Tüp bebek tedavisinde 'doğal döllenme' yöntemi
Prof. Dr. Nick Macklon, "Amaç, embriyonun vücudun içinde geçireceği zamanı en üst düzeye çıkarmak" dedi
İngiltere'de bulunan bir klinik tüp bebek tedavisinde embriyonun laboratuvar ortamında değil, rahimde döllenmesini sağlayan yeni bir yöntem sunuyor.
Cihaz yumurta ve spermle doldurulan küçük bir kapsülden oluşuyor ve ardından rahme yerleştiriliyor. Uzmanlar döllenmenin dışarıda değil rahimde gerçekleşmesinin hamileliği daha da sağlıklı hale getireceğini umuyor.
Kliniğin başhekimi Prof. Dr. Nick Macklon, BBC'ye yaptığı açıklamada "Amaç, embriyonun vücudun içinde geçireceği zamanı en üst düzeye çıkarmak" dedi.
Prof. Dr. Macklon'a göre, bu da insan gelişiminin ilk aşamasında embriyonun dış etkilere maruz kalma süresini sınırlıyor. Yaklaşık 250 kadın üzerinde yapılan uluslararası denemelerde bu yöntemle hamile kalma oranının geleneksel tüp bebek tedavisi IVF ile aynı düzeylerde olduğu görüldü.
Daha önce yapılan bazı araştırmalarda, embriyonun laboratuvar kabında döllenmesinin genetik hastalıklar ile diğer bazı hastalıkların oluşma riskini artırdığı yolunda sonuçlar alındığı belirtiliyor. Ancak yeni yöntemin bu açıdan yararı olup olmayacağı henüz belli değil.
Yeni yöntem İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri kapsamında değil ve bir seferine 700 sterlin (yaklaşık 3 bin TL) ücret talep ediliyor.