HDP'den "Anladıysam Arap olayım" tepkisi
HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, "Ne Şam'ın şekeri ne Arap'ın yüzü", "Anladıysam Arap olayım", "Her şey Arap saçına döndü" gibi ifadelerin TDK sözlüğünde yer almasını eleştirdi
TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, üç milletvekili gündem dışı söz aldı.
HDP'li Aslan, "Dünya Arapça Günü" dolayısıyla gündem dışı konuşmasına milletvekillerini Arapça, Kürtçe, Süryanice, Lazca, Çerkezce, Gürcüce, Romanca ve Ermenice selamlayarak başladı.
Aslan'a AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi. TBMM Başkanvekili Hamzaçebi de Aslan'ı, "İçtüzük uyarınca konunuzla ilgili konuşmaya davet ediyorum. Anayasa'ya göre resmi dil Türkçedir. Milletvekilleri Anayasa'ya göre, sadece seçildikleri bölgenin, kendilerini seçenlerin değil bütün Türkiye'nin milletvekilidir. Konuşmanızı Meclis Başkanvekili olarak anlamak isterim, milletvekillerinin, bizi izleyen vatandaşların anlama ihtiyacı var. Herkesin anlayacağı şekilde konuşma bekliyorum" diyerek uyardı.
Aslan da bütün dillerle selamlama yaptığını belirterek, "Türkiye'deki bütün ana dillere sevginin, selamın, saygının ifadesi olarak selamlama yapıyorum. Lütfen ana dillere saygılı olalım" dedi.
Arapçanın, 18 Aralık 1973'te BM'nin 6. resmi dili olarak kabul edildiğini, 1 milyon 250 bin kelime ve 35 lehçeyle dünyanın en zengin dili olduğunu söyledi.
Dünyada 500 milyon kişinin ana dilinin Arapça olduğunu dile getiren Aslan, Türkiye'de Arapların ve Arapçanın sorunları bulunduğunu savundu. Aslan, Mardin Valiliğinin suç duyurusuyla Midyat Savcılığının, 3 Arap derneğini kapattığını öne sürdü.
"Ne Şam'ın şekeri ne Arap'ın yüzü", "Anladıysam Arap olayım", "Her şey Arap saçına döndü" gibi deyimlerin "utanç verici" olduğunu ve "nefret" koktuğunu ifade eden Aslan, bunların TDK sözlüğünde de yer aldığını belirtti.
Aslan, "Milli Eğitim Bakanı ve hükümet, sadece Araplar için değil ana diller ve ırklar için ders kitaplarındaki, yardımcı kaynaklardaki öteleyici ifadeleri, bir komisyon kurarak, buralardan çıkarsın. Araplar olarak eski köy isimlerimizi ve Arapça televizyon istiyoruz. Ana diller, Türkçenin yanı sıra zorunlu olarak okutulmalıdır. Üniversitelerde Türkiye'de konuşulan Arapça lehçelerle ilgili bölümler açılmalı" diye konuştu.
Konuşmasının ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Aslan, selamlamasında, bütün insanlığa ve bütün dünyaya esenlik, selamet, huzur dilediğini söyledi. Aslan, Türkiye'de konuşulan ana dillerle selamlama yaptığını, bunu TBMM'de dile getirdiğini ancak burada Türkiye'deki halkların dillerine karşı tepki verildiğini ifade etti. Aslan, resmi dilin Türkçe olduğunu ancak bunun ana dilde selamlama yapılmayacak anlamına gelmediğini kaydetti.
"KÜRESEL SORUN OLARAK ELE ALINMALI"
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da gündem dışı konuşmasında, çeltik üreticilerinin sorunlarını dile getirdi.
Üreten çiftçi istediklerini, çiftçinin hakkını aradıklarını dile getiren Gaytancıoğlu, elindeki eylem yapan çiftçi fotoğrafını gösterdi. Gaytancıoğlu, karın doyurmak için yılda 12-13 milyar dolarlık ithalat yapıldığını ifade ederek, "Kendi çiftçimizden esirgediğimiz paraları yabancı çiftçilere ödüyoruz" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca da 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla gündem dışı söz aldı. Kaynarca, göçmen bir ailenin torunu olduğunu, Ahıska'dan gelen dedelerinin hikayelerini, ağıtlarını dinleyerek büyüdüğünü anlattı.
Bir gecede, bir saat içinde insanlardan evlerinin terk edilmesinin istendiğine dikkati çeken Kaynarca, o sürecin dram ve acı dolu olduğunu dile getirdi. Türkiye'de de 2 milyon 406 bin Suriyeli olduğunu, Türkiye'nin Ensar ruhuyla Suriyelilere sahip çıktığını anlatan Kaynarca, göçün sadece Türkiye'nin değil küresel bir sorun olarak ele alınması gerektiğini söyledi.
Kaynarca, "Göçmenlerin, yerinden edilmiş insanların sayısının dünya genelinde 200 milyonu aşkın olduğu düşünüldüğünde bu tablo çok vahim. Kimsenin evinden, barkından, yurdundan olmaması dileğiyle" diyerek sözlerini tamamladı.
AA