Kamyonlar ve öfke silahı
"Suriyelileri istemiyoruz" diyenler Kayseri’deki vandalizm olaylarını başlatanların kamyonlarla toplanarak şehre bir gün önce getirildiğini görünce yapılmak isteneni anladılar mı bilmiyorum.
Ancak çok tehlikeli bir fay hattı hem Türkiye hem Suriye’de kaşınmaya çalışılıyor.
Suriyeli sığınmacıların varlığından rahatsız olanların öfke ve bıkkınlık duyguları bu oyunun en büyük silahı.
Yapmayın, alet olmayın…
Göç politikalarında yapılan yanlışlıklar oldu. Kontrolsüzce ve çok sayıda sığınmacı geldi. Entegrasyon ve dağılım konusunda hatalar yapıldı. Ancak bu yanlışları Türkiye’de yaklaşık 14 yıldır yaşayan sığınmacıların omuzlarına yüklemek doğru mu? İnsani mi?
Hükümet de Suriye politikasında özeleştiri yapıyor ama bu özeleştiri göçmen karşıtlığı üzerinden siyaset yapanları, yabancı düşmanlığını körükleyenleri, nefret dalgasını yükseltenleri haklı çıkarır mı?
Hayır! Hayır! Hayır!
Bana Suriyelileri savunduğum için kızan çok insan var. Kim kızarsa kızsın, isterse milyonlar karşımda olsun gücüm yettiğince temel insan haklarını haykırmaya devam edeceğim!
Bu tip göç hareketlerinde göçmenleri topluca geri gönderemezsiniz, onları otobüslere koymaktan bahsedemezsiniz, Esad ile görüşülse bile-ki görüşülmesi doğrudur- tüm Suriyeliler bu topraklardan yok olmayacaklar.
Mesele Suriyeli meselesi değil. Sorun bir etnisitenin kriminalize edilmesi.
Bu yapılamaz, insanlar kökeninden dolayı hedef haline getirilemez, bunu adı ayrımcılıktır, ırkçılıktır…
Bakın Avrupa’da yükselen aşırı sağ tam da bu!
Yıllardır Türkiye’de içimizde yaşayan Suriyelileri hiç tanımaya çalıştık mı? Onlarla bağlantı kaçımız kurdu? Kaçımızın bırakın arkadaşı sığınmacı tanıdığı var?
Suriye Tv’de dün gördüğüm hava
Ben dün yıllardır İstanbul’dan tüm Ortadoğu’ya yayın yapan en büyük Suriye kanalı olan Suriye Tv’yi ziyaret ettim. Kayseri’deki hadiseleri onların gözünden görmek için kanalın önde gelen ismi Aya Sultan, program yapımcısı Moataz Obaid ve program sunucusu Moaz Muhareb ile görüştüm.
Çok endişeliydiler. Bana Kayseri’deki görüntülerden önce Suriye’de Türk tırlarına yönelik tepkiyi gösterdiler. O tepkiye en az Kayseri’deki olaylar kadar üzülmüşlerdi.
“Biz yıllardır birlikte yaşıyoruz evet insanlar bizi istemiyor ama Türkiye’ye ve Türklere yönelik bir tepki olamaz, olmamalı" dediler.
Hepsi güzel Türkçe konuşan, eğitimli meslektaşlardı.
Düşündüm ne zor bir hayat… Aya mesela ailesinin bir kısmı Şam’daymış, buraya 10 yıl önce gelmiş ama Şam rejimine karşı olduğu bilinen bir gazeteci olduğu için dönmesi imkansız.
Mouaz ve Motez de öyle.
“Bize yönelik tepkiyi artık sokakta hissedebiliyoruz, yolda yürürken her an Suriyeli olduğumuz fark edilirse başımıza bir şey gelir mi tedirginliği içinde yaşıyoruz” dediler.
Suriyeli bazı sığınmacıların şehir hayatına uymayan davranışlarına kızıyor, ekonominin üzerine yük olduklarını düşünüyor olabilirsiniz ama bize sığınanlara böyle hissettirmek bize yakışmıyor.
Bakın elimde Kayseri’deki olaylardan sonra atılan son derece karanlık provokasyon mesajları var. O mesajlardan sonra Türkiye’nin farklı yerlerinde galeyana gelmeye hazır kalabalıklar hareketlendi.
Lütfen sağduyulu olalım…
Aya, Mouaz ve Moheb’in tedirginliği bize yakışmıyor.
- Kalıcı çözüme en yakın nokta36 dakika önce
- İletişim Başkanlığı'ndan Kürtçe kitap ve kıymetli mesaj2 gün önce
- Şam'ın 2 yüzü: Hıristiyan ve Şii mahallelerinden notlar1 hafta önce
- Dürzilerin lideri Hikmet el Hicri: Şayet yeni devlet itibarımızı korursa ona tam sadık oluruz1 hafta önce
- Şam'daki toplu mezardan izlenimler2 hafta önce
- Şam'da ilk cuma2 hafta önce
- 1,5 metrekarelik hücrede tecavüz ve işkence2 hafta önce
- Suriye'de ilk gün...2 hafta önce
- Ali Erbaş: "2024'e kadar eski makam aracını kullandım, bir Audi'yi Diyanet İşleri Başkanı'na çok gördüler"3 hafta önce
- "İnatla umutluyum. Bu bir yaşam biçimi…"3 hafta önce