Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Türklerin sigara alışkanlığı Neandertallardan kalma!

        Anadolu insanında yaygın olan sigara kullanma ile şeker, diyabet gibi rahatsızlıkların Neandertal genlerden kaynaklandığı belirtildi. İnsan genleri üzerine çalışma yapan Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Tolun, Türklerin yaşadığı Ortadoğu ve Avrupa toplumlarının genlerinin yüzde 6'sının Neandertal (Neandertal ya da Neandertal insanı, günümüzden yaklaşık 200 bin ila 28 bin yıl önce yaşamış insan türü) insanından aldığını açıkladı.

        Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Biyoloji Topluluğu tarafından düzenlenen 5. Ulusal Biyoloji Toplulukları Kongresi'nde bir sunum yapan Prof. Dr. Aslı Tolun, insan genleriyle ilgili açıklama yaptı.

        Son yıllarda yapılan araştırma sonuçlarının, insan genomasının yüzde 80'inin işe yaradığını ortaya koyduğunu anlatan Prof. Dr. Tolun, "Gen düzenleme bölgeleri bunlar, onun dışında da kromotiv DNA nasıl toplanıyor? DNA'nın çoğalması için bir takım dizilerin filan olması gerektiğini biliyorduk. Aslında genemomuzun yüzde 80 kadarının bir işlevi var. Belki diğer kısımların da işlevli olabilir ama bunları henüz bilmiyoruz." dedi.

        Yeni teknolojilerle eski gen veya DNA'ların dizilmesinin de mümkün olduğunu anlatan Tolun, şunları söyledi: "Mesela 30 bin yıllık eski Neandertal genleri gibi. Bu diziler şimdiki teknolojilerle yapılabiliyor. DNA dizileri karşılaştırıldı. İnsan genomu ile Neandertalları karşılaştırdılar. Sonucunda genlerimizin yüzde 6'sını Neandertallardan almış olabileceğimiz ortaya çıktı.

        En fazla kimler almış, bizler almışız. Ortadoğu'daki toplumlarda daha fazla. Ama Asya'dakilerde Neandertal geni pek yok. Çünkü Neandertal halkı Avrupa ve Ortadoğu insanı. Çok eskilerde Neandertalların bize pek katkısı olmadığı düşünülüyordu. Şimdi anlaşılıyor ki genlerini taşıyoruz. Bazı iyi genler var, mesela soğuğa direnç genlerimiz var. Ama bazıları da kötü, diyabet ya da sigara bağımlılığı gibi. Değişik insanlardan, DNA'ları dizilen kişilerden bunu çıkarabildiklerini belirtiyorlar, bir ekip yüzde 20'sini çıkardık diyor, diğeri yüzde 30'unu... Aslında Neandertal geni de bilindiği için böyle bir iddiada bulunabiliyorlar." dedi.

        Özellikle Ortadoğu halklarının Neandertallardan bazı davranış biçimlerini almış olabileceğini anlatan Tolun, "Bizim davranışlarla ilgili de birçok genlerimiz belirlendi. Bunlardan biri sigara bağımlığı olabilir, risk alabilme olabilir, intihara eğilim var, ruhsal hastalıklara, şizofreni gibi hastalıklara eğilimler de var. Sigara içme tiryakiliği de yine gen farklılığından olabilir." dedi.

        GENLERİMİZİN YÜZDE 6'SI NEANDARTALLARDAN

        Aslı Tolun, şöyle devam etti: "Şeker hastalığı, diyabete yatkınlığın da aynı şekilde Neandertallardan geldiği düşünülüyor, çünkü onların genlerinde var. Bu genlerden Ortadoğu'dakilerde ve bizde yüzde 6 kadar olduğunu düşünüyorum. Mesela cildimizin değişmesi, rengimizin Afrikalılara göre açık olmasını Neandertallardan aldığımızı düşünüyoruz.''

        Türklerin Neandertallarla akrabalığı var mı?" sorusuna ise, Prof. Dr. Tolun, şu cevabı verdi: "Mesela siz bir köyde yaşıyorsanız köyün en eskileri ile bir akrabalığınız oluyor. Çünkü kala kala büyük baba ve anneler evlenmiş ve hepsinden bir şey alıyorsunuz ama en çok anne babanızdan alıyorsunuz. Fakat 5 kuşak gibi önceki genlerden de sizde kalmıyor olabilir. Onun genleri de böyle bir vasıta ile gelmiş olabiliyor. Neandertallar'da da öyle."

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