CHP MYK toplantısı Hatay'da yapıldı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) MYK Toplantısı Hatay'da yapıldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, burada yaptığı açıklamada, "Kurtarılması gereken hayatlar kurtarılamadı. Zamanında önlem alınması gerekirken zamanında talimatların verilmediğini, talimatların yerine getirilmediğini gördük" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, üniversitelerin uzaktan eğitim yapacak olmasına tepki göstererek, kararın gözden geçirilmesini istedi ve "Genel Merkez binamız dahil, örgütümüzün tüm mekanlarını vermeye hazırım. Buna aile evlerimiz de dahildir. Bu sefer gençlere dokunmayalım. Elimizde bir tek onlar kaldı" dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'da yaptığı açıklamada, "Bazı şeyleri belki açık ve net konuşmak lazım. Genel başkan olduktan sonra en çok telaffuz ettiğimiz sözcük liyakatti. 27 buçuk yıl devlette çalışan ve daha sonra siyasete giren bir kişi için liyakatin devlet katında devlet yönetiminde ne kadar önemli bir kavram olduğunu hemen hemen her gittiğim yerde söyledim" ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu açıklamasında şunları kaydetti: "Devlette yükselmek sıradan bir olay değildir. Devlette belli makamlara gelmek sıradan bir olay değildir. Önce pişersiniz önce deneyim kazanırsınız, sorunları görürsünüz aşama aşama yükselirsiniz.
Her yükseldiğinizde yerine yeni bir arkadaşınız gelir ve o arkadaşınız da o aşamayla yükselir. Dolayısıyla devlet memurluğundan başlayıp yükseldiğiniz her süre içinde deneyimi ve birikimi de beraber taşırsınız. Devlette liyakati yok ettiğimiz zaman devlette çürüme başlar. Çünkü tepeden getirdiğiniz bir kişi aşağıda bürokrasiyi de dağıtıyorsa ülke sorunlarına kilitlenemez ve sorunların ne olduğunu bilemez.
Bir sorunla karşılaştığında o sorunu nasıl çözeceğini de bilemez. Bugün bu felaket bize devlette çürümenin nelere mal olduğunu gösterdi. Kurtarılması gereken hayatlar kurtarılamadı. Zamanında önlem alınması gerekirken zamanında talimatların verilmediğini talimatların yerine getirilmediğini gördük. Devlet nefes almazsa sorunları çözemez. Devletin nefes alması demek her soruna bürokrasinin kilitlenmesi demektir. Sorun karşısında eğer bürokrasi sessizliğini koruyor ve bir yerden talimat gelip ancak harekete geçebiliyorsa o zaman devlet nefessiz kalıyor demektir. Devletimiz güçlü ama o güçlü devletimizin nefes alması lazım."
Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunun bilinmesine, uzmanların uyarılarına rağmen "bol miktarda" imar affı çıkarıldığını, "oturulan konutların insanlara mezar edildiğini" kaydeden Kılıçdaroğlu, "Böyle bir siyaset olur mu Allah aşkına? İnsanın evini dayanıklı hale getirmek, o evde insanın rahat oturabilmesini sağlamak, siyasetin konusu değil midir?" diye sordu.
Üniversite eğitiminin uzaktan yapılması kararına değinen Kılıçdaroğlu, "Üniversiteli öğrenciden ne istiyorsunuz? Zaten salgında uzun süre eğitimden uzak kaldılar." dedi.
Kılıçdaroğlu, yurtların depremzedeler için uygun olmadığını da belirterek "Depremzedeleri al, 5 yıldızlı otellerde ağırla. Bütün masraflarını da karşıla." ifadesini kullandı.
"4 BİN 577 ARAÇ DEPREM BÖLGELERİNE GÖNDERİLDİ"
Deprem kuşağında olan Türkiye'de kentlerin büyütülerek, gerekli önlemleri alınmaması halinde bu felaketlerle her zaman karşılaşılacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Biz devletin ve devlet bürokrasinin daha sağlıklı, daha tutarlı bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz. Belki vatandaşlarımız şu soruyu sorabilirler. 'Efendim bu felaket yeni geldi'. Hayır efendim. Devletin bürokrasisi benim bildiğim en az 500'ün üzerinde deprem raporu yayımlamıştır. Belediyeler, bakanlıklar, meslek kuruluşları yaptılar bu çalışmaları. TBMM yaptı bu çalışmaları, Mecliste en az 7-8 tane deprem raporu var." diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, depremin yaralarını sarmak için belediye başkanlarının çaba harcadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "142 belediyemiz var. 4 bin 577 araç deprem bölgelerine gönderildi. 12 bin 163 personel şu anda deprem bölgelerinde görev yapıyor. Toplam 2 bin 439 tır ve kamyon, 4 uçak, 5 gemi, 2 tren vagonuyla deprem bölgelerine yardım gönderilmiştir. Günlük 200 bin öğün kapasiteli 34 mobil mutfak, 140 bin kapasiteli 14 ikram aracı, 95 bin ekmek kapasiteli 9 mobil fırın faaliyete geçmiştir. 245 tır içme suyu, 1 milyon 24 bin battaniye, 52 bin 369 ısıtıcı soba, 4 bin 726 çadır konteyner, 398 jeneratör deprem bölgelerine gönderilmiştir. Belediyelerimiz özellikle çadır, ısınma ve hijyen desteklerine ağırlık vereceklerdir."
Kılıçdardoğlu'nun açıklamasının ardından bazı büyükşehir belediye başkanları da konuşma yaptı.
Daha sonra Hatay EXPO'da kurulan çadırda MYK toplandı. Toplantıya, CHP'li 9 Büyükşehir Belediye Başkanı ve bölgede görevli milletvekilleri de katıldı.
"GENEL MERKEZ DAHİL ÖRGÜTÜMÜZÜN TÜM MEKÂNLARINI VERMEYE HAZIRIM"
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, sosyal medya Twitter üzerinden yayınladığı mesajında üniversitelerin uzaktan eğitim yapma kararını eleştirerek, kararın gözden geçirilmesini istedi ve "Genel Merkez binamız dahil, örgütümüzün tüm mekanlarını vermeye hazırım. Buna aile evlerimiz de dahildir. Bu sefer gençlere dokunmayalım. Elimizde bir tek onlar kaldı" dedi.
"UZAKTAN EĞİTİM KARARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ BEKLİYORUM"
Kılıçtaroğlu mesajını şöyle sürdürdü:
Üniversiteleri uzaktan eğitime alma kararının yeniden gözden geçirilmesini bekliyorum. Biz siyasal partiler olarak Türkiye’deki tüm altyapımızı açalım, afetin faturasını gençlerimize ödetmeyelim, onları hayattan koparmayalım.