AB liderlerinden Versay Bildirisi
AB liderlerinin Versay Bildirisi'nde AB'nin Ukrayna halkını yalnız bırakmayacağı, Rusya ve Belarus'a yönelik baskının artırılacağı vurgulandı. AB, Rusya'yı en çok gözetilen ülke statüsünden çıkarmaya, uluslararası finans kuruluşlarındaki üyeliğini askıya almaya, ülkeye lüks mal ihracatını durdurmaya, demir-çelik sektöründen ithalatı engellemeye, enerji sektörüne yatırımları yasaklamaya ve bazı yetkililere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor
Avrupa Birliği (AB) liderleri, Fransa'da yaptıkları zirve toplantısının ardından yayımladıkları bildiride Rusya'nın Ukrayna saldırısının Avrupa'daki güvenlik yapısını değiştirdiğini belirterek, "savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi, enerji bağımlılıklarının azaltılması ve sağlam bir ekonomik temel inşa edilmesi" için kararlar aldı.
ÜYELİK BAŞVURULARI DEĞERLENDİRİLECEK
Ukrayna'nın 28 Şubat'ta üyelik başvurusu yapmasının ardından bu ülkenin Avrupa yolunu takip etmesinin destekleneceği, AB Konseyi'nin Moldova ve Gürcistan'ın yaptığı üyelik başvuruları hakkında da AB Komisyonundan görüş istediği kaydedildi.
"Rusya'nın açtığı savaş Avrupa tarihinde tektonik bir değişim oluşturmaktadır." denilen bildiride, Avrupa ülkelerinin kendi güvenlikleri ve Avrupa'nın egemenliği, bunun yanı sıra bağımlılıklarının azaltılması için daha fazla sorumluluk alma kararını verdiği ifade edildi.
Bu kararlar "savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi", "enerji bağımlılıklarının azaltılması" ve "daha sağlam ekonomik temel inşa edilmesi" başlıkları altında sıralandı.
SAVUNMAYA DAHA FAZLA YATIRIM
"Savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi" başlığında Aralık 2021'de Avrupa ülkelerinin stratejik özerkliği artırma yönünde aldığı karara atıf yapılarak transatlantik ilişkiler ve AB-NATO iş birliği ile AB'nin karar almada özerkliğinin altı çizildi.
AB'nin güçlü olmasının NATO'ya tamamlayıcı olacağı vurgulanan bildiride, AB ülkelerinin savunmaya ve yenilikçi teknolojilere daha fazla yatırım yapması gerektiği kaydedildi.
Bunun için stratejik eksiklikleri belirleyerek savunma harcamalarının artırılması, üye ülkeler arasında ortak projeler ve ortak alımlarla iş birliklerinin geliştirilmesi, kritik ve yükselen teknolojilere yatırım yapılması, KOBİ'ler de dahil olmak üzere savunma sanayisinin güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Ayrıca siber alanda dayanıklılığın kuvvetlendirilmesi, bunun için altyapının geliştirilmesi, dezenformasyonla mücadelenin artırılması, uzay sanayisinin güçlendirilmesi gibi unsurlara işaret edildi.
AB liderleri, bildiride AB Komisyonunun savunma yatırımlarının nerelere yönlendirilmesi gerektiği konusunda Avrupa Savunma Ajansı ile koordinasyon içinde mayıs ortasına kadar analiz hazırlamasını, burada Avrupa savunmasının sanayi ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi için öneriler sunmasını istedi.
Bildiride aynı zamanda AB'nin ortaklarının Avrupa Barış Fonu'nun kullanımının artırılması da dahil olmak üzere tüm araçlarla destekleneceği vurgulandı.
ENERJİDE BAĞIMLILIK DÜŞÜRÜLECEK
"Enerjide bağımlılığın azaltılması başlıklı" kısımda AB'nin 2050 yılı iklim hedefleri kapsamında iddialı hedefler belirlediği kaydedildi.
Bildiride "Mevcut durum enerji kaynaklarımızın güvenliğini nasıl sağladığımıza dair kapsamlı bir yeniden değerlendirmeyi gerektiriyor." ifadesi kullanıldı.
Rus gaz, petrol ve kömürüne bağımlılıktan en kısa sürede aşamalı biçimde çıkılmasında uzlaşıldığına işaret edilen bildiride, üye ülkelerin enerji kaynakları tercihlerinde fosil yakıtlara bağımlılıklarını hızla azaltması gerektiği belirtildi.
Doğal gaz arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) rotalarının kullanımı ile Avrupa'da hidrojen piyasasının geliştirilmesinin önemi vurgulandı.
Yenilenebilir enerji yatırımlarına ve bunların lisans süreçlerine hız verilmesinin önemine işaret edilerek, Avrupa'daki gaz ve elektrik bağlantılarının kuvvetlendirilmesi gerektiği kaydedildi.
Bildiride enerji verimliliğinin artırılması gerektiğine dikkat çekildi. Depolarda yeterli seviyede doğal gaz olmasını sağlamak ve ortak dolum operasyonları konusunda çalışılacağı belirtilen bildiride, elektrik piyasalarının faaliyetinin gözlemleneceği ifade edildi.
EKONOMİK TEMEL KUVVETLENDİRİLECEK
"Daha sağlam ekonomik temel inşa edilmesi" başlıklı bölümde Tek Pazar'ı tamamlamaya ve güçlendirmeye devam edileceği vurgulandı.
Bildiride Avrupa'nın ekonomik temelinin daha dayanıklı, rekabetçi, yeşil ve dijital geçişlere uygun hale getirileceği, stratejik bağımlılıkların azaltılacağı belirtildi.
Kritik ham maddeler konusunda AB'nin stratejik ortaklıklar yapacağına, stratejik depolama ve kaynakların verimli kullanımına yöneleceğine işaret edilerek, çipler konusunda arz zincirinin çeşitlendirileceği vurgulandı ve AB'nin bu alana daha fazla yatırım yapacağı, üretimini artıracağı kaydedildi.
Bildiride bitki bazlı protein üretimi artırılarak ithal temel tarım ürünlerine ve girdilere bağımlılığın azaltılacağı, gıda güvenliğinin iyileştirileceği belirtildi.
DÖRDÜNCÜ YAPTIRIM PAKETİ
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle AB'nin hazırladığı dördüncü yaptırım paketine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının devam ettiğini anımsatan von der Leyen, Ukrayna tarafının tekliflerine rağmen Rusya'nın, şimdiye kadar diplomatik bir çözüm için müzakerelere ciddi şekilde istek göstermediğini söyledi.
Von der Leyen, Rusya'nın, insani koridorlar açmadığını veya açtıktan kısa bir süre sonra söz konusu bölgeleri bombaladığını hatırlattı.
AB ve G7'deki ortakların, Kremlin'e yönelik ekonomik baskıyı artırmak için çalıştıklarına işaret eden von der Leyen, şimdiye kadar 3 yaptırım paketi uygulamaya koyduklarını anımsattı.
RUS EKONOMİSİNE ÇOK SERT DARBE
Von der Leyen, yaptırımların Rusya ekonomisine çok sert darbe vurduğuna işaret ederek, "Ruble değer kaybetti. Birçok önemli Rus bankası uluslararası bankacılık sisteminden koptu. Kanlı bir rejimle ilişkilendirilmek istemeyen şirketler birbiri ardına ülkeyi terk ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Rusya'yı daha da izole etmek ve savaşı finanse etmek için kullandığı kaynakları kurutmak için yarın dördüncü bir önlem paketi alacaklarını vurgulayan von der Leyen, "Rusya'yı pazarlarımızda en çok gözetilen ülke statüsünden mahrum bırakacağız." ifadesini kullandı.
"RUS ŞİRKETLERİ ARTIK AYRICALIKLI MUAMELE GÖRMEYECEK"
Von der Leyen, bununla Rusya'nın bir Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olarak sahip olduğu önemli imkanları kaybedeceğini belirterek, Rus şirketlerin artık ayrıcalıklı muamele görmeyeceğini söyledi.
Rusya'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası da dahil olmak üzere önde gelen çok taraflı uluslararası finans kuruluşlarındaki üyelik haklarını askıya almak için de çalışacaklarını vurgulayan von der Leyen, "Rusya'nın bu kurumlardan finansman, kredi veya başka bir biçimde faydalanmasını önleyeceğiz." dedi.
Von der leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın seçkinlere, ailelerine ve destekçilerine de baskı yapmaya devam edeceklerini, bu kişilere yaptırım getirileceğini ifade etti.
Rus devletinin ve seçkinlerinin yaptırımlardan kaçınmak için kripto varlıkları kullanmalarını da engelleyeceklerini söyleyen von der Leyen, Putin'e yakın kişilerin kripto varlıklarla servetlerini transfer etmelerini önleyeceklerini kaydetti.
