Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Mide kanseri belirtileri nelerdir? | Sağlık Haberleri

        En sık görülen kanserler arasında üst sıralarda yer alan mide kanseri, geç teşhis konulduğunda hızlı seyreden ve sıklıkla hastayı ölüme götüren bir hastalıktır. Ülser, gastrit gibi erken dönemde teşhis ve tedavi edilmeyen mide hastalıklarının kansere yol açabileceğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, mide kanseri ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

        Mide kanseri nedir?

        Mide kanseri ülkemizde sindirim sistemi kanserleri içinde en sık görülen türdür. Tüm kanserler içinde; erkeklerde akciğer kanserinden sonra 2. sırada, kadınlarda ise meme ve akciğer Kanserinden sonra 3. sırada yer alır. Ülkemizde kanser kayıt sisteminin yeni olması nedeniyle elimizde net rakamlar olmamakla birlikte yılda 30 bin civarında yeni mide kanseri vakasının olduğu tahmin edilmektedir. İstatistiksel olarak ülkemizin doğu bölgelerinde ve özellikle Van ve Diyarbakır illerinde görülme oranı yüksektir.

        Kontrolsüz ve hızlı şekilde bölünmeye başlamış anormal bir hücrede başlar. Aşırı bölünme ile sayıları artan anormal (kanser) hücreler tümör dediğimiz kitleyi oluşturur. Etraf dokulara ve organlara yayılıp onları sıkıştırıp fonksiyonlarını bozabilirler. Hastalık ilerledikçe lenf ve kan damarları yoluyla uzak organlara yayılıp metastaz dediğimiz kitlelere neden olurlar.

        YUTMA GÜÇLÜĞÜ VARSA…

        Mide kanserinin belirtileri nelerdir?

        Mide kanserinin kendine özgün özel bir bulgusu yoktur. Ağrı, yanma, şişkinlik, erken doyma, dolgunluk hissi, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı gibi bulgular olabilir. Tümörün midenin girişini, yemek borusuna yakın kısmını tuttuğu olgularda yutma güçlüğü, midenin çıkışını tutup tıkanmaya neden olduğu hastalarda bulantı ve kusma sıklıkla görülür.

        Mide kanserinde risk faktörleri nelerdir?

        * Erkek cinsiyet

        * Yaş, ileri yaşlarda daha yaygın görülen bir hastalıktır.

        * Sigara, mideye en fazla zarar veren faktörlerin başında gelir.

        * Alkol

        * Diyet: tütsülenmiş, tuzlanmış, kızartılmış yiyeceklerin tüketimi.

        * Daha önce mide ameliyatı geçirmiş olma.

        * Genetik yatkınlık: Aile bireylerinde kanser olması

        * Mide polipleri

        * Helicobakteri enfeksiyon

        * B12 vitamini eksikliği

        * Mide kanserine geç teşhis konulduğunda hızlı seyreden ve sıklıkla hastayı ölüme götüren bir hastalık olduğundan erken tanı çok önemlidir. Dünyada mide kanserinin en sık görüldüğü ülke olan Japonya’da erken tanı ve tedavi sayesinde mide kanserine bağlı ölümlerin azaldığı görülmüştür.

        Mide kanserinde tanı nasıl konulur?

        Mide kanserinin erken tanısında endoskopi çok önemlidir. Endoskopik olarak midenin incelenmesi ve şüpheli görülen lezyonlardan biyopsi alınarak bu biyopsi materyalinin patolojik incelenmesi ile tanı konur. Ultrason ve Tomografi ile hastalığın diğer organlara yayılıp yayılmadığına bakılır.

        Mide kanserinin tedavisi nasıldır?

        Mide kanserinin tedavisinde cerrahi ilk sırada yer alır. Tümörün yerleşimine göre midenin tamamı veya bir kısmı alınabilir. Cerrahi tedavinin yanı sıra ilaç tedavisi (kemoterapi)ve ışın tedavisi (radyoterapi) uygulanabilir.

        CERRAHİ MÜDAHALENİN ARDINDAN…

        * Cerrahi müdahale uygulanan mide kanseri hastalarına destek tedavi olarak şeker, esmer şeker ve beyaz undan uzak durmaları öneriliyor.

        * Kemoterapi esnasında greyfurt, sucuk, salam, sosis, konserve ve katkı maddesi olan gıdalar tüketilmesi ise kesinlikle yasaktır.

        Hastaların her gün az miktarda 5-7 öğün gıda almaları gerekiyor. Bu dönemde hasta için yararlı olan gıdalar şöyle sıralanıyor:

        * Yoğurt, peynir, çökelek, köy yumurtası.

        * Zeytinyağı ise destek tedavide kullanılacak en önemli gıdalardan. Hastaların günde bir yemek kaşığı zeytinyağı almasına özen gösterilmeli.

        * Elma ya da elma suyuyla birlikte alınacak meyan kökünün tozunun da tedavide büyük fayda sağladığı belirtiliyor.

        MİDENİZİ KORUYUN…

        C vitamini yönünden zengin yiyecekler, (Turunçgiller, yeşil sebzeler, domates, çilek, kuşburnu, maydanoz, karalahana, şalgam yaprağı, asma yaprağı, yeşil sivribiber, karnabahar mide kanserine karşı korur.

        Armut, elma, muz, incir, barbunya, kırmızı ve yeşil mercimek, badem, yer fıstığı, ceviz kestane, kepek ekmeği, tam mısır unu gibi lifli besinler tüketmeye özen gösterin.

        Yeşil çay içeriğindeki antioksidanlarla kansere karşı koruma sağlar. Günde 2 bardak yeşil çay içmeniz midenizi korumada etkili olacaktır.

        Sağlıklı mide için tütsülenmiş yiyeceklerden ve turşulardan uzak durmak gerekir.

        Çilekte, kirazda bulunan bioflavonoidlerden catechinler, gastrointestinal gibi bileşenler özellikle mide kanserlerinden korumada yardımcı olur.

        Sarımsak, tahıllar, lahana, bürüksel lahanası, brokoli de bulunan fenolik asitler kansorejen maddelerin etkisi azaltır ve korur.

        Salam, sucuk ve bazı pastırmalardan uzak durmak gerekir. Beklemiş yada iyi saklanamamış Hazır gıdalardan uzak durmalıyız.

        Eğer bir şahsın midesinde veya on iki parmak bağırsağında bir ülser yoksa acılı gıdalar faydalıdır. Acılı biber kanserden korur. O nedenle Güneydoğu Anadolu’ da çok fazla kanser vakası görülmemektedir. Mide kanseri vakaları Karadeniz Bölgesi’nde daha çok görülür ki burada çok acı tüketilmez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