Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Sberbank’ın CEO’su Herman Gref dün Rusya Lideri Vladimir Putin ile birlikte İstanbul’a geldi. - Para Haberleri

        HABERTÜRK

        Denizbank’ın satın alma sürecinde başrol oynayan ve bir dönemRusya ekonomi politikasının baş aktörlerinden biri olan Sberbank’ın CEO’su Herman Gref dün Rusya Lideri Vladimir Putin ile birlikte İstanbul’a geldi. Denizbank’ın hisselerinin Sberbank’a devrini kutlama amacıyla Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen gecede konuşan Gref, Türkiye’ye 4milyar dolar gibi ciddi bir yatırım yaptıklarını, ülkeye ve Türk insanına güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

        1998’de Bakan Yardımcılığı, Putin’in Başbakanlık döneminde ise Başbakan Yardımcılığı yapan Gref sonraki dönemde Sberbank ve Gazprom’un yönetiminde görev aldı. Gecede önemli açıklamalar yapan Gref, “Burada bulunduğumsüre içinde bana Türkiye ile ilgili neler hissettiğimi sordular. Ben ‘Duyguluyum’ dedim. Çünkü ben gerçekten buralıyım. Türkiye ile ilişkilerimiz yüksek tempoda gelişti. Bu ülke, bu memleket bizimiçin ikinci vatan oldu” dedi. Gref, satın alma sürecinde Türkiye ile ilgili hiçbir negatif duyguya kapılmadıklarının altını çizerek “İyi ki bu yatırımı Türkiye’ye yapmışız” şeklinde konuştu.

        ‘SAYIN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR EDİYORUM’

        Bankayı satın alma sürecinde Türk hükümetinden de olumsuz bir tepki almadıklarını vurgulayan Gref şöyle devametti: “Bundan dolayı Sayın Erdoğan ve hükümette olan tümbakanlara bu vesile ile teker teker teşekkür etmek istiyorum.” Türk ve Rus siyaset ve iş dünyasından yüksek katılımın yaşandığı gecede dünyaca ünlü orkestra şefi Valery Gergiev yönetimindeMariinsky Orkestrası da bir konser verdi. Geceye, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği’nden Sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış, TİMBaşkanıMehmet Büyükekşi, BDDK Başkanı Mukim Öztekin’in yanı sıra iş dünyasının önde gelen temsilcileri katıldı.

        BAĞIŞ: RUSYA’NIN YARISI SBERBANK’A, TÜRKİYE’NİN YARISI BİZE GÜVENİYOR

        Bakan Bağış yanında oturan Hakan Ateş’i işaret ederek “Bu satın almadan daha önemli bir şey var. Banka 3 kez el değiştirdi. Ama hepsinde de bankanın başında sevgili Hakan Ateş vardı. Bu da demek oluyor ki, Türkler bankacılığı gerçekten çok iyi biliyor” diye konuştu.

        Sberbank ile AK Parti arasında çok önemli bir benzerlik olduğunu belirten Bağış, ‘’Rusya’nın yarısı Sberbank’a güveniyor, yani Rusya’daki her iki kişiden birinin Sberbank’ta hesabı var. Türkiye’de de her iki seçmenden biri bize güveniyor. İnşallah biz onu da artıracağız, onlarda yatırımcılarını artıracak’’ diye konuştu. 1841 yılında kurulan ve bugün Rusya’nın kredi hacmi en büyük kurumu olan Sberbank, ülkedeki bankacılık varlıklarının yüzde 26.8’ini, bankacılık sermayesinin de yüzde 29.1’ini elinde bulunduruyor.

        ATEŞ: GREF, CESUR YÜREK, KRİZ TANIMAZ

        Gecede bir konuşma yapan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Sberbank CEO’su Herman Gref’e şu sözlerle teşekkür etti: “Bugüne kadar üstlendiği stratejik görevlerle Rusya ekonomisinin halihazırdaki gücüne kavuşmasında önemli rol oynayan, vizyonel liderliği ile yönettiği her kurumda değişimin tartışmasız öncüsü ve kriz tanımaz bir değişim emekçisi olan, bu özelliği ile benim ‘cesur yürek’ diye tanımladığım Herman Gref’e bugüne kadar ki ve tabii bugünden sonraki tüm destek ve yüreklendirmeleri için teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu gece, Denizbank’ımızın bir anlamda düğün gecesi olacak.”

        OTEL ODASINDA KURDU 7 DEV ARASINA SOKTU

        Denizbank’ın kurucu Genel Müdürü Hakan Ateş, 1997’de sadece lisansı olan bankayı Zorlu Grubu ile bir otel odasında kurdu. 69 milyon dolara isim hakkı alınan banka 2006’da 3.2 milyar dolara Belçikalı Dexia’ya satıldı. Rus bankacılık devi Sberbank, bu yıl Denizbank’ı 3.6 milyar dolara aldı. Her iki satışta da bankanın başında bulunan Kaptan Hakan Ateş önemli rol oynadı.

        Aradan geçen 15 yılda Denizbank, Ateş yönetiminde yeni doğmuş bebekken Türkiye’nin en büyük 7’nci özel bankası haline geldi. Üstelik bu gelişme Türkiye’nin tarihinin en büyük krizi olan 2001 finansal krizini yaşamış olmasına rağmen yaşandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