Almanya, yabancıların stratejik şirketlere ortaklığını zorlaştırıyor
Almanya, ülkedeki stratejik öneme sahip şirketlerin AB dışı paydaşlar tarafından satın alınma ve birleşmelerini sınırlamak için yasal önlem alıyor. Ülkenin günlük ekonomi gazetesi Handelsblatt'ın haberine göre Merkel hükümeti çarşamba günü ilgili kanun değişikliğini yaparak meclise gönderecek. Yapılan değişiklikle özellikle Çinli firmaların Alman şirketlerindeki hakimiyetinin önüne geçilmesi planlanıyor
Almanya hükümeti, Yabancı Ticaret Yönetmeliği'ni değiştirerek, Avrupalı olmayan fon veya şirketlerin herhangi bir şirkete yüzde 10 veya üzerinde ortak olmasını devlet iznine bağlıyor. Daha önce yüzde 25 olan oranı daha da aşağıya çeken hükümet özellikle stratejik önemi olan savunma, enerji ve gıda şirketlerindeki satın almaları dikkatle izleyecek.
Handeslblatt'in haberine göre değişiklik, son dönemde Çinli şirketlerin havaalanları, limanlar ve yüksek teknolojiye sahip firmalarda artan ortaklık oranlarından duyulan endişe nedeniyle yapılıyor.
Çinli milyarder Li Shufu'nun Mercedez Benz'in çatı şirketi Daimler'den yüzde 10 hisse alması ve yine Çinli ekipman üreticilerinden Midea'nın endüstriyel robotik tedarikçisi Kuka'yı satın alması ülkenin ürettiği uzmanlığın satın almalar eliyle yurtdışına transferini tartışmaya açmıştı.
Dönemin Almanya Ekonomi Bakanı Zypries, Çinli Geely'nin Alman Daimler'in yüzde 10'unu satın alma hamlesini inceleyeceklerini belirterek, Daimler'in rakibi olan Geely'den bir temsilcinin Alman şirketin yönetim kurulunda yer almasının sorun olabileceğini ifade etmişti.
ÇİN: YATIRIMLARIMIZ ULUSAL GÜVENLİĞİNİZİ TEHDİT ETMİYOR
Temmuz ayında Alman hükümeti elektrik transmisyon şirketi 50Hertz'in azınlık hissesini satın alarak Çinli yatırımcı grubun kontrol hissesini eline geçirmesini engellemişti.
Finans ve ekonomi bakanlıklarının yaptığı ortak açıklamada, ulusal güvenlik nedeniyle kritik enerji altyapılarındaki çıkarların korunması gerektiğine atıfta bulunmuştu.
Çin Başbakanı Li Keqiang, geçen temmuz ayında yaptığı Almanya ziyaretinde Berlin yönetimine Çinli şirketlerin Almanya pazarına erişimini kolaylaştırması için çağrıda bulunmuştu.
"Yatırımlarımız ulusal güvenliğinizi tehdit etmiyor." diyen Keqiang, ortak projeler sayesinde Almanya'nın deneyimlerinden ve teknolojisinden faydalanmak istediklerini söylemişti.
Almanya isegeçen yaz Leifeld Metal şirketinin Çinli yatırımcılara satılmasını özel güvenlik gerekçesiyle engellemişti.