DSÖ uyarıda bulundu: Yeni antibiyotiklere ihtiyaç var!
Dünya Sağlık Örgütü, acilen yeni antibiyotiklere ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yayınladığı liste ile antibiyotiklere dirençli 12 bakterinin insan hayatını tehdit edebileceğini açıkladı.
The Guardian'da yer alan habere göre; DSÖ İnovasyon Yönetmeni Dr. Marie-Paule Kieny, hükümetleri yeni antibiyotik ve ilaçların bulunmasına katkı sağlamaya davet etti.
Yanlış antibiyotik kullanımının, bakteri enfeksiyonlarının önlenememesi riskini arttırdığına dikkat çeken uzmanlar, ilaçların bakterilerle baş edemeyecek duruma gelmesinin kanserden bile daha tehlikeli olduğunu daha önce açıklamışlardı.
KORKUNÇ! BU AMELİYATLAR YAPILAMAYABİLİR...
Eğer antibiyotik etkinliğini kaybederse, organ nakli, sezaryen ve kemoterapi dahil olmak üzere önemli tıbbi prosedürleri gerçekleştirmek çok tehlikeli olabilir.
Dünya çapında yaklaşık 700 bin kişi her yıl uyuşturucu yüzünden ölüyor. Eğer hiçbir önlem alınmazsa, dirençli enfeksiyonlar nedeniyle 2050 yılına kadar 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceği belirtildi.
ÜÇ GRUBA AYRILDI
Listelenen bakteriler, yeni antibiyotik ihtiyacına göre; 'kritik', 'yüksek' ve 'orta' başlıkları altında üç ana gruba ayrıldı. Bu bakterilerin hangi enfeksiyonlara yol açtıkları, ne kadar kolay yayıldıkları, bakterilerle savaşabilen kaç ilaç kaldığı ve bu bakterilerle savaşabilecek yeni ilaçların üstünde çalışılıp çalışılmadığı göz önünde bulunduruluyor.
Dr. Marie-Paule Kieny, "Antibiyotik direnci artıyor ve hızlı tedavi seçenekleri tükeniyor. Eğer bir şeyler yapmazsak en acil ihtiyaç olan yeni antibiyotikler zamanında yetişemeyecek" dedi.
ÖLÜMCÜL ENFEKSİYONLARA YOL AÇABİLİYOR
DSÖ, 12 bakterinin genetik yapılarının başka bakterileri de ilaçlara dirençli hale getirebildiğini söyledi. Kritik bakteri grubunda birden fazla ilaca direnç gösterebilen bakteriler bulunuyor. Bu bakteriler; kanda oluşan veya pnömoni gibi ciddi veya ölümcül enfeksiyolara yol açabiliyor. Yüksek ve orta derecede kritik olan bakteriler ise bel soğukluğu, salmonelladan kaynaklanan gıda zehirlenmesi gibi daha sık rastlanan hastalıklara yol açabiliyor. Listede tüberküloz yer almıyor çünkü halihazırda tüberküloz için yeni antibiyotikler geliştirmeye çalışan programlar bulunuyor.
Biyomedikal Araştırma Merkezi olan Wellcome Trust, şu açıklamayı yaptı: "Etkili ilaçlar olmadan, doktorlar hastaları tedavi edemez. Bir nesil içinde, yeni antibiyotikler olmadan, ilaca dirençli enfeksiyon ölümleri artar. Ölümcül enfeksiyonlar gelişir."