hatırlatarak, teşvik sayesinde kısa sürede İzmir'de birçok fabrika kurulmasını beklediklerini ifade etti.
Asgari ücret artışıyla gelen yükün minimize edilmesi için çalıştıklarını ancak yükün tamamını kamunun alamayacağını vurgulayan Işık, yerli üretimde kamu alımlarını kaldıraç olarak kullanmayı planladıklarını kaydetti.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise reel sektör olarak hükümetin eylem planını son derece olumlu karşıladıklarını belirtti.
İzmir'in yerli otomobil üretimine talip olduğunu dile getiren Yorgancılar, bunun İzmir'de üretimi tetikleyeceğini ifade etti.
Toplantıya, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve AK Parti İl Başkanı Bülent Delican da katıldı.
AA