LÜKS MALLARIN İHRACATI YASAKLANACAK
Von der Leyen, "Lüks mallarının AB ülkelerinden Rusya'ya ihracatını yasaklayacağız." diye konuştu.
Demir-çelik sektöründeki önemli malların Rusya'dan ithalatını da yasaklayacaklarına işaret eden von der Leyen, Rusya'nın enerji sektörüne yeni yatırım yapılmasına karşı da yasak getireceklerini ifade eti.
Von der Leyen, bu yasağın enerji arama ve üretimine yönelik tüm yatırımları, teknoloji transferlerini ve finansal hizmetleri kapsayacağını kaydetti.
"2027'YE KADAR RUS ENERJİSİNE BAĞIMLILIĞIMIZI BİTİRECEĞİZ"
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB'nin Rus gazına olan bağımlılığından kurtulması gerektiğini belirterek, "2027'ye kadar Rus enerjisine bağımlılığımızı bitireceğiz" dedi.
Avrupa Birliği (AB) Liderleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde Fransa'nın Versay kentinde Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları ve Avrupa Birliği ekonomisinin güçlendirilmesi hakkında bir görüşme düzenlendi.
Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB'nin Rus gazına olan bağımlılığından kurtulması gerektiğini söyledi.
"RUSYA, İNSANLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRMAKTADIR"
Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen yaptığı açıklamada, "Burada Ukrayna'nın geleceği, AB'nin ve demokrasimizin geleceği hakkında konuşuyoruz. Kaderimiz, Avrupa ailesinin bir üyesi olan Ukrayna'ya bağlıdır. Putin'in Ukrayna'ya karşı saldırganlığı bağlı olduğumuz tüm ilkelere aykırıdır."
"Putin demokrasiye, devletlerin egemenliğine ve insanların özgürlüğüne saldırmaktadır" dedi. Leyen konuşmasında, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bu iğrenç saldırısına bugün vereceğimiz tepki, Ukrayna'nın geleceğini ve aynı zamanda birliğimizin ötesine geçerek tüm Avrupa kıtasının geleceğini belirleyecek" ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu'nun AB enerjisini yeniden güçlendirmeyi planladığını söyleyen Leyen, "İlk olarak, orta vadede Avrupalı tüketicilere güvenilir, güvenli ve uygun fiyatlı enerji tedariki sağlamaya devam etmek görevimizdir. Bu, arzı çeşitlendirerek ve yenilenebilir kaynaklara büyük yatırımlar yaparak Rus gazına olan bağımlılığımızdan kurtulacağımız anlamına geliyor” dedi.
Leyen ayrıca, "Mart ayı sonuna kadar gaz fiyatlarındaki artışın elektrik fiyatlarına yayılma etkisini sınırlamak için seçenekler sunacağız. Ayrıca Avrupa Birliği'nin daha uzun vadeli bir AB gaz depolama politikası belirlemesi gerekiyor ve bu nedenle komisyon, her yıl Ekim ayının ilk gününe kadar yeraltı gaz depolamasını en az yüzde 90'a kadar doldurmak için bir teklif sunacak. Bu, tedarik kesintisine karşı sigorta poliçemiz olacak” diye konuştu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin 2027 yılına kadar Rus enerjisine olan bağımlılığını ortadan kaldırmaya yönelik planlarını açıklayarak, "Mayıs ortasına kadar gerekli ulusal ve Avrupa kaynaklarının desteğiyle, 2027 yılına kadar Rus gazı, petrolü ve kömürüne olan bağımlılığımızı aşamalı olarak sona erdirme önerisini sunacağız" dedi.
"AVRUPA'YI SAVUNMAK İÇİN FARKLI GÜÇLERE İHTİYACIMIZ VAR"
Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, Putin'in savaşının Avrupa'daki güvenlik ortamını temelden değiştirdiğini ifade ederek, "Avrupa'yı savunmak için farklı güçlere ve farklı yeteneklere ihtiyacımız olacak. Avrupa'da ihtiyaç duyulacak önemli ek savunma yatırımlarını memnuniyetle karşılıyorum ve bazı liderlerin savunma harcamalarını artırmak için iddialı adımlar atmasını da memnuniyetle karşılıyorum" dedi.
Leyen yaptığı açıklamada, "NATO ile de yakın bir koordinasyon içinde olmamız gerektiği konusunda net olmak istiyorum. NATO, dünyadaki en güçlü askeri ittifaktır. Bu nedenle, liderlerin bize savunma yatırım boşluklarının bir analizini hazırlamamızı ve bu boşluklarla nasıl başa çıkacağımıza dair net bir planımız olduğundan emin olmamızı söylemelerini memnuniyetle karşılıyorum" dedi.
