Pokemon Go ustası olmanın tüyoları
Oyun severleri gezmeye ve sosyalleşmeye iten yeni trend Pokemon GO, bilinen tüm önyargılara meydan okuyor
Ümran AVCI/GAZETE HABERTÜRK
Sanal dünyayı gerçek dünyayla buluşturan Pokemon GO çılgınlığı Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD’den sonra ülkemizde de adeta bir salgın gibi hızla yayılıyor.
Oyunun meraklısı çok sayıda kullanıcı çeşitli internet sitelerinden cep telefonlarına indirdikleri uygulamayla Pokemon karakterlerini yakalamak için sokaklara akın ediyor.
Pokemon karakterleri başta İstanbul’daki Taksim Meydanı, Gezi Parkı, tarihi camiler, metro istasyonları ve alışveriş merkezleri olmak üzere tüm şehirlerin insan kalabalığının yoğun olduğu noktalarında bulunuyor.
Tabii bu ara sokaklar ya da hatta köylerde bile karşınıza çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Oyuncular, oteller, heykeller gibi şehrin imza noktaları olarak geçen Pokestop’lara (Poke noktaları) giderek Pokemon topu ve eşyalar topluyor, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nda Pokemon avına çıkıyor. Bazı gençler özel araç bile kiralıyor.
Sevgililer arasında “Pokemon avına neden gitmiyoruz” tartışmaları yaşanıyor. Sokakta karşılaşan oyuncular birbirleriyle “Rastgele” diyerek selamlaşıyor.
Bazı kullanıcılar da oyunu sadece spor amaçlı oynuyor. Pokemon avında kat edilen mesafeler düşünülürse harcanan kaloriler hiç de azımsanacak gibi değil! Peki, iyi bir Pokemon ustası olmanın tüyoları neler?
İŞTE POKEMON GO SIRLARI
- Oyuna henüz başlayacaklar için şayet Pikachu yakalamak istiyorsanız, size verilen ilk 3 Pokemon’dan hiçbirini seçmeyin, reddedin. Sonra karşı- nıza çıkacak ilk birkaç Pokemon’dan biri Pikachu olacak.
-Oyuncuların en büyük yardımcılarından biri de ekranın sağ alt köşesindeki “yakınındaki” butonu. Bu özellik sayesinde yakınınızdaki Pokemonları görebilirsiniz. Bir adım en yakını, üç adım en uzak Pokemon’u gösteriyor.
-Pokestop noktalarına uğramadan geçmeyin. Bu Pokestop’lar size poke topu ve farklı eşyalar sağlayacak. Bir Pokestop noktasını 5 dakikada bir tekrar kullanabilirsiniz. Ayrıca Pokestop noktalarının etrafında ya da altında her zaman Pokemon oluyor bizden söylemesi.
- Pokemon’la karşılaştığınızda poke toplarınızı boşa harcamayın. Pokemon’un etrafında çıkan halka sizin hedefleme sisteminiz. Bunu kullanmak için poke topuna basılı tutun. Burada önemli olan halka küçüldüğünde atış yapmak. Unutmayın yeşil halka kolay, sarı halka orta, kırmızı halka ise zor yakalanan Pokemonlarda ortaya çıkıyor.
- Gün içerisinde farklı saat dilimlerinde oynamak, farklı Pokemonlar yakalamak için önemli bir ayrıntı. Özellikle Amerikalı oyuncuların oyunda olmadığı saatleri seçmek şansınızı artıracaktır. Unutmayın, bazı Pokemonlar gece, bazıları da gündüz çıkıyor.
- Farklı mekânlar, farklı Pokemonlar demek. Kalabalık ve Pokestop olan mekânlarda her zaman Pokemon vardır fakat özel ve zor bulunan Pokemonlar için ara sokakları da gezmeniz gerekecek.
-Yakaladığınız Pokemonlar tekrar karşınıza çıkabilir ancak daha önce yakaladığınız için bu Pokemonları es geçmeyin. Keza bu aynı Pokemonlar sizin Pokemonlarınızın evrim geçirmesine (evolve) yardımcı olacak.
-Bir de şanslı yumurtalar var. Bu yumurtalar çatladığında sürpriz bir Pokemon’la karşılaşacaksınız. Fakat bu yumurtaların çatlaması için 2, 5 ya da 10 km yürümeniz gerekiyor. Bir ayrıntı daha; kilometresi fazla olan yumurtalardan daha nadir Pokemonlar çıkıyor.
- Ve son olarak Pokemon GO arka planda çalışmıyor. Yani oyunda olacağınız her an şarjınız azalacak demektir. Pokemon GO kullandığı donanımla birlikte şarjınızı en hızlı bitiren uygulamalardan biri olacak. Pokemon avına çıkarken yedek batarya almayı unutmayın!
GERÇEK DÜNYADA KARAKTERLERİ NASIL GÖRÜYORUZ?
Peki, Pokemon GO karakterleri gerçek dünyada nasıl görünür oluyor? Haberi yazdığımız an itibarıyla oyun Türkiye’de Google Play veya App Store’a düşmedi. Ancak Türkiye’den birçok oyuncu, farklı yöntemlerle oyunu cihazlarına indirdi.
