Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Katalonya hakkında bilinmeyenler...
        1

        İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'daki tartışmalı bağımsızlık referandumu sonrası yapılan bölgesel seçimlerinde oylarım tamamının sayılmasıyla bağımsızlık yanlısı partiler az farkla çoğunluğu sağladı.

        Bu gelişmelerin ardından Katolonya nerede? Katalonya nüfusu ne kadar, neleri ile meşhur? gibi kafalarda pek çok soru işareti oluştu. İşte Katolonya hakkında merak edilenler...

        2

        KATALONYA NEREDE?

        İspanya'ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan Katalonya, Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona olmak üzere dört bölgeden oluşuyor.

        3

        Katalonya günümüzde büyük ölçüde eski Katalan Prensliği’nin sahip olduğu topraklardan oluşmuş. Katalonya'ya bağlı Barselona'nın tarihi ise 2000 yıl öncesine uzanıyor!

        4

        Daha önce bölgede İberler ve Antik Yunanlar tarafından kurulan küçük yerleşimler olmasına rağmen Barselona’nın iyi bilinen tarihi şehri MÖ 230 yılında Kartaca Kralı Hannibal’in babası Hamilcar Barca'nın, şehri kurması ile başlamış.

        5

        KATALANLAR KİMLERDEN OLUŞUYOR?

        İspanya'nın kuzeydoğusu ile Fransa'nın güneyinde, Akdeniz sahil şeridine bitişik coğrafyada yaşayan Latin kökenli halktır Katalanlar...

        6

        KATALONYA NÜFUSU NE KADAR?

        2014 verilerine göre Katalonya'nın toplam nüfusu 7.512.982'dir. Bölge nüfusu, İspanya nüfusunun %16.1'ini oluşturuyor.

        7

        Tarih boyunca Vizigotlar, Fransızlar, Müslümanlar, Hrıstiyanlar gibi farklı topluluklar tarafından yönetilen Barselona'da bu topluluklardan izler rastlamak mümkün.

        8

        Örneğin Fransız mutfağı ile Barselona mutfağı arasında gözle görülür benzerlikler var. Müslümanlar da bu büyülü şehri mimarisiyle etkilemiş.

        9

        RESMİ DİLLERİ

        Katalonya'da Katalanca, İspanyolca ve Aranca olmak üzere farklı farklı diller konuşuluyor. Katalanlar, İspanya'nın farklı özerk bölgelerinde de olduğu gibi kendine özgü bir dile, tarihe ve kültüre sahip.

        10

        KATALONYA'NIN ULUSAL GÜNÜ

        Bölgenin ulusal günü olarak kutlanan 11 Eylül, Barselona'nın 1714 yılında Kral 5. Felipe tarafından ele geçirilmesini ve bağımsızlığın kaybedilmesini anmak üzere düzenleniyor.

        11

        KATALONYA'NIN ÖNEMLİ ŞEHİRLERİ

        Katalonya'nın başkenti, Barselona'dır.

        12

        L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sabadell, Terrassa, Tarragona, Lleida, Santa Coloma de Gramanet, Mataro, Reus ve Banyoles, Katalonya'nın diğer önemli şehirleri arasında yer alıyor.

        13

        KATALONYA'YA NE ZAMAN GİDİLİR?

        Akdeniz coğrafyasında yer alan Katalonya iklimi ile Türkiye'nin iklimi birbirlerine çok benziyor. Dört mevsimin de yaşandığı bölgeye, kültür turizmi için gitmek isterseniz, sonbahar ve ilkbahar ayları tam size göre!

        14

        Ancak deniz-kum-güneş üçlüsünü tatmak ve gece geç saatlere kadar eğlenmek isterseniz, yaz aylarını tercih etmekte fayda var.

        15

        Yazın tabii ki şehirde turistik bir keşif de yapabilirsiniz ancak bu geziyi 28-30 derece civarındaki bir sıcaklıklıkta gerçekleştirmeniz gerekeceği için bunalma ihtimaliniz fazlasıyla yüksek.

        16

        BARSELONA'DA NE YAPILIR?

        Katalonya başkenti Barselona'nın en ünlü ve en işlek caddesi olan La Rambla, sokak sanatçıları, kafeleri ve kendine has evleri ile meşhur. Colomb Heykeli’nin bulunduğu noktaya doğru uzanan bu caddenin civarında alışveriş için birçok seçenek mevcut. Diğer yandan bir efsaneye göre La Rambra'nın başında bulunan çeşmeden su içenlerin, tekrar Barcelona'ya gideceğine inanılıyor.

