Son dakika haberi Enflasyonda 19.6 puanlık güncelleme
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 19.6 puanlık güncellemeyle yüzde 23.2'ten yüzde 42.8'e yükseltti. Gıda enflasyonu tahminini ise yüzde 24.2'den yüzde 49'a çıkardı. 2023 sonu için yüzde 12.9, 2024 sonu için yüzde 8.3 olarak güncelledi. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) mart ayında yıllık yüzde 61.14 artışla 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Enflasyonun yüzde 70-75 bandında zirveyi gördükten sonra mayıstan itibaren inmeye başlayacağını kaydeden Kavcıoğlu, "Kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacağız" dedi. Kavcıoğlu, Liralaşma politikasının meyvelerini verdiğini aktardı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. TCMB, 27 Ocak'ta açıkladığı yılın ilk enflasyon raporunda yıl sonu için tüketici fiyat tahminini yüzde 23.2 olarak açıklamıştı. TCMB 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23.2'ten yüzde 42.8'e çıkardı. Gıda enflasyonu tahminini ise yüzde 24.2'den yüzde 49'a yükseltti.
TCMB enflasyon tahminini 2023 sonu için yüzde 12.9, 2024 sonu için yüzde 8.3 olarak güncelledi. Petrol fiyatı tahminini 80.4 dolardan 102.2 dolara çıkardı.
''Ekonomik faaliyetlerde iyileşme eğilimi devam ediyor'' diyen Kavcıoğlu enflasyonun mayıstan sonra inmeye başlayacağını öngördü. Kavcıoğlu ''Halkımız bize güvensin, kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacağız. Kalıcı fiyat istikrarı için en doğru kararları aldığımızı ve ciddi bir şekilde uyguladığımızı düşünüyorum. Faiz indirmek, makro ihtiyati tedbirler de para politikası aracıdır'' dedi.
Turizmde herhangi bir sıkıntı görmediklerini belirten Kavcıoğlu ''Hatta iyi bir artış bekliyoruz. Bu cari denge söylemimize olumlu yansıyacaktır'' diye konuştu.
Kavcıoğlu, 500 liralık yeni banknot ve 5 liralık madeni para hazırlığı olmadığını kaydetti.
Liralaşma stratejisinin meyvelerini verdiğini söyleyen Kavcıoğlu "TL cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını artıracak ek adımlar yakında devreye alınacak" dedi.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu ticari kredilere dönük zorunlu karşılık düzenlemeyle ilgili "Kredilerin dövize, farklı yerlere gitmesini arzu etmiyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Kavcıoğlu'nun sunumunda öne çıkan noktalar şöyle:
Ticaret ortaklarımızdaki büyüme beklentileri aşağı yönlü güncellenmekte.
Ekonomik faaliyetlerde iyileşme eğilimi devam ediyor.
İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyetteki kompozisyonun iyileşmekte olduğuna işaret etmekte.
Büyümede sürdürülebilir bileşenler güçleniyor.
Sanayi üretimi esnek ve dayanıklı yapısıyla büyümeyi ve işgücü piyasasını destekliyor.
Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devamını bekliyoruz.
Artan yatırım ihtiyacının uzun vadeli TL kredilerle karşılanması önemli.
ÜLKEMİZ HIZLA BÖLGESEL ÜRETİM MERKEZİNE DÖNÜŞMEKTE
Salgın öncesine kıyasla ihracatımız OECD içinde pozitif ayrışmakta.
İhracatımız salgın döneminde yakaladığı artış eğilimini ilk çeyrekte bölgesel risklere rağmen sürdürdü.
Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat ilk çeyrekte yükseldi.
Miktar bazında ihracat ithalata karşı belirgin iyileşme gösterdi.
Rusya ve Ukrayna ihracatı azalırken AB’ye ihracat belirgin artış göstererek ihracattaki kayıpları önledi.
KREDİLER MAKRO İHTİYATİ TEDBİRLER KAPSAMINDA YÖNLENDİRİLECEK
Ticari kredi büyümesi enflasyona kıyasla daha yavaş seyretti.
Ticari kredilerdeki ivmelenmenin uyumlu olmayan kısmıyla ilgili duyduğumuz rahatsızlığı PPK’da dile getirmiş, mikro ihtiyati tedbirleri artıracağımızı söylemiştik.
Kredilerin yatırım ve ihracatta kullanılması için tedbirleri kararlılıkla uygulamaktayız.
Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumlu hale getirilecek
İlk çeyrekte enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi oldu.
Enflasyonda tüm alt gruplarda artış gözlendi. Küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar da belirleyici oldu. Emtia fiyatlarında martta en yüksek artışlar kaydedildi.
İthalat fiyatlarındaki artışın yanı sıra tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek taşıma maliyetleri enflasyon görünümünde olumsuz etki yapıyor.
Analizler enflasyondaki yükselişin temel belirleyicilerinin küresel emtia fiyatları, döviz kuru ve arz yönlü aksaklıklar olduğuna işaret ediyor. İthalat birim değer endeksi belirgin artış gösterdi.
Enerji endeksi yüzde 44 oranında yükseliş ile öne çıkarken, emtia artışı da alt endeksler geneline yayıldı.
Gıdada riskler belirginleşti. Çatışmayla uluslararası emtia fiyatlarında yüksek artışlar gözlendi. Uluslararası gıda fiyatları, tarihsel olarak en yüksek seviyesine ulaştı.
Yılın ilk çeyreğinde küresel tedarik aksaklıkları sürdü. Çin salgın tedbirlerini sıkılaştırması tedarik zincirinde iyileşmeyi sınırlıyor.
Uluslararası emtia fiyatları belirgin bir şekilde yükseldi. Tahminlerimizde baz aldığımız vadeli fiyat eğrileri ham petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde ocak enflasyon raporu varsayımlarının önemli bir oranda üzerinde kalacağına işaret etmekte.
HAM PETROL TAHMİNİ 102.2 DOLARA ÇIKTI
Ham petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarımızı 2022 yılında ortalama 102.2, 2023 yılında ortalama 93.9 dolar olarak güncelledik
Enerji dışı emtia fiyatları arz talep uyumsuzluğu taşımacılık maliyetindeki artışlar jeopolitik gelişmeler ve tarımsal kuraklığa bağlı olarak yükselişine devam etmektedir. İthalat fiyatlarına ilişkin varsayımlar yukarı yönlü güncellenmiştir
Gıda fiyatlarına yönelik varsayımları 2022-2023 yılları için yukarı yönlü olarak güncelledik. Dış talebe ilişkin varsayımları geçtiğimiz talebe ilişkin varsayımları geçtiğimiz rapor dönemine göre aşağı yönlü revize ettik.
Temel varsayımlarımız kısa vadeli öngörülerimiz çerçevesinde para politikası duruşunun sürdürülebil,r fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda belirleneceği bir görünüm altında küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve baz etkilerinin ortadan kalkmasıyla enflasyonun kademeli olarak azalacağını hedeflere yakınsayacağını öngörmekteyiz
TCMB YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜZDE 23.2’DEN YÜZDE 42.8’E YÜKSELTTİ
Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 42.8, 2023 yıl sonunda yüzde 12.9 2024 yıl sonunda yüzde 8.3 seviyelerine tekabül etmekte. 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 19.6 puanlık güncellemeyle yüzde 23.2'den 42.8'e yükselttik
TCMB YIL SONU GIDA ENFLASYONU TAHMİNİNİ YÜZDE 24.2'DEN YÜZDE 49'A YÜKSELTTİ
10.6 puanlık güncelleme TL cinsinden ithalat enflasyon tahminini 5.5 puan, gıda fiyatları 2.8 puan etkiledi.
Yönetilen yönlendirilen fiyatlar alkol tütün fiyatları ile elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış kaynaklı olarak yıl sonu enflasyon tahminini 2.1 puan yukarı çekerken başlangıç koşullarındaki güncellemenin enflasyon ana eğilimine katkı tahminler üzerinde 9.3 puan artışa neden olmuştur.
2023 yılsonu enflasyon tahmini de yüzde 8.2’den yüzde 12.9’a yükseldi.
Başlangıç noktası eğilimleri 1.9 puan arttırdı. Gıda enflasyonu güncellemesi tahmini 0.7 puan yukarı çekmektedir. TL cinsinden ithalat fiyatları 2.2 puan yükseltirken çıktı açığı da 0.1 puan düşürücü yönde etkilemektedir.
