Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Nagehan Alçı "Roblox, Gacha Life ve palyatif çözümler…
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Instagram'a erişim engeli nihayet kalktı.

        İfade özgürlüğü de Zuckerberg ve Musk imparatorluklarının egemenliği de sınırsız değil. Bir denge olması ve karşılıklı saygı çerçevesinde hareket edilmesi gerekir ancak Türkiye’de ifade özgürlüğü konusunda karne pek de iyi olmadığı için bu tip kararlar otomatik tepkileri de beraberinde getiriyor.

        Ben açıkçası hiçbir konuda refleksif hareket edilmesini savunmam. Case by case bakmak gerekir.

        İnstagram ve Roblox kararlarına da öyle ve biraz da uzaktan baktım. Instagram yasağı ile ilgili çok yazıldı ben biraz çocukların ‘cenneti’ Roblox üzerinde durmak istiyorum.

        Bizim kızlardan bu platforma aşinayım. Tabii Roblox deyince dev bir evrenden bahsediyoruz ya da bana öyle geliyor zira içinde çok çeşitli oyunlar var. Bizim çocukların berry avenue’ya girdiğini biliyorum mesela.

        Bir nevi paralel evren, istediğin hayatı seçiyorsun ve karşında kim olduğunu bilmeden de o evrende bir hayat kurabiliyorsun.

        Bu tip platformlar öyle yaygın ki çocuklara tamamen yasaklamak onları arkadaş gruplarında çok boynu bükük bırakıyor o nedenle ben sadece yakın arkadaşları ile oynama şartı ile belli süreler kullanmalarına izin veriyordum. Oynarlarken başlarında durup kiminle oynadıklarını denetliyorum ama bu kontrol mekanizması ebeveyne kalmış. Çocuk şayet gözünüz üzerinde değilse pekala bir yetişkin ile konuşuyor da olabilir.

        Çocuktan daha çok yetişkin kullanıcı

        Zaten Roblox’un çocuktan daha fazla yetişkin abonesi var. 2024 verilerine göre 13 yaş altı günlük aktif 32 milyon kullanıcısı varken bu sayı 13 yaş üstünde günlük 46 milyon!

        Dolayısıyla çocuk istismarına çok açık bir alan. Şirket yöneticileri bu tip tehlikeleri önlemek için çeşitli tedbirler aldıklarını söylüyorlar, çocuklara sorduğumda "Şayet biri isteğimiz dışında bizimle iletişim kurarsa blokluyoruz" diyorlar ama sonuçta inisiyatif önemli oranda çocukta.

        Dolayısıyla Roblox hakkındaki çocuk istismarı suçlaması hiç de şaşırtıcı değil ancak platformu toptan kapatmak bu gerçeğin üzerini örtmeyecek ve belli ki kalıcı bir çözüm olmayacak.

        Roblox kapandı peki Gacha Life’taki mide bulandırıcı içeriklere ne olacak?

        Kaldı ki sadece Roblox değil, daha önce de yazmıştım, Gacha Life adlı animasyon platformu en az Roblox kadar tehlikeli ve hala çocukların bir tık uzağında! Aile içi istismar, pornografi, şiddet, aile içi şiddet ne ararsanız var Gacha Life’ta!

        Roblox kapatıldı ama eminim birkaç güne bilemediniz birkaç haftaya çocukların ve yetişkin kullanıcıların tazyikine dayanamayıp açılır…

        Şayet bu her türlü kötülüğe açık platformlardaki sakıncalı içeriklerden ve etkileşimlerinden çocukları korumak istiyorsak kalıcı bir çözüm bulmak zorundayız!

        Buna hem çocuklar hem ebeveynler için sosyal medyadaki tehlikelerden korunma eğitimleri ve çok sıkı bir takip sistemi dahil ama kısa süreliğine bir alanı toptan kapatmak dahil değil…