İstanbul'un 5 ilçesinde yeniden sayım kararı
Son dakika... 31 Mart yerel seçim sonuçlarının ardından, İstanbul'un beş ilçesinde oyların yeniden sayılmasına karar verildi. AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, "Oyların ilk olarak kayda geçirildiği, ıslak imzalı ve mühürlü sandık sayım döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanakları ve YSK'ya bildirilen oylar arasında fahiş farklar tarafımızca tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise "Bizim İstanbul'da topladığımız 31 bin 124 değil, 31 bin 186 ıslak imzalı tutanaklarımızla YSK verilerini tek tek karşılaştırdığımızda, İstanbul'da bu seçimin kazanının Ekrem İmamoğlu olduğunu görüyoruz" diye konuştu
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından yapılan itiraz Beykoz, Çekmeköy, Şile, Bayrampaşa ve Çatalca İlçe Seçim Kurulları tarafından kabul edildi. İşte itirazlarla ilgili son durum ve AK Parti ve CHP il başkanlarının son açıklamaları.
İstanbul’da AK Parti tarafından 39 ilçeye itiraz edilmişti. İlçe seçim kurullarına sunulan itiraz dilekçelerinde geçersiz oyların yeninde sayılması ve hatalı sandık tutanaklarının düzeltilmesi talep edilmişti. Yapılan itirazlar ilçe seçim kurulları tarafından değerlendirmeye alındı. İlk olarak Beykoz, Çekmeköy ve Fatih ilçe seçim kurulu tarafından yapılan itirazı kabul etti. Karar doğrultusunda itiraz edilen sandıklardaki oylar yeninden sayılacak.
Alınan bilgiye göre, Beykoz İlçe Seçim Kurulu, seçim sonuçlarına ilişkin AK Parti, CHP ve Vatan Partisi tarafından verilen itiraz dilekçelerini inceledi.
İnceleme sonucunda, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimleriyle ilgili tüm sandıklardaki oy pusulalarının yeniden sayılmasına ilişkin talebinin kısmen kabulü ile oylama sırasında şikayet edilen ve tutanağa geçirilen oyların sayılmasına karar verildi.
AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanı Salih Kırıcı'nin itiraz dilekçesinin kabulüne karar veren İlçe Seçim Kurulu, itiraza konu olan İBB Başkanlığı sandık kurulu tutanakları ile sayım döküm cetvellerinin ve SEÇSİS'e girişlerinin kontrolünün de aynı anda yapılması için 3 Nisan saat 09.00'da Çekmeköy Seçim Müdürlüğü'nde toplanılmasına hükmetti.
Çatalca İlçe Seçim Kurulu'nca da AK Parti Çatalca İlçe Başkanlığı'nın başvurusu üzerine İBB Başkanlığı seçimine ilişkin, gerek şeffaflığın sağlanması gerekse tespit edilen hatalar olan sayım döküm cetvelleri, sandık sonuç tutanakları nazara alınarak geçersiz oyların yeniden sayılmasına oy çokluğu ile karar verildi.
AK Parti Bayrampaşa İlçe Başkanı Ersin Saçlı'nın itiraz başvurusu üzerine, Bayrampaşa İlçe Seçim Kurulu, yaptığı değerlendirme sonucunda, İBB Başkanlığı'na ait oy kullanılan seçim torbalarının tek tek açılarak geçersiz oyların yeniden sayılmasını karara bağladı.
Şile'de de itirazlar üzerine geçersiz oyların yeniden sayılması kararı alındığı bildirildi
ŞENOCAK: FAHİŞ FARK TESPİT ETTİK
AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, itirazlarını teslim etmelerinin ardından yaptığı açıklamada "Maddi hataların düzeltilmesi. Üzülerek belirtmeliyim ki oy verme işleminin başlamasından itibaren mevzuata aykırı adil seçim ortamını ifsat eden hileler ve usulsüzlükler tespit etmiş olduk. Oyların ilk olarak kayda geçirildiği, ıslak imzalı ve mühürlü sandık sayım döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanakları ve YSK'ya bildirilen oylar arasında fahiş farklar tarafımızca tespit edilmiş ve itirazımıza konu edilmiştir" diye konuştu.
Şenocak, bir önceki toplantıda, cetveller ile diğerlerinin tutmaması noktasında yaptığı bilgilendirmeyi de göz önünde bulundurarak, bugün farklı bir dosya ile alakalı bilgilendirme yapmak istediğini belirtti.
Basın mensuplarına gösterdiği cetvelde AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın 3299 numaralı sandıkta 153 oy aldığını aktaran Şenocak, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu cetvelin sandık sonuç tutanağına geçişi, daha önceden de yapmış olduğum toplantıda biraz farklılık gösteriyordu. Burada daha ilginç bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. 2106 numaralı dosyada, Binali Yıldırım Bey'in sandık sonuç tutanağına 127 olarak işlenmiş. Aynı şekilde cetvele de 127 olarak işlenmiş. Ama burada bir farklılık var.