Hane halkı, firma, banka bilançolarında mili paranın artması, tek ödeme amacının TL olması nihai hedefimizdir.
Önemli bir bileşen de uygun maliyetli vadeli kredilerin üretim yatırım ve ihracat artışlarıyla sürdürülebilir fiyat istikrarını desteklemesidir. Kredilerin doğru kompozisyonla tabana yayılması için mikroihtiyati tedbirleri güçlü şekilde kullanmaya devam edeceğiz.
Diğer taraftan MB olarak firmaların ödemelerini TL ile yapmasını önemsiyoruz. Bu konuda son dönemde atılan adımları değerli buluyoruz. Sağlıklı, güçlü istikrarlı TL altyapısını sağlamak, kalıcı fiyat istikrarı için en önemli eşiktir.
SAVAŞ OLMASAYDI ÖNCEKİ ENFLASYON TAHMİNLERİMİZİ BUGÜN DAHA FARKLI KONUŞUYOR OLABİLİRDİK
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu sorulara şöyle yanıt verdi:
KREDİLERİ İKTİSADİ FAALİYETLE BULUŞTURMA HASSASİYETİMİZ DEVAM EDİYOR
Bu noktada hem MB hem hükümet gerekli adımları atmıştır atmaya devam ediyor. Kararlılığımız son derece güçlü şekilde devam ediyor. Aldığımız tedbirler lokale bakınca bizim tarafta kredilerin iktisadi faaliyetle buluşması önem arz ediyor. Cari dengenin gerçekleşmesi sürdürülebilir fiyat istikrarı için önem arz ediyor. Cari dengede sıkıntı varmış gibi görünse de normale dönmesiyle birlikte miktar bazında ihracattaki artışı çatışmalar sonunda fiyat bazındaki enerji ve gıda fiyatlarının normale gelmesiyle cari dengemizin önemli şekilde düşündüğümüz noktaya gelecek.
Uzun vadeli kredilerin iktisadi faaliyetle buluşması önem arz ediyor. Son PPK metni ve aldığımız makroihtiyati tedbirler önemli oranda enflasyonla mücadeleyi desteklemektedir. Enflasyon patikasında da görüldüğü gibi mayıstan sonra aşağı doğru enflasyonun inmeye başlayacağını göreceğiz.
TURİZMLE İLGİLİ BEKLENTİLERİMİZ ÇOK OLUMLU
Turizmde Avrupa ve Orta Doğuda pandemiden dolayı gelemeyen bir turist kitlesi var şu an çok büyük bir talep var.
Turizmde herhangi bir sıkıntı görmüyoruz, hatta iyi bir artış bekliyoruz. Bu cari denge söylemimize olumlu yansıyacaktır.
VERİMLİ BİR TARIMSAL ÜRETİM DÖNEMİNE GİRDİK
Türkiye uluslararası gıda fiyatlarından etkilenmekte. Türkiye diğer ülkelere göre avantajlı konumda. Üretebilen, Geçen sene kuraklıktan ve yangınlardan etkilendiğimiz için kısmen enflasyona yansıyan bu durum doğal afetleri öngörme şansımız yok ama kuraklık anlamında meteorolojik veriler bu sene çok verimli bir üretim dönemine girdiğini göstermekte. Bunun da fiyatlara ve enflasyona mayıstan sonra çok önemli yansıyacağını öngörüyoruz.
İSTANBUL'A EYLÜL AYI GİBİ TAŞINACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM
Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasında bir sıkıntı yok. Yüzde 50'ye yakın İstanbul'a taşınmış durumdayız. Kalan birimler de yol haritamızda planladığımız gibi devam ediyor. Eylül ayı gibi taşınacağımızı düşünüyorum
Enflasyonda mart ayındaki gelişmeler doğal seyrinde iç talepte kısmi daralma var ama bir artış söz konusu değil.
Enflasyonist baskı bizim tedbir alacağımız ya da para politikası araçlarını kullanacağımız noktada önemli bir tepki görmüyoruz.