        17

        KATALONYA VE SANAT

        Katalonya deyince akla pek çok şey gelebilir. Eğlence, kendine has müzik kültürü, güzelliğine hayran kalacağınız daracık sokaklar, Picasso, Gaudi, Joan Miro... Ancak burayla özdeşleşen en önemli kişi Mimar Antoni Gaudi!

        18

        Katalonya'nın başkenti Barselona, Mimar Antoni Gaudi’nin harikulade eserleriyle anılır.

        19

        CASA BATTLO VE CASA MILA

        Gördüğünüzde "Burayı kesin Gaudi tasarlamıştır" diyebileceğiniz eserler olan Casa Battlo ve Cassa Mila, yaratıcılığıyla hayran bırakıyor.

        20

        SAGRADA FAMILIA

        Gaudi’nin tamamlayamadan aramızdan ayrıldığı, dünyanın en ünlü kiliselerinden biri olan Sagrada Familia Bazilikası, Barselona'nın simgelerinden. Günümüzde hala tamamlanmamış olan eserin içi de, dışı kadar görülmeye değer. Eğer turizm sezonunda buraya gidecekseniz biletlerinizi önden almakta fayda var.

        21

        PARK GUELL

        Bol mozaikli, bol renkli, şu ana kadar gördüğünüz parklardan oldukça farklı olan Park Güell, aslında ilk olarak yerleşim yeri olarak tasarlanmış.

        25

        PICASSO MÜZESİ

        Barselona'da yer alan Picasso Müzesi, dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso’nun ilk çalışmalarının sergilendiği tüm dünyadaki en önemli ve büyük koleksiyona sahip. Eğer, Katolonya ve Barselona gezi planınız varsa burayı görmelisiniz.

        26

        KATALONYA MEYDANI

        Tüm ulaşım hatlarının birleştiği, havaalanına giden otobüslerin kalktığı merkezi bir yer. Türkiye'de bulamadığınız markaların mağazalarını burada bulabilirsiniz.

        27

        KATALONYA SAHİLLERİ

        Katalonya, mimari eserlerinin yanında sahilleri ve çok sayıda plajlarıyla da ünlüdür.

        28

        Öyle ki Katalonya sahil hattının uzunluğu 580 kilometre civarında.

        29

        Katalonya deyince akla ilk başta Barselona geliyor. Ancak Girona'ya bağlı Palamos, L'Escala, Begur, L'Estartit bölgelerinde Barselona'dan daha tertemiz ve masmavi plajlar var aslında.

        30

        KATALAN MUTFAĞI

        Tarihi yapıları ve sıcak atmosferi ile ziyaretçilerine keyifli bir tatil yaşatan Barselona, ayrıca Katalan mutfağının kendine özgü lezzetlerini tadabileceğiniz şehirlerden biri. 1000 yılı aşkın geçmişi olan Katalan Mutfağı’nın temelleri, Katalonya’ya Yunanlı denizcilerle gelen çeşitli deniz mahsullerine dayanıyor.

        31

        PAELLA

        Katalan mutfağının ünü dünyaya yayılan yemeği paella, midye ve karides gibi deniz ürünlerinin pilavla ve baharatlarla birlikte karıştırılarak pişirilmesiyle hazırlanıyor. Ancak eğer Katalonya'da paella yiyecekseniz araştırmalarınızı iyi yapmalısınız.

        32

        Çünkü güzel bir paella, ömür boyu hafızalardan silinmezken, kötüsüne denk gelmek sizi bu yemekten soğutabilir.

        33

        TAPAS/ MEZE

        Bir nevi meze olarak tanımlanabilen tapas Akdeniz türü bir atıştırmalık olarak İspanyolların en çok tükettiği yiyecekler arasında. Et ve sebzelerden hazırlanan tapaslar, ekmek üzerinde servis ediliyor.

        34

        TORTILLA

        İnce ince dilimlenmiş içi bol patatesli bir omlet tarifi olan tortilla, Türk damak zevkine oldukça uygun. Katalan ve İspanyol mutfağının en bilindik lezzetlerinden olan Tortilla, hem sıcak hem de soğuk olarak servis ediliyor.

        35

        DOMATESLİ SARIMSAKLI EKMEK

        Ekmeğin üzerine sarımsak, domates, tuz ve zeytinyağı karışımı sürülerek elde ediliyor. Katalanlar, bu lezzeti başlangıç olarak tüketiyor.

        36

        GAZPACHO ÇORBASI

        Gazpacho çorbası, İspanyol ve Katalan mutfağının en bilindik yiyeceklerinden biri... Soğuk domates çorbası olarak tabir edilen bu lezzeti, mutlaka yerinde tatmalısınız.