Güneş ışınları kansere neden oluyor
Uzm. Dr. Karaca, "UV ışınları aynı zamanda deri yaşlanmasının belirtileri olan leke, kırışıklık artışı ve cilt kuruluğu gelişimini tetikler. Bu nedenle güneşten korunmak önemli. Arabada ya da güneş gören iç mekanlarda da güneşten korunmaya devam edilmeli" dedi
Dermatoloji Uzmanı Dr. Sinem Karaca, dış etkenlere bağlı yaşlanmanın en önemli nedeninin güneş olduğunu, yayılan ultraviyole (UV) ışınlarının deri kanseri riskini artırdığını söyledi. Uzm. Dr. Karaca, "UV ışınları aynı zamanda deri yaşlanmasının belirtileri olan leke, kırışıklık artışı ve cilt kuruluğu gelişimini tetikler. Bu nedenle güneşten korunmak önemli. Arabada ya da güneş gören iç mekanlarda da güneşten korunmaya devam edilmeli" dedi.
Okulların kapanması, üniversite sınavlarının da sona ermesinin ardından, uzun Ramazan Bayramı tatiliyle pek çok kişi soluğu sahil beldelerinde alırken, Dr. Sinem Karaca, bronz ten hayali kuranlara güneşin 'Dost ve düşman' özellikleriyle ilgili uyarılarda bulundu. Uzm. Dr. Karaca şunları söyledi:
"Güneş dış etkenlere bağlı yaşlanmanın en baş nedenidir. Güneşten yayılan ultraviyole (UV) radyasyon ışınları deri yaşlanması belirtileri olan leke, kırışıklık artışı ve cilt kuruluğu gelişimini tetikler. UV ışınları en sık görülen kanser olan deri kanseri gelişimine zemin hazırlar. UV ışınlardan UVA ışını pencere camından geçebilir. Bu yüzden arabada ya da güneş gören iç mekanlarda güneşten korunmaya devam edilmelidir. Güneşten korunma bilinci yüksek olan toplumlarda deri kanseri görülme sıklığı daha az saptanmıştır."
'D VİTAMİNİ İÇİN GÜNDE 10- 20 DAKİKA YETERLİ'
Dr. Karaca, güneşten korunanların D vitamini eksikliği konusundaki endişeleri için de şunları söyledi:
"Deride D vitamini sentezi güneşten gelen UV ışınları sayesinde olmaktadır. Yapılan çalışmalarda, düzenli güneş koruyucu kullanımına rağmen deride D vitamini için gerekli olan güneş ışını geçişinin gerçekleştiği gösterilmiştir. Günde 10- 20 dakikalık yüz ve el sırtlarına olan güneş maruziyeti ile yeterli D vitamini üretimi sağlanır."
DHA