NİHAİ HEDEFİMİZ KREDİLERİN İKTİSADİ FAALİYETLE BULUŞMASI
Zorunlu karşılıklardaki nihai hedefimiz, biz kredilerin iktisadi faaliyetle doğru bir şekilde buluşmasını arzuluyoruz
Merkez Bankası olarak düşük faiz politikası uygularken temel hedefimiz üretim, yatırım ve ihracatı finanse edip istihdamı artırmaktı. Bunun sonucunda sürdürülebilir fiyat istikrarı sağlamak için cari dengeyi sağlamak.
Merkez'in bu politikasıyla bütün paydaşlar bunu göz önünde bulundurarak hareket etmek zorundalar. Bütün reel sektör bundan doığru anlamda buluşması faydalanması gerekiyor. Bu şekilde okumak çok daha anlamlı
Reel kur endeksi arzuladığımız noktada değil. Rekabetçi kur herkes konuşuyor, neye göre kime göre.
Türkiye ihracat yapan bir ülke. Kurun belirli bir noktada arzuladığımız noktada değil. Ama bu geçmiş dönemde kur artarken saki biz rekabetçi kur haline getirmek için bilerek yapıyopruz yorumlar da doğru değildir.
REEL KUR ENDEKSİ ARZULADIĞIMIZ NOKTADA DEĞİL
(500 TL BANKNOT, 5 TL MADENİ PARA İÇİN) BİR HAZIRLIĞIMIZ YOK
500 liralık yeni banknot ve 5 liralık madeni para hazırlığımız beklentimiz yok. Bir arkadaşın bir tweeti ile gündemi bu kadar ciddiye almak doğru değil. Enflasyonun biraz artış göstermesi bu işi çok bildiğini düşünen arkadaşlarının kendini gündemde tutmak için attıkları bir tweet, ciddiye alınacak bir tarafı oldupunu düşünmüyorum böyle bir hazırlığımız da yok
FAİZ İNDİRİMLERİNİN DOĞRULUĞUNU ORTAYA KOYUYOR
Yatırım, ihracat, istihdam eylül ayında başlattığımız faiz indirimlerinin doğruluğunu ortaya koyuyor.
TÜRKİYE MAKİNE VE TEÇHİZAT YATIRIMLARINDA ÖNEMLİ BİR SÜRECİ YAŞIYOR
Türkiye makine ve teçhizat yatırımlarında önemli bir süreci yaşıyor
TÜRKİYE İLK ÇEYREKTE YÜZDE 7'YE YAKIN BÜYÜME GERÇEKLEŞTİRECEK
Türkiye makine ve techizat yatımlarında önemli bir süreci yaşıyor. Bu kapasite kullanım oranlarınında tarihsel ortalamanın üzerinde seyretmesi kendisini gösteriyor.
Bu kapasite kullanım oranlarının da tarihsel ortalamasının üzerinde seyretmesinde kendini gösteriyor. Bizim de faiz indirerek destek olma politikamızla uyumlu.
Kur ataklarıyla yaşananlar bu işi sekteye uğratmış gibi gösterse de hedeflere doğru gidiyoruz. Dünyadaki yaşananlara tüm ülkeler büyümelerini revize ediyor. Türkiye ilk çeyrekte yüzde 7’ye yakın büyüme gösterecek.
Finansmana erişimin kolaylaştırılması önemli. Merkez Bankası cari denge politikasına uyumlu şekilde artırılması için bu finansmanın 2 yıl ödemesiz yüzde 9 faizle TL kredi bu dönemde söylediğimiz iddia ettiğimiz politikayı destekleyen en önemli noktadır.
TL’ye güvenin. MB olarak yüzde 9 ile krediyi TL olarak veriyorsak ve firmalar buna ulaşabiliyorsa bu bizim politikayı uygulamakta ne kadar kararlı olduğumuzu gösteriyor.
6-7 ay geri gittiğimizde dolar endeksinin 90’lardan 103e gelmiş olması bu sadece bizim paramızda yaşanmıyor. Dünyada gelişmeler yaşanıyor. Biz de buna uygun, ülkemizin kendine özgü politikalar yaratarak, karar almaya çalışıyoruz.
KALICI FİYAT İSTİKRARINI EN KISA SÜREDE SAĞLAYACAĞIZ
Türkiye, büyük bir sınavı başarıyla verdi. Enflasyon sıkıntımızı ciddiye alıyoruz. Tüm paydaşlar çok sıkı çalışıyoruz. Vatandaşın alım gücü olumsuz etkilendi. Ciddi kararlı tedbirler alarak en kısa sürede çözeceğimize inanıyoruz. Halkımız bize güvensin kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacağız.
