Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Erkekler daha çok kanser oluyor!, Kanser Hastalığı, Kanser Belirtileri | Sağlık Haberleri

        Mersin Halk Sağlı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, her yıl Türkiye'de 150 bin ile 200 bin arasında kişiye kanser teşhisi konulduğunu ifade ederek, "Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir" dedi.

        Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik ile İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Dr. Aytekin Kemik, kanserin dünyada ve Türkiye'de nedeni bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

        Türkiye'de, yılda 150 bin ile 200 bin arasında kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirten Kemik, "Dünyada en çok tanı konulan kanserler yüzde 13,0 ile akciğer, yüzde 11,9 ile meme ve yüzde 9,7 ile kolon kanseridir. Kanserden ölümlerde ise en çok akciğer yüzde 19,4, karaciğer yüzde 9,1 ve mide kanserinde yüzde 8,8 ile gerçekleşmektedir. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır" diye konuştu.

        Ülkemizde kanser vakalarının önemli bir kısmının sigara ve obeziteyle ilişkili olduğunu anlatan Kemik, şunları söyledi: "Bu çerçevede kanserden korunmak önem arz etmektedir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilme olasılığı artacaktır."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