Basın kartı isteyen gazetecilere müjde!
Başbakanlık Basın Yayın Daire Başkanı Akyön, basın kartı yönetmeliğinde değişiklik yapılacağını açıkladı
Başbakanlık Basın Yayın Daire Başkanı Bahattin Akyön, basın kartı yönetmeliğinde değişiklik yapılacağını belirterek, "Değişiklik kapsamında 36 ay sigortası yatırılmış ortaokul mezunları bir defaya mahsus kolaylık sağlanarak, basın kartı sahibi olabilecek. Medya sektörünün gelişmesine bağlı olarak ortaya çıkan unvanlar da yönetmeliğe eklenecek." dedi.
medyatava'nın haberine göre, Akyön, medya kurumlarının çalıştırdığı gazetecilere basın sigortası yerine 'personel kartı' uygulamasında da düzenleme yapacaklarını dile getirdi.
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Yayın Daire Başkanı Bahattin Akyön, 'sarı basın kartı' olarak bilinen başbakanlık basın kartı almak için bekleyen gazetecilere müjdeli haberi Diyarbakır'dan verdi. Şanlıurfa ve Diyarbakır'da basın çalışanlarıyla görüşerek sorunlarını dinleyen Akyön, karşılaştıkları onlarca sorunu 'Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartı Yönetmeliği'nde değişiklik yaparak çözmeyi amaçladıklarını söyledi. Yönetmelik değişikliği üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Akyön, değişiklikle birlikte özellikle basın kartı konusunda gazetecilere yeni imkanlar tanıyacaklarını söyledi. Akyön, "Yönetmelikle kolaylıklar olacak. Mesela ortaokul ya da lise mezunu olanlara 3 aylık süre tanınacak. Bu süre içinde müracaatları alınacak. Bu arkadaşların 36 aylık çalışması varsa kart verilmesi sağlanacak. Unvanlarda da değişikler olacak. Medya sektörü çok hızlı gelişiyor, hergün yeni unvanlar oluşuyor. Bu ünvanların yönetmelikte yer alması sağlanacak." diye konuştu.
"GAZETECİ PERSONEL KARTIYLA ÇALIŞTIRILMAYACAK"
Türkiye'nin bir çok yerinde aynı sorunların yaşandığını dile getiren Akyön, medya kuruluşlarının gazetecileri personel kartıyla çalıştırdığı şikayetinin çok yüksek olduğunu söyledi. Akyön, "Personel kartı konusunda düzenleme yapılacak. Bazı gazetecilerin ulusal gazetelerde her gün haberleri çıkıyor ama gazeteci sıfatı taşımıyor, personel kartıyla çalışıyor. Bunun takipçisi olacağız. 10 kişilik bir heyet oluşturduk. Çalışmalarımız devam ediyor." bilgisini verdi.
Türkiye'de 7 bin 385 kişinin sarı basın kartına, 3 bin 833 kişinin sürekli basın kartına, 212 kişinin şeref basın kartına ve 140 kişinin serbest basın kartına sahip olduğunu anlatan Akyön, bu sayının artmasını umut ettiklerini diye getirdi. 5187 sayılı Basın Kanunu'nun Avrupa'nın en özgürlükçü kanunu olduğunu belirten Akyön, kanun kapsamında kart sahibi olanların çeşitli imkanlardan yararlandığını kaydetti.
"KART KISITLAMASI SÖZ KONUSU DEĞİL, BAŞVURAN HERKESE VERİYORUZ"
Şanlıurfa ve Diyarbakır'da gazetecilerin 'kart kısıtlaması' konusunda sorular sorduğunu anlatan Basın Yayın Daire Başkanı Akyön, Türkiye'de basın kartı konusunda hiçbir zaman kısıtlamanın söz konusu olmadığını söyledi. Eskiden 212 olarak bilinen basın sigortası yatan herkesin başvurması halinde basın kartı alma işlemine başlandığını anlatan Akyön, "Başvurudan sonra bir süre beklemesi gerekiyor. İletişim mezunları 12 ay, lisans mezunları 18 ay, yüksekokul mezunları 24 ay, lise mezunlarının da 28 ay bekleme süresi var. Bu süre varsa usulsüzlükleri ortaya çıkarmamızda faydalı oluyor." dedi. Akyön şunları söyledi: "A kurumuna 200 kart verilmiş, B kurumuna 100 kart verilmiş. A kurumu artık alamaz, kart başvurusunda bulunamaz diye bir şey yok. İstediği takdirde şartları oluşuyorsa veriyoruz. Kısıtlama sadece yerel ve bölgesel medya kurumlarında göz önüne alınıyor."