Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Alternatif Tıp 'Doktor balıklar' alternatif tıpta kullanılacak, Doç. Dr. İhsan Çelik, doktor balıklar, sivas, çanakkale | Sağlık Haberleri

        Bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlanılan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) laboratuvar ortamında da yetiştirilen Sivas'ın Kangal İlçesi'ne özgü dünyaca ünlü "doktor balıklar", alternatif tıpta kullanılmaya başlanacak.

        ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Çelik, özellikle sağlık turizminde bazı deri hastalıklarının iyileştirilmesinde bu doktor balıklardan istifade edildiğini söyledi.

        Balıkların 3 yıl önce özel izinle Sivas'tan ÇOMÜ'ye getirildiğini anlatan Çelik, laboratuvarda doğal yaşam ortamı sağlanarak yetiştirildiğini dile getirdi. Çelik, şöyle devam etti: "Garra rufa olarak da bilinen balıklar hem Türkiye'de hem de Avrupa'da uzun yıllardır tedavi amaçlı olarak kullanılıyor. Birkaç yıldır bu balıklarla bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Bu balıkların laboratuvar ortamında üretilmediğini ve yetiştiriciliğinin yapılmadığını gördük.

        Bugüne kadar kullanılan balıkların hemen hemen hepsi doğadan toplanıyor ve ticari amaçlar için kullanılıyor. Biz de bunu bilimsel çalışmalar kapsamında geliştirip yetiştirmeye başladık ve şu anda üretimini sağlıklı bir şekilde yapmaya devam ediyoruz. Çalışma ve değerlendirmelerimizin ardından artık balıklarla ÇOMÜ Tıp Fakültesinde özellikle dermatoloji alanında alternatif tıp olarak kullanımına yönelik birtakım çalışmalara giriyoruz. Amacımız, burada doğadaki balıkları, insanların yararına kullanılabilecek şekilde kazandırmak. Balığın üretimi, büyümesi ve alternatif tıbba kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalar olgunlaştıkça bunu kamuoyuyla paylaşacağız."

        "Tedavi süreçleri doktor kontrolünde olmalı"

        Balıkların, suya giren insanların vücutlarındaki kabuk ve ölü derileri yediği bilgisini veren Çelik, ağızlarındaki ditranol adlı bir enzim sayesinde kimi yaralarda iyileştirme etkisi görüldüğünü anlattı.

        Konunun bilimsel olarak da ortaya konulduğuna işaret eden Çelik, "Tabii bunun bir derecesi var, her derecede tedavi yapılmıyor" dedi. Çelik, tedavi süreçlerinin mutlaka doktor kontrolünde ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

        Söz konusu balıklardan turizmde de yararlanıldığına değinen Çelik, "Özellikle güney bölgelerde tatil yerlerinde insanların sadece stres atmak için kullandığı bir yöntem. Manikür, pedikürde kullanılıyor. Suya ayaklarını ya da vücutlarını sokuyorlar. Belli bir ücret karşılığında insanlar bu hizmetten istifade ediyor. Son yıllarda bu oldukça yaygınlaştı" ifadesini kullandı.

        İhsan Çelik, bu balıklardan özellikle kaplıca bölgeleri ve bazı otellerde sağlık turizmi kapsamında değerlendirilmesi konusunda girişimcilere yardımcı olmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