Yüklediğinizde Google Maps aracılığıyla akıllı cihazınızın GPS’ini ve kamerasını kullanarak Pokemonları gerçek hayata entegre eden oyun, sizi dış mekânda gezerek Pokemonların en çok yaşadığı alanlara gitmeye itiyor. Siz elinizde telefonla ilerledikçe, oyundaki karakteriniz de ilerliyor.
Sizin GPS alanınıza Pokemon karakteri girdiğinde oyun uyarı veriyor ve karakterin üzerini tıkladığınızda kamera açılıyor. Kamera ile de Pokemon’u gerçek hayatta görebiliyorsunuz.
NASIL OYNANIYOR
Pokemon GO, akıllı telefonlarla online olarak, “artırılmış gerçeklik” (augmented reality) teknolojisiyle oynanabilen bir mobil oyun. Oyunda amaç gerçek hayatta belirli adreslere giderek orada bulunan Pokemon karakterlerini yakalamak üzerine kurulu.
Pokemon toplayıp kendi koleksiyonunuzu oluşturmak için sokaklarda dolaşmanız gerekiyor. Toplanılan Pokemonlarla, diğer oyuncularla savaş yapılabiliyor.
PEKİ, UZMANLAR NE DİYOR?
ABD’de oyunu oynayanları izleyen ve silahla gasp eden 4 kişi tutuklandı. Meksika’da bir oyuncu Pokemon karakterlerini yakalamak isterken köprüden aşağı düştü ve öldü.
ABD’de bir genç kız ise karakterleri yakalamak için yürüyüş yaparken ceset buldu. Bu çılgınlık Irak’ta IŞİD’e karşı peşmerge saflarında savaşan ABD’li askerlere de bulaştı.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Dohuk şehrinde gönüllü olarak görev yapan 26 yaşındaki Louis Park’ın sosyal medyada paylaştığı bir görselde, namlusunun ucunda bir Pokemon karakteri olan Squirtle’ın durduğu görüldü.
Peki kullanıcıyı sokaklara taşıyan sanal karakterleri gerçek dünya ile ilk kez buluşturan bu oyun, sosyalleşme mi sağlayacak, yoksa insanları tehlikeye açık bir hale mi getirecek? İşte uzmanların görüşleri...
‘POKEMON GO SOSYALLEŞTİRİR’
Oyun Sektörü ve Sanal Gerçeklik Uzmanı Sinan AKKOL: Pokemon GO oynayan insan sayısı dört gün içinde Twitter’ın anlık kullanıcısını neredeyse yakaladı. Yüzlerce insan bir araya gelip bu oyunu oynuyor.
Bu tür kültürel, birdenbire parlayan olaylarda olumsuz bir şeylerin olması mutlaka beklenir. Ama benim gördüğüm kadarıyla beklenmedik düzeyde ilgi gördü. Tahminim – ki ben sanal gerçeklikle, artırılmış gerçeklikle çok yakından ilgiliyim – artırılmış gerçekliğin sanal gerçeklikten çok daha hızlı gelişeceği yönünde.
Ama Pokemon GO ile bunun başlaması çok farklı bir boyuta taşıdı. 1 sene içinde hızla artacaktır bu tarzda oyunların içeriği. Ve de evet sosyalleştirir.
‘AÇIK HEDEF OLDUĞUNUZU KABUL ETMENİZ GEREKİR’
Dijitalsporlar Kurucusu-Yazar İlker KARAŞ: Oyunun gerçek dünya ile bağında sizin birer açık hedef olduğunuzu kabul etmeniz gerekiyor. Bir sosyal oyunda neden kötü niyetli kişiler olsun sorusunu ister istemez soruyor insan kendine.
Cinsel taciz, çocukların istismar edilmesi, gasp, hırsızlık vb birçok konuyu barındıran suç kapsamlarında insanların eğlenme amacıyla yaptığı aktivitelerde dikkatlerinin dağılması en büyük açık noktaları oluyor.
Harita üzerinde ilerlerken bütün odağınızın oyun olması, sizi bu unsurlara açık hale getiriyor. Özellikle ülkemizde kadın oyuncuların bu konuda iki kat dikkat etmesi gerekiyor.
‘OYUNCULARIN KENDİNİ SINIRLANDIRMASI GEREKİYOR’
Netmarble Emea CEO’su Barış ÖZİSTEK: Aslında diğer mobil oyunlar da benzer sosyalleşmeler sağlıyor. Örneğin, Türkiye’nin en popüler oyunlarından Paramanya’da da en büyük eğlence dört kişi birlikte oynadığında gerçekleşiyor.
Oyuncularımızı izlediğimizde, online ortamda tanışıp sonrasında dışarıda bir araya gelerek birlikte oyun oynadıklarını gözlemliyoruz. Bu oyunda da oyuncunun kendini sınırlandırması ve belirli bir süre zarfında oyunda bulunması gerekiyor.