Dokunulmazlık sürecinde sona gelindi
Dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde sona doğru gelindi. AK Parti Grubu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Süreci derhal başlatma talimatını verdim" sözlerinin ardından "dokunulmazlıklar" ile ilgili anayasa değişikliği teklifini imzaya açtı
Dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde sona doğru gelindi. AK Parti Grubu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Süreci derhal başlatma talimatını verdim" sözlerinin ardından "dokunulmazlıklar" ile ilgili anayasa değişikliği teklifini imzaya açtı.
Son terör olaylarından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu'nun açıklamalarıyla başlayan, muhalefet liderlerinin karşılık vermesiyle süren dokunulmazlık tartışmaları, anayasa değişikliğini gündeme getirdi.
Erdoğan'ın, "Dokunulmazlıklar meselesi süratle neticelendirilmeli. Parlamento gerekli tavrı koymazsa tarih hesabını sorar. Milletin birliğini bozanlardan hesap sorulmalı. Siyasetçinin görevi kararı alıp gerisini yargıya bırakmaktır" açıklaması ve Davutoğlu'nun, "Teröre, teröriste destek verenler, dokunulmazlık zırhına bürünerek kurtulamazlar, Gazi Meclis'imizin çatısında asla barınamazlar. Çağrımız hiçbir parti ayrımı gözetmeden, şu anda Meclis'te dosya olarak bekleyen 506 dokunulmazlık fezlekesinin hepsini birden kaldıralım." çağrısıyla başlayan tartışmaya, muhalefet liderleri de açıklamalarıyla katıldı.
LİDERLERDEN DOKUNULMAZLIK AÇIKLAMALARI GELDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıklar konusunda geçici değil, kalıcı bir düzenleme yapılmasını, Anayasa'nın 83. maddesinin yeniden yazılmasını önerdi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Davutoğlu'na, "Hodri meydan" diye karşılık vererek, 550 milletvekilinin de dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise 4 şart ileri sürerek, "MHP, bu 4 madde çerçevesinde dokunulmazlıkların kaldırılmasına her şartta vardır. MHP hem terörle mücadele hem de öncelikli olarak HDP'lilerin dokunulmazlığının kaldırılması iradesine tam destektir." diyerek, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik desteğini ortaya koydu.
CHP'DEN ÜÇLÜ ÖNERİ
Bostancı'nın ziyaretine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 23 Mart'ta karşılık verdi ve Anayasa'nın 83. maddesinin yeniden ele alınması, yolsuzluklar konusunda Meclis'in mevcut usullerinin hızlı şekilde işletilmesi, 83. maddede geçici düzenleme yapılmasına ilişkin üçlü önerilerini iletti.
Bu kez Bostancı, CHP'ye revize ettikleri yeni öneriyle gitti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'i 31 Mart'ta ziyaret eden Bostancı, TBMM'de bulunan dokunulmazlık dosyalarının yanı sıra savcılıklar, Adalet Bakanlığı ve Başbakanlıkta bulunan fezlekeleri de kapsayan yeni teklifini sundu. Özel, AK Parti'nin dokunulmazlıklara ilişkin yeni teklifinin beklentilerinin gerisinde olduğunu söyledi.
Dokunulmazlıklarla ilgili son hamle ise MHP'den geldi. Vural, önce AK Parti, daha sonra CHP'yi ziyaret ederek, yasal düzenleme gerektirmeyen dört önerisini sundu.
Bütün bu temaslar ve açıklamalara son noktayı Başbakan Davutoğlu koydu. Davutoğlu'nun, "Dokunulmazlık konusunda bütün dosyaların gelmesi için gerekli çalışmayı yapacağımızı ifade ettik. CHP'nin ifadelerinden anlaşılıyor ki bu meydan okumanın karşısında olumlu bir cesaret, temiz bir vicdanları yok. Bizim derhal yapacağımız husus, bu çerçevede geçici Anayasa maddesi de içinde olmak üzere çalışarak süreci başlatmak. Süreci derhal başlatma talimatını arkadaşlara verdim" açıklamasının ardından AK Parti Grubu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifini imzaya açtı.
AA