İktisadi faaliyetle doğru buluşma noktasındaki kaymayı makroihtiyati tedbirlerle dengelemeye çalışıyoruz. Bunlar kısıtlama olarak görülmesin. Kalıcı fiyat istikrarını sağlayacak tüm bileşenlerin doğru olmasını sağlayacak politika yürütüyoruz. Kredilerin doğru yerlere gitmesi için karar alıyoruz. Ben yüzde 14 para takasında yüzde 12-13’lerde fonladığımız da oluyor.
Merkez bankasının hedefi amacı parasal genişlemeye fırsat vermeden selektif kredilerin üretimi, yatırımı artıracak ihracatın artırılmasıyla cari dengeyi kalıcı fiyat istikrarını sağlayacak dengeye geleceğiz. Faiz artırımlarıyla sağlanan süreç sürdürülebilir değildi hepimiz gördük.
DÜNYAYI FED OLARAK GÖRMEMEK LAZIM
Kendine özgü politikaları uygulayarak süreci iyi yöneteceğini görüyoruz. Çin’de farklı kararlar alıyor. Japonya aynı şekilde. Dünyayı Fed olarak görmemek lazım. Resesyonu konuşuyorlar. Her ülkenin kendine özgü kararları alarak yoluna devam etmesi sağlıklı
FAİZ İNDİRMEK, MAKRO İHTİYATİ TEDBİRLER DE PARA POLİTİKASI ARACIDIR
Faiz indirmek, makro ihtiyati tedbirler de para politikası aracıdır
Kalıcı fiyat istikrarı için en doğru kararları aldığımızı ve ciddi bir şekilde uyguladığımızı düşünüyorum
Enflasyonun indirilmesi konusunda ciddi ve kararlı adımlar attık atmaya devam ediyoruz. Herkesin üzerinde düşeni yapması gerektiği bir dönemdeyiz. Bu sadece Türkiye'nin bir sorunuymuş gibi bakmamak lazım.
Gündemimizin en önemli sorunu enflasyon. Paydaşlarımızla enflasyonun indirilmesi noktasında büyük bir gayretle tedbirler alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Bu süreçte dar gelirli vatandaş olumsuz anlamda etkilenmekte. Hükümetimiz bu konuda önemli kararlar aldı. Hükümet ve diğer paydaşlarla alınacak kararları gelişmeler ışığında alacaklardır. Biz MB olarak para politikası araçlarını en iyi şekilde kullanmaya devam edeceğiz.
Geçen yıl sonunda başlattığımız liralaşma çok önemli sonuçlar doğurmaya başladı, meyvelerini veriyor. Bu hepimizin arkasında durmamız gereken ve süreç içesinde tüm konular bu noktaya evrilecektir. Türkiye'nin dünyayla ticaret yaptığını göz ardı etmeyelim. Hazine'nin bu anlamda aldığı kararlarla yurt dışı taraflar önemli. Bu noktada tedricen alınacak kararlarla arzu ettiğimiz noktaya gelineceğini düşünüyoruz, önemsiyoruz. Bu yöndeki kararları da destekliyoruz
Kredilerdeki faiz indirimiyle bir artış söz konusu. Böyle bir artışı zaten bekliyorduk. Kredinin doğru yerde kullanılması iktisadi faaliyetle doğru anlamda, uyumlu bir şekilde buluşması bizim için önemliydi. Sapmayı görünce makro ihtiyadi tedbirler alma noktasında hareket ettik.
Rusya-Ukrayna çatışması önemli. Bizdeki enflasyon lokal tarafına baktığınızda bir fiyat davranış bozuklukları, beklenenin üzerindeki fiyat hareketleri. Bu da taleple açıklanacak bir durum değil. Daha fiyat davranış bozuklukları dışarıyı, içeriyi bahane ederek bir sorunla karşı karşıyayız.
Dünyada ve bizdeki esas baktığımızda pandemi süreciyle başlayan tedarik zinciri sıkıntısı ve çatışmayla birlikte emtia fiyatlarıyla özellikle enerji ve gıda fiyatlarındaki artışı göz ardı edersek haksızlık etmiş oluruz. Dünyada da bizde de.