"UKRAYNA'NIN AYAKTA KALMASINA YARDIM EDECEĞİZ"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Versay'daki AB Konseyi toplantısının ardından yaptığı konuşmada, AB'nin Ukrayna'ya desteğini dile getirdi. Macron, "Bugün Ukrayna'yı destekliyoruz ve savaş sürdüğü sürece bunu yapacağız. Rusya'nın getirdiği bu yıkımın yeniden inşası için orada olacağız. Ukrayna'nın ayakta kalmasına yardımcı olmak için orada olacağız." dedi.
Macron ayrıca konuşmasında, "Avrupa Birliği’nin (AB) ana hedefi, ateşkes ile başlayan ve ardından Rus birliklerinin hızla geri çekilmesiyle barışa yönelen bir hızlı dönüştür" açıklamasında bulundu. Macron, AB'nin Ukrayna'ya ek yardım olarak yaklaşık 500 milyon euroluk bir Avrupa tesisi sunacağını söyleyerek, "Ukrayna halkına gönderdiğimiz mesaj, Avrupa'nın onlara açık olduğudur. Özgürlük ve demokrasi gibi hepimizin paylaştığı değerler için verdikleri mücadele, Ukrayna'nın gerçekten de Avrupa ailemizin bir üyesi olduğunu göstermiştir" dedi.
"AB, NE KADAR SAĞLAM VE BİRLİKTE OLDUĞUNU GÖSTERDİ"
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise yaptığı açıklamada, "İki hafta önce Rusya'nın savaşa başlamasından bu yana AB ne kadar güçlü, ne kadar sağlam ve ne kadar birlikte olduğunu gösterdi. Bugün bu toplantıda, Ukrayna'nın başvurusu gibi Gürcistan ve Moldova'nın da AB başvurusunu tartışıyoruz. Avrupa ailesinin bir üyesi olan Ukraynalı dostlarımıza bir açıklık getirmek istiyoruz, bağlantılarını güçlendirmek için çok hızlı bir şekilde harekete geçeceğimizi ve hazır olacağımızı söylemek istiyoruz" dedi. Michel ayrıca konuşmasında, "Avrupa'nın bu enerji bağımsızlığı mücadelesi bugün yeni bir şey değil. Rusya'ya olan bağımlılığımızı keseceğiz. Bizler bu tutkunun peşindeyiz. Önümüzdeki kış için özel bir plana ihtiyacımız var ve bunlar belirli bir zaman çizelgesinde uygulanacaktır" dedi.
YAPTIRIM LİSTESİNE YENİ KİŞİLER VE KURULUŞLAR EKLENECEK
Avrupa Birliği (AB), Rusya'daki şirketler, oligarklar, iş insanları ve ailelerine yönelik yaptırım listesine yeni kişiler ve kuruluşları ekleyecek.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuyla ilgili açıklamasında, şu ana kadar AB'nin Rusya'ya uyguladığı sektörel yaptırımlara ek olarak daha fazla kişi ve kuruluşa kısıtlama getireceklerini bildirdi.
Ukrayna'nın egemenliğini baltalayan veya bunu destekleyenlere yaptırım uygulanması için teklif hazırladığını aktaran Borrell, "Bu yaptırımlarla, rejime ciddi gelir kaynağı sağlayan ekonomik sektörlerdeki oligarkların, rejimle ilişkili elitlerin, ailelerinin, önde gelen iş insanlarının peşine düşmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
Borrell, yaptırım listesine alınacak yeni kişi ve kuruluşların, çelik endüstrisinde faal olduğunu, askeri ürün ve teknolojiler veya finansal ve yatırım hizmetleri sağladığını belirtti.
Josep Borrell, "Putin'in Ukrayna halkına karşı elim savaşına eşlik eden dezenformasyon ve propagandada, gerçek savaşta, fikir savaşında, şöylem savaşında öncü rol oynayan daha fazla kişiyi hedef alacağız." açıklamasında bulundu.
AB'nin, Ukrayna'ya saldırı nedeniyle Rusya ve Belarus'u hedef alan, mal varlıklarının dondurulması, seyahat ve fon yasağını içeren yaptırımlar listesinde 862 kişi ve 53 kuruluş bulunuyor.
Listede, bazı bankalar ve şirketler ile çok sayıda iş insanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aralarında bulunduğu devlet görevlisi, milletvekili de yer alıyor.