Ramazan'ın 16. günü için Karadeniz lezzetlerinden oluşan iftar menüsü örneği
Ramazan ayının ilk yarısını geride bırakırken 16. gününde ne yemek yapacaklarına karar veremeyenler için bir iftar menüsü hazırladık. İşte, sizin için Ramazan'ın on altıncı gününde misafirlerinize hazırlayabileceğiniz örnek iftar menüsü!
Yarılanan Ramazan ayıyla beraber insanlar, akşamları pişirebilecekleri farklı yemekleri internette aratıyor. Bu vesileyle size yöresel yemeklerden oluşan bir menü derledik. İşte, Ramazan'ın 16. gününde misafirlerinize sunabileceğiniz Karadeniz yöresine ait iftar menüsü alternatifi...
KARALAHANA ÇORBASI
MALZEMELER:
1 bağ karalahana (yaklaşık 20-25 yaprak)
1 adet soğan
2-4 diş sarımsak
1 çay bardağı barbun fasulye (akşamdan ıslatılmış)
1 çay bardağı mısır tanesi (ya da mısır yarması)
1 kahve fincanı mısır unu
1 tatlı kaşığı iç yağı (yoksa sıvı yağ da olur)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
YAPILIŞI:
Karalahananın kökünü hafifçe kesip alın. Ardından kalanını ince ince kesin ve derin bir tencerede suda kaynatın. 5 dakika kaynattığınız lahanaların altını kısıp bir kenara alın. Bu sırada soğanlarınızı ince ince kıyın. Başka bir tencerede tereyağını erittikten sonra soğanlarınızı ekleyin ve salçayla biraz kavurun.
Bu aşamada haşladığınız lahananın suyunu süzün ve tencereye ekleyin. Üzerine fasulyeleri ve mısırı da ekleyerek karıştırın. Daha sonra tuzunu ve sıcak suyunu da ekleyerek pişirmeye başlayın. Pişen çorbanıza hafifçe serperek mısır ununu ilave etmeye başlayın. Topaklanmaması için bir süre karıştırın ve tamamen pişince sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
HAMSİLİ PİLAV
MALZEMELER:
1 kilo hamsi
2 su bardağı pirinç
3 orta boy kuru soğa
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı tereyağı
İÇ PİLAVI İÇİN:
3 su bardağı sıcak su
1 paket kuş üzümü
1 paket dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı toz şeker
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kuru nane
İsteğe bağlı dereotu ve maydanoz
YAPILIŞI:
Öncelikle iç harcınızı yaparak başlayabilirsiniz. Pirinci sıcak suda 20 dakika bekletin. Ardından soğanları yemeklik doğrayın ve tavaya zeytinyağını koyup tereyağını da ekleyin. Bu sırada pirinci yıkayıp süzdükten sonra tavaya alın ve kavurun.
Daha sonra baharatlarını, tuzunu, kuş üzümünü ve dolmalık fıstıklarını ekleyin. En son olarak 3 su bardağı sıcak suyu ekleyerek pilav gibi pişirip bir kenara alın. Bu aşamada hamsilerin kılçıklarını ayıklayarak yıkadıktan sonra süzdürün ve tuzlayın.
Fırın tepsinizi veya borcamı yağlayın. Hamsileri kenarlardan başlayarak her yerine gelecek şekilde dizdikten sonra orta tabanına da dizin. Boşluk kalmayınca pilavı dizdiğiniz hamsilerin üzerine dökün.
Daha sonra en üstüne de kalan hamsileri dizip pilavın üstünü tamamen kaplayın.200 derece fanlı fırında hamsiler pişene kadar pişirdikten sonra sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
MISIR EKMEĞİ
MALZEMELER:
4 su bardağı mısır unu
1 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 silme tatlı kaşığı tuz
Bir çay bardağı zeytinyağı ya da tereyağı
1 paket kabartma tozu
YAPILIŞI:
Mısır ekmeği yapımı için önce katı malzemeleri derin bir kaba koyun ve karıştırın. Unun ortasını açın ve açtığınız kısma sıvı yağ ile sıcak sudan dökerek tahta kaşıkla karıştırmaya başlayın. Kurabiye hamuruna göre biraz daha cıvık olan bir kıvam elde edince su eklemeyi bırakabilirsiniz.
Bu aşamada hamuru elinizle yoğurabilirsiniz. İstediğiniz kıvama geldiğinde ekmeğinizi fırın tepsisine ya da bir borcama yayabilirsiniz. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 30-35 dakika pişirdikten sonra ekmeğinizi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
LAZ BÖREĞİ
MALZEMELER:
5 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
1 tutam tuz
1 yumurta
150 gram tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
KREMASI İÇİN:
8 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 çorba kaşığı un
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
HAMUR İÇİN:
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
YAPILIŞI:
Bir kap içerisinde yoğurt, sıvıyağ, tuz, yumurta ve 25 gram eritilip ılınmış tereyağını karıştırın. Elediğiniz unu azar azar ekleyip pütürsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun ve dinlenmeye bırakın. Kreması için süt, şeker, nişasta ve unu bir tencerede karıştırılarak kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin. Pişirdikten sonra ocaktan alıp içine tereyağını ekleyip karıştırın.
Bu aşamada hamuru için un ve nişastayı bir kapta harmanlayın ve dinlenmeye bıraktığınız hamurları alıp ceviz büyüklüğünde açın. (Her parçanın un ve nişasta karışımı serpiştirilmiş tezgahın üzerinde oklava yardımıyla çok ince bir yufka şeklinde fırın tepsisinin ölçüsünde açılması gerekir.)
Bu sırada soğuyan krema kıvamı pütürlü olmasın diye çırpabilirsiniz. Ardından 20 yufkanın her katına yağ sürün ve üst üste serdikten sonra kremanın tamamını yayın. Bu aşamada kalan 20 yufkayı da yağlayarak kremanın üstüne kapatın. Baklava dilimi şeklinde dilimlediğiniz hamura kalan yağı dökün.
Tatlınızın hamurunu önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 45 dakika üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alıp tatlı sıcakken üzerine 1 su bardağı pudra şekeri döküp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!