Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım İndirim yapmış kadar oldu, piyasalar coştu
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Fed son toplantısında faizi indirmedi ama indirmiş kadar yaptı. Önce FOMC açıklaması politika faizinde indirime eylül ayında kapıyı araladı. Ancak iş bununla bitmedi, toplantı sonrası basının karşısına geçen ve soruları yanıtlayan Fed Başkanı Jerome Powell indirime kapıyı tam açtı ve piyasalar da coştu.

        ➔ Üstelik Ortadoğu’da savaşa giden yolda tansiyon iyice yükselmişken, Japonya’nın da faiz artırdığı, carry-trade pozisyonlarının azaltıldığı bir günde böyle bir coşku yaşandı.

        ➔ Kim bilir Fed Başkanına kapıyı iyice açmaya Ortadoğu gelişmeleri de zorlamış olabilir.

        ➔ Sonuçta Fed bir dokunuşla yine piyasaların rengini değiştirdi.

        ➔ 18 Eylül’de yapılacak toplantıya kadar eğer ekonomik veriler olağanüstü tersine dönmezse Fed seçim öncesinde faiz indirimine başlayacak.

        ➔ Bu yıl için beklenen faiz indirimleri de iki iken üçe çıkıyor. Yani Fed Eylül’de başlarsa kasım ve aralıkta birer olmak üzere faizi çeyrek puanlık adımlarla indirecek.

        ASLA GEÇİLMEYECEK ÇİZGİ

        ➔ Fed ve Başkanı Powell dünkü açıklamalarıyla kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinde Cumhuriyetçi başkan adayı Trump’ın baskısına boyun eğmediğini de gösterdi.

        ➔ Trump başkan seçilirse Powell’ı Fed Başkanlığında tutup tutmayacağını seçim öncesi yapacaklarına yani faizlerde indirimine gitmemesine bağlamıştı.

        ➔ İktidardaki Demokratları yıpratmak ve seçim öncesinde puan toplamak adına finansal piyasaların karışmasını ve faizlerin indirilmemesi konusunda baskı yapan Trump bu amacına hizmet edecek açıklamalarından birini çip ve yapay zeka üretim merkezi Tayvan konusunda yaptı ve borsaları düşürmeyi başardı.

        ➔ Konuyla ilgili gelen sorulara Powell şu yanıtı verdi: “Kongre bizim apolitik şekilde görevimizi yapmamızı istiyor. Başkan adaylarının ekonomik planlarını kararlarımızda hesaba katmıyoruz. Henüz gerçekleşmemiş bir seçimin sonucuna dayanarak politika kararları almaya çalışmayacağız. Bu asla geçemeyeceğimiz bir çizgi.”

        “FAİZ İNDİRİMİNİ KONUŞTUK”

        ➔ Aslında piyasaların pozitif tepkisi için eylül ayını işaret etmesi yeterliydi. Hatta bu işaret FOMC açıklamasında yeterince yer aldı.

        ➔ Ancak basın toplantısında Jerome Powell gelen sorulara yanıtlarken sözün ucunu mu kaçırdı bilmiyoruz ama eylül ayına ilişkin elini iyice açık etti. Powell şunları söyledi:

        “Toplantıda faiz indiriminin uygun olup olmayacağı tartışıldı ama çoğunluk indirimin olmamasına destek verdi.

        ➔ Biz eylül dahil gelecekteki toplantılara dair bir karar almıyoruz. Komitemiz genel olarak ekonominin politika faizini düşürmemizi sağlayacak bir yöne gittiğini düşünüyor. Veri tabanlı gidiyoruz.

        ➔ Eğer enflasyon beklentimize paralel gider ve büyüme güçlü kalır, işgücü piyasası tutarlı bir şekilde ilerlerse eylülde faiz indirimi gündeme gelebilir. Enflasyon yapışkan kalmaya devam ederse ona göre karar veririz.”

        COŞKUDA TAHVİL VE ALTIN ÖNDE

        ➔ Elbette açıklamaların ardından piyasanın coşkusu geldi. Öncelikle altın fiyatları yüzde 1.6 artışla 2.451 dolara kadar yükseldi.

        ➔ ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2.4 gerilemeyle 4.042 puana indi.

        ➔ S&P 500 Endeksi yüzde 1.6, Nasdaq yüzde 2.6 arttı. Korku endeksi VIX yüzde 7.5 azalışla 16.36’ya indi.

        ➔ Petrol fiyatları Ortadoğu’da gerginliğin artmasının da etkisiyle yüzde 3.7 yükseldi.

        ➔ Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesiyle dolar/yen paritesi 149.62’ye kadar güçlendi. Japon Yeni dolar karşısında bir günde yüzde 1.7 arttı.

        ➔ Dolar Endeksi yüzde 0.46 zayıflayarak 103.840 puana indi.

        ➔ Dünya borsaları MSCI endeksiyle yüzde 1.64 yükseldi.

        KRİPTOLAR NEGATİF AYRIŞTI

        ➔ Piyasa coşkusunun en önünde yer alacak araçlardan biri kripto varlıklardı. Ancak tam tersine hareket etti. Bitcoin yüzde 2.2 geriledi.

        ➔ Bunun özel bir nedeni olmalı. Şimdilik bir açıklaması yok ama önümüzdeki günlerde ortaya çıkar.

        ➔ Fed’in ilk toplantının yapılacağı eylülde faiz indirimine gideceği piyasalar tarafından önemli ölçüde fiyatlandığı söylenebilir.

        Ancak küresel gündemin sık sık değiştiği, risklerin yükseldiği bu ortamda piyasaların coşkusunun kalıcı olması da çok zor.

        ➔ Coşku zaten Powell’ın cömertçe açıklaması ile geldi ve Fed faiz indirmiş kadar oldu. Eylül ayındaki coşkuyu da böylece öne çekti.

        ➔ Artık bundan sonra açıklanacak enflasyon ve işsizlik verilerine eylül ayında faiz indirimini öteleyecek kadar tersine sapma var mı yok mu diye bakılır.