Osmanlı Devleti yükseliş dönemi özeti: Osmanlı Devleti'nin yükselme dönemi konu anlatımı ve özeti
Osmanlı Devleti yükselme dönemi; kuruluş döneminin hemen ardından gelen ve devletin en parlak çağlarını yaşamış olduğu dönemdir. Genel kabule göre; İstanbul'un fethedildiği tarih olan 1453 ile Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa'nın vefat ettiği 1579 tarihi arasındaki yılları kapsayan Osmanlı Devleti yükseliş dönemi padişahları kimlerdir? Osmanlı Devleti yükseliş döneminde ele geçirdiği yerler nereleridir? Günden güne sınırları genişleyen ve hakim olduğu coğrafyalara yenilerini ekleyen Osmanlı Devleti yükseliş döneminde en çok hangi devletle savaştı? Tüm bu sorulara verdiğimiz cevapların yanında, Osmanlı Devleti yükseliş dönemi savaşları hakkında da bilgiler bulabileceğiniz yazımızı sizler için derledik.
Konuyla ilgili araştırma yapan öğrencilerin de rahatlıkla faydalanabilmeleri için Osmanlı Devleti yükselme dönemi konu anlatımı formatına uygun olarak hazırladığımız, Osmanlı Devleti Yükseliş Dönemi Özeti kısmını da içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
İşte, Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi’ne dair tüm detaylar.
Osmanlı Devleti Yükseliş Dönemi Padişahları
Osmanlı Devleti Yükseliş Dönemi Özeti
1453 ile 1579 tarihleri arasında yaşanan siyasi ve askeri gelişmeleri aktardığımız ve sizler tarafından en çok merak edilen sorulardan bir tanesi olan Osmanlı Devleti yükseliş döneminde nereleri ele geçirmiştir? sorusuna cevaplar verdiğimiz yazımızın bu kısmını, gelin hep birlikte inceleyelim.
2. Mehmed – Fatih Sultan Mehmed (1451 – 1481)
1451 senesinde Osmanlı tahtına çıkan II. Mehmed ya da Fatih Sultan Mehmed; Osmanlı Dönemi yükseliş dönemi padişahlarının ilkidir. 1451 ile 1481 tarihleri arasında 30 yıl boyunca süren Fatih Sultan Mehmed döneminin en önemli olaylarından bir tanesi İstanbul’un fethedilmesidir. 1481 yılında 49 yaşındayken hayatını kaybeden II. Mehmed’in türbesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Fatih Camii’ndedir.
Fatih Sultan Mehmed döneminin önemli olayları şu şekildedir:
2. Bayezid (1481 – 1512)
Osmanlı Devleti’nin 8. padişahı olan II. Bayezid, 7 yaşındayken Amasya sancak beyliğine gönderilmiş ve burada 27 sene kalmıştır. Babası II. Mehmed’in vefatını öğrenince Amasya’dan yola çıkarak İstanbul’a gelmiş ve 24 Mayıs 1481’de tahta çıkmıştır.
2. Bayezid döneminin öne çıkan siyasi ve askeri olayları ise şunlardır.
1. Selim – Yavuz Sultan Selim (1512 – 1520)
26 Mayıs 1512 tarihinde tahta çıkan Yavuz Sultan Selim doğu seferlerine öncelik vererek Safevi ve Memlük Devleti üzerine harekete geçmiştir. 8 yıl gibi kısa bir sürede Osmanlı Devleti’nin sınırlarını iki buçuk kat arttırmış ve devletin sahip olduğu topraklar, 2.375.000 kilometrekareden, 6.557.000 kilometrekareye ulaşmıştır.
Yavuz Sultan Selim döneminin öne çıkan gelişmeleri şu şekildedir.
1. Süleyman – Kanuni Sultan Süleyman (1520 – 1566)
Osmanlı Devleti’nin 10. padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman; 46 sene süren hükümdarlığıyla, Osmanlıların en uzun süre tahtta kalan sultanıdır. Toplam 13 kez sefer gerçekleştiren Kanuni Sultan Süleyman, devletin sınırlarını İran’ın içlerine kadar genişletmiş ve Akdeniz’de de etkili hâkimiyet kurmuştur. Batılı kaynaklarda Suleiman The Magnificent (Muhteşem Süleyman) olarak adı geçen I. Süleyman 1566 yılında 71 yaşındayken hayatını kaybetmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman döneminin öne çıkan gelişmeleri ise şu şekildedir:
2. Selim (1566 – 1574)
2. Selim ya da Sarı Selim, Osmanlı Devleti’nin 11. padişahıdır. Kardeşi Bayezid ile giriştiği mücadeleden galibiyetle ayrılarak, babası Kanuni’nin desteğini kazanmış ve 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümü sonrası tahta çıkmıştır. Osmanlı Devleti sınırlarını Orta Avrupa’ya kadar genişleten II. Selim 15 Ağustos 1574’te hayatını kaybetmiştir.
2. Selim döneminin öne çıkan gelişmeleri şu şekildedir:
Osmanlı Devleti Yükseliş Dönemi Savaşları
1453 ile 1579 yılları arasında gerçekleşen, Osmanlı Devleti yükseliş dönemi savaşları ve tarihleri şu şekildedir: