CHP'de dokunulmazlık çatlağı
CHP'de dokunulmazlıklara karşı "hayır" diyeceklerin sayısı artıyor
Düzgün KARATAŞ / GAZETE HABERTÜRK
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, AK Parti’nin dokunulmazlıkların kaldırılması teklifine “Evet” oyu kullanacaklarını ilan etmesinin ardından, CHP’den art arda aksi açıklamalar gelmeye başladı. Son olarak Barış Yarkadaş, “Yapılmak istenen, parlamenter sistemin yargı yoluyla tasfiyesidir” dedi.
AK Parti’nin mevcut fezlekelerde milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifini 316 imzayla Meclis’e sunmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu genel kuruldaki oylamada teklife “Evet” oyu vereceklerini açıklamıştı. Ancak “Hayır” oyu kullanacağının işaretini veren CHP’li milletvekillerinin de sayısı artıyor.
TBMM Genel Kurulu’nda gizli oylama yöntemiyle yapılan Anayasa değişiklikleri için partiler grup kararı alamıyor. Milletvekilleri, özgür iradeleri doğrultusunda oy kullanıyor. Bu nedenle, Kılıçdaroğlu AK Parti’nin teklifine “Evet” oyu kullanacaklarını ilan etse de çok sayıda CHP’li vekilin tercihinin “Hayır” oyundan yana olacağı belirtiliyor.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Twitter hesabında, “Dokunulmazlıkları AKP’nin siyasal çıkar ve gündem mühendisliğine hapsolarak tartışmayı doğru bulmadım, bulmuyorum; nokta!” yazmıştı.
Bir başka CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Yargının bugünkü haliyle dokunulmazlıklar kaldırılırsa, tüm CHP’li ve HDP’li milletvekilleri ceza alır; AKP’liler de aklanır” açıklamasını yaptı.
Erdoğan Toprak ise “2002’de dokunulmazlıkları kaldırmayı vaat edip oy alan AKP, 14 yıl tüm yolsuzluk fezlekelerini örttü. Şimdi kimse ucuz kahramanlık yapmasın” diye konuştu.
Son açıklama yine bir İstanbul milletvekilinden, Barış Yarkadaş’tan geldi. Yarkadaş, “Yapılmak istenen, dokunulmazlıkların kaldırılması değil, parlamenter sistemin yargı yoluyla yönetilmesi ve tasfiye edilmesidir” ifadesini kullandı.
MHP VE AK PARTİ OYLARI YETMİYOR
MHP de, AK Parti’nin teklifine destek vereceğini açıklamıştı. Parlamentoda MHP’nin 40, AK Parti’nin ise Meclis Başkanı dışındaki 316 sandalyesi, Anayasa değişikliğinin referandumsuz kabul edilmesine olanak sağlayan 367 oya ulaşamıyor. AK Parti ve MHP’nin fire vermemesi durumunda, 367 oya ulaşılabilmesi için en az 11 CHP milletvekilinin “Evet” oyu gerekiyor. Ancak kulislerde, AK Parti’nin de fire verebileceği konuşuluyor. Bu nedenle oylamanın kaderini, CHP’deki fire sayısının belirleyeceği belirtiliyor.