Dünya enflasyonun yanında bir de kıtlıkla petrol, doğalgaz, gıda anlamında marketlerinde boş raflar. Türkiye bu süreci en iyi şekilde hiçbir sıkıntı yaratmadan vatandaşlarına yürütüyor. Bazı şeyleri göz ardı etmeden değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin bu süreci çok önemli yönettiğini göz ardı etmememiz lazım
LİRALAŞMANIN HEM TEMİNAT HEM LİKİDİTE BAZINDA SAĞLANMASI İÇİN KARARLAR ALIYORUZ
Talep noktasında, para politikası araçlarını kullanmak sadece faiz anlamındaysa bir şey demiyorum. Faiz indirmekte para politikası aracıdır. Makro ihtiyadi tedbirler almakta para politikası aracını kullanmaktır.
Türkiye'de bir yanılgı sadece faizi artırırsanız para politikası araçlarını kullanıyorsunuz. Onun dışında aldığınız tedbir ve uguladığınız yöntemler para politikası olarak kabul edilmiyor. Bu da bizim kabul etmediğimiz bir şey. Türkiye için yeni bir politika ve dönem diyebiliriz
Dünyada bir kaç ülke dışında enflayonun üzerinde faiz veren hiçbir ülke yok. Para politikası kendi ülkenizin ihtiyaçlarına göre aldığınız tedbirler. Biz de kendi ülkemizin sorun ve ihtiyaçlarını biliyoruz para politikasını ona göre belirliyor ve uyguluyoruz. Buna da millet biraz gecikmeli olarak alışacaktır diye düşünüyorum.
Dünyada yaşanan gelişmeler paralelinde olumlu yada olumsuz anlamda tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz. Liralaşmanın hem teminat hem likitide bazında önemli kararlar alıyoruz almaya devam edeceğiz. Bankaları da teşvik etmek için dözviden TL'ye dönüş konusunda teşvikler verdik vermeye devam ediyoruz. Faiz noktasında yaklaşımımız belli. APİ'de de aynı şekilde davranmayı planlıypruz. Orasını bir teşvik unsuru olarak hem liralaşma hem bankaların bu dönüşümü başarılı bir şekilde yapan bankalara bir ödül ve teşvik alanında kullanacağımız bir yer olacak.
YUVAM HESAPLARI ÖNEMLİ BİR İVME KAZANDI, RAKAMLARI PAYLAŞACAĞIZ
MB rezervlerini güçlendirme konusunda önemli çalışmalar yaptık. Bu bağlamda YUVAM bu kaynaklardan bir tanesi. YUVAM hesapları dünyanın neresinde vatandaş ve Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünen bireysel ve tüzel kişilere yönelik açtığımız hesaplar. Gelişmelere göre faiz oranı ve desteği de sunmaya devam ediyoruz. Tutarı artarak devam ediyor. Şu an bir rakam vermem doğru değil. Yeni başladığı için rakamı gizlediğimden değil. Önemli bir ivme kazandı. Belli bir rakama ulaşınca sizlerle paylaşacağız.
YAŞANABİLECEK HERHANGİ BİR ŞOK ÇOK RAHAT KARŞILANABİLECEK DURUMDA
Önemli bir rezerv kaynağı oluşturmaya başladık. Bu da MB rezervlerinin gittikçe güçlenmesi anlamına geliyor. Yaşanabilecek her türlü şok çok rahatlıkla karşılanabilecek durumda.
Dijital parayla ilgili çalışmalarımız çok ciddi ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Yulın ikinci yarısı test ve çalışmalarımız önemli bir noktaya gelecek ve sizlerle paylaşacağız.
Swap konusunda görüşmelerimiz çalışmalarımız var. Herhangi bir ülkeyle swap anlaşması olduğunda sizlerle paylaşıyoruz.
Ne geçmişte ne de şimdi kura bir müdahalemiz bir yerde tutmak gibi politikamız söz konusu değil. Serbest piyasa içerisinde kur kendi dengesini bulaya çalışıyor öyle de olacak.
SON DAKİKA HABERLERİ için ayrıca HABERTURK.COM uygulamasını,