Ramazan ayında İstanbul'da gezilebilecek yerler
11 ayın sultanı Ramazan ayında ziyaret edilebilecek camileri, türbeleri ve İstanbul'un kültürel zenginliklerini sizler için derledik
Eyüp Sultan Camii ve Türbesi
Yıl içinde çok fazla ziyaretçiye sahip olan Eyüp Sultan Camii, İstanbul Eyüp'te Haliç kıyısında yer alır.
1458 yılında inşa edilen caminin içinde Hz. Muhammed'in ashabı Halid bin Zeyd Ebu Eyyub El-Ensari'nin kabri yer alır.
Oruç Baba Türbesi
Ramazan'ın ilk gününden itibaren ziyarete açılan Oruç Baba Türbesi, Fatih Şehremini'de bulunur.
Ramazan ayının ilk ve son günlerinde bereket getirdiğine inanılan şeker,zeytin,sirke ve ekmek gibi yiyeceklerle oruç açılır ve herkes birbirine bunları dağıtır.
Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri
1541 yılında Koçhisar'da dünyaya gelen Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri, Osmanlı İmparatorluğu'nda kendi dönemindeki padişahların bir çoğuna nasihatleri ile yol göstermiş bir alimdir.
Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'nin türbesi Üsküdar'daki dergâhındadır. Âşıkları, onu ziyaret etmekte, feyz ve bereketlerinden istifâde etmektedirler.
Hırka-i Şerif
Hz. Muhammed'in vasiyeti ile Veysel Karani'ye bırakılan kutsal emanet Hırka-i Şerif, Ramazan ayı boyunca Hırka-i Şerif Cami'sinde ziyaret edilmektedir.
Ramazan ayının ilk Cuma gününden arife günü ikindi namazı sonrasına kadar –hafta sonu da dahil- ziyaretler gerçekleştirilebilir. Yaşlı, hamile ve hasta ziyaretçiler sıra beklemeden Hırka-i Şerif'i görebilir.
Sultanahmet Camii ve Sultanahmet Meydanı
Sultanahmet Meydanı, Ramazan ayında açık havada oruç açılacak yerlerin başında gelmektedir. Mavi Camii olarak bilinen Sultanahmet Camisinin, minarelerinde camiyi yaptıran Sultan Ahmet'in 16.Osmanlı padişahı olması sebebiyle 16 adet şerefe bulunmaktadır.
Sultan Ahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük yapı komplekslerinden biridir.
Türk İslam Eserleri Müzesi
Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Türk ve İslâm Sanatı eserlerini, topluca kapsayan İlk Türk Müzesi ve aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde açılan son müze olma özelliğini taşır.
Türk ve İslam eserlerinin sergilendiği müze Sultanahmet Meydanı'nın yanında yer almaktadır.
Gülhane Parkı
İstanbul Eminönü'nde yer alan Gülhane Parkı, Alay Köşkü, Topkapı Sarayı ve Sarayburnu arasında yer alır.
Yılın her döneminde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen park, Ramazan ayında da iftar ve sahurda ziyaretçiler tarafından tercih edilen mekanların başında gelmektedir.
Büyük Mecidiye Camii (Ortaköy Camii)
Büyük Mecidiye Camii ya da halk arasında bilinen adı ile Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi’nde Ortaköy semtinde sahilde yer alır.
Cami, Sultan Abdülmecid tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır.
Süleymaniye Camii ve Külliyesi
I. Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Camideki dört minare, Kanuni’nin İstanbul’un fethinden sonraki dördüncü padişah oluşunu; minarelerdeki on şerefeyse, Osmanlı tarihinin onuncu padişahı oluşunu simgeler.
Ayrıca iç avlunun ortasında, dikdörtgen bir havuzdan ve havuzun içindeki iki fıskiyeden müteşekkil, bitkisel motifli bir şadırvan vardır.
Bayezid Camii
İstanbul'un Bayezid semtinde bulunan cami, Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Fatih Külliyesi'nden sonra ikinci büyük külliye olan II. Bayezid Külliyesi içindeki Bayezid Camii, kendi adıyla anılan meşhur meydanda bulunmaktadır.
Merkezî bir yerde olması ve tarihi özelliklere sahip muhteşem bir yapı olması dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerce de büyük ilgi görmekte ve ziyaret edilmektedir.