Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakı geleceğini yeniden yapılandırdı
Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakı, rekabeti ve kârlılığı destekleyecek yeni bir iş birliği modeline geçtiğini duyurdu. İttifak ortaklarının, ürün ve teknolojilerindeki verimlilik ve rekabetçiliği güçlendirmek amacıyla "leader-follower" (lider-takipçi) ilkesinden faydalanacakları kaydedildi. Plan doğrultusunda,üyelerin her birinin, güçlü stratejik kozlarının olduğu bölgelerde öncülük ederek, ortakların rekabet gücünü artırmak için çalışacakları bildirildi. İttifakın yeni stratejisinin, model yatırım maliyetini yüzde 40'a kadar düşürmesi öngörülüyor. Üçlü ittifaktan yapılan açıklama, ittifakın kurucusu ve eski CEO'su Carlos Ghosn'un Renault ile Nissan'ı birleştirme planından vazgeçildiğini gösteriyor
Koronavirüs salgını nedeniyle satışların büyük kayıplar yaşayan Renault, Nissan ve Mitsubishi İttifakı, rekabetçiliği ve kârlılığı artırması hedeflenen yeni iş birliği modelini açıkladı.
Buna göre, üye şirketler, ortaklarının ticari gelişimlerini desteklemek için kendi liderlik pozisyonlarını ve coğrafi güçlerini kullanarak ortak satın alma gibi alanlarda mevcut İttifak avantajlarını geliştirecek.
İttifak'ın Operasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkanı ve Renault Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Dominique Senard, yeni iş modeli hakkında, "Yeni iş modeli, İttifak'ın her bir ortak şirketin varlıklarından ve iş kapasitesinden en iyi şekilde faydalanmasını ve aynı zamanda faaliyetlerini bu şirketlerin kendi kültür ve geçmişlerinden gelen değerleri üzerine inşa etmesini sağlayacak. İttifak'ın üç ortağı, her müşterinin yararına tüm coğrafyalarda, tüm araç segmentlerini ve teknolojilerini kapsarken, İttifak üyesi şirketlerin rekabetçiliğini, sürdürülebilir kârlılığını ve sosyal ve çevresel sorumluluğunu artırmak için çalışacaktır" dedi.
ÜRETİM MALİYETLERİ YÜZDE 40 AŞAĞI ÇEKİLECEK
Yapılan açıklamaya göre, üç şirketin liderleri, iş birliği yapacakları araçlar için lider-takipçi programı ilkelerini kabul etti.
Bu ilkeler ise şu şekilde sıralandı:
- Platformdan üst gövdeye kadar İttifak'ın standardizasyon stratejisini daha ileri taşımak;
- Her bir ürün segmenti için, lider şirketin tasarladığı ve takipçilerin ekiplerinin desteklediği bir ana araca (lider araç) ve kardeş araçlara odaklanmak;
- Her bir markanın lider ve takipçi araçlarının, uygun olduğu durumlarda üretimin gruplandırılması dahil olmak üzere en rekabetçi donanım kullanılarak üretilmesini sağlamak;
- Hafif ticari araçlarda lider-takipçi ilkesinin halihazırda uygulandığı üretim paylaşımını temel almaya devam etmek.
İttifakın lider-takipçi stratejisinin, model yatırım maliyetini yüzde 40'a kadar düşürmesi öngörülüyor.
FARKLI BÖLGELERDE İTTİFAKA LİDERLİK EDECEKLER
Yeni plan çerçevesinde, Çin, Kuzey Amerika ve Japonya'da Nissan, Avrupa, Rusya, Güney Amerika ve Kuzey Afrika'da Renault, ASEAN ve Okyanusya bölgesinde ise Mitsubishi Motors lider ittifak içinde lider konumda olacak.
Öte yandan, 2025 sonrasında C-SUV segmentinin yenilenmesi Nissan liderliğinde yapılırken, Avrupa'da B-SUV segmentinin yenilenmesine ise Renault'un liderlik edeceği bilgisi verildi.
ÇAKAL CARLOS'UN PLANI RAFA KALKTI
Üçlü ittifaktan yapılan açıklama, ittifakın kurucusu ve eski CEO'su Carlos Ghosn'un planından vazgeçildiğini gösteriyor.
2018 sonunda Japonya'da yolsuzluk suçlaması ile tutuklanan ve yıl başında filmleri aratmayacak bir şekilde Japonya'da gözlem altında tutulduğu evden Lübnan'a firar eden Carlos Ghosn, Renault ile Nissan'ı birleştirmeye yönelik planlar yapıyordu.
Fakat, yapılan açıklamalar birleşmenin gerçekleşmeyeceğini, her markanın güçlü olduüu pazarda ittifaka liderlik edeceğini gösrteriyor.