Burada ilçe seçim kurulunda bu verileri giren memurlar ya da görevliler, bu verileri sadece sıfır olarak kayda girmişler. Yani şu anda bizim bu şekilde bir kısım tespit ettiğimiz yaklaşık 2675 oydan bahsediyorum. Şu anda bunlar YSK'da sıfır olarak görünüyor. Şunu da ifade etmek istiyorum, burada bu işi hangi memurlar, neye dayanarak yapıyorsa bunlar üzerinde de gerekli hukuki noktadaki, ne yapılması gerekiyorsa bu süreç içerisinde yakın olarak takip edeceğiz ve uygulayacağız."
"BİN SANDIKTA 25 BİN GEÇERSİZ"
Bayram Şenocak, geçersiz oyların yeniden sayılması noktasına yine devam ettiklerini belirterek, seçim sonucu etkileyecek 319 bin 578 geçersiz oy olduğunu söyledi.
Seçim kanunun değişmesiyle ilk defa bu seçimde muhtarlık pusulaları dahil tüm oy pusulalarının tek zarfa konulması usulünün uyguladığını dile getiren Şenocak, "Bu yeni durumda, zarfın içindeki bir pusulanın eksikliği veya fazlalığı gibi buna benzer durumlar sebebiyle binlerce oyun geçersiz sayıldığını tespit etmiş bulunmaktayız." dedi.
Şenocak, normalinde bir önceki yerel seçimde bu şekilde kullanılan oyların geçersiz sayılabileceğini, ancak değişiklikten sonra geçersiz sayılamayacağını, ancak binlerce tespitleri olduğunu kaydetti.
Büyükşehir belediyesi oylarının tasnifinde sadece bin sandıkta 25 bin oyun geçersiz olarak kaydedildiğini belirten Şenocak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbul'daki 31 bin 124 sandıkta geçersiz oyların diğer oy pusulalarından farklı olarak büyükşehir oy pusulalarında yoğunlaşması tespit ettiğimiz önemli bir başka husustur. CHP'nin büyükşehir belediye başkan adayı geçersiz oyların açılarak yeniden sayılması dolayısıyla rahatsızlığını açıkça ifade etmiştir. Oysa demokrasilerde aslolan şeffaflık ve vatandaşımızın bir oy dahi olsa hakkının korunmasıdır. Bundan çekinmemesi gerekirken bu tepkiyi vermesi oldukça da manidar bir durumdur. Tüm bunlara yönelik olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına ilişkin oyların yeniden sayılması, seçim sonucunu etkileyecek olan oyların tasnifinin her aşamasındaki maddi hatalar ve usulsüzler ayrıca belirttiğimiz gibi geçersiz oyların seçim sonucuna direkt tesiri, vatandaşımızın hür iradesinin sandığa yansımasına halel getirmiştir."
"YASAL VE MEŞRU İTİRAZ HAKKIMIZ"
Şenocak, dikkate alınması gereken başka bir hususun da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeliği seçim sonucu olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu seçimde geçici sonuçlara göre Cumhur İttifakı 181 meclis üyeliği, Millet İttifakı 130 meclis üyeliği kazanmıştır. Buradan da anlaşılacağı gibi meclis üyeliğinde aşırı fark olmasına rağmen büyükşehir oylarındaki mevcut durum elimizdeki verilerle karşılaştırdığımızda şaibe oluşturmaktadır. Evrensel hukukta ve yaşanılan tüm seçim tecrübesinde çok fazla oyun kullanılıp çok az oy farkıyla neticelenen seçimlerde oy sayımlarının yenilenmesi ve daha düzenli gerçekleştirilmesi kamuoyunu rahatlatan ve seçimlere güveni sağlayan yaygın bir uygulamadır. Bizim görevimiz vatandaşımızın iradesinin tam ve eksiksiz olarak sandığa yansımasını sağlamaktır. Tespit ettiğimiz somut bilgi, belge ve veriler ışığında seçim kanunun tüm partilere tanıdığı yasal ve meşru itiraz hakkımızı kullandık. Her zaman belirttiğimiz gibi sandık demokrasinin asli unsurudur. Aziz İstanbulluların tercihi ve kararı da başımızın üstündedir."
KAFTANCIOĞLU: KAZANAN İMAMOĞLU
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 2. Bölge Koordinasyon Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul seçmenine oylarını korumak, kimsenin hakkının kimseye geçmemesi için söz verdiklerini ifade ederek, İstanbul halkının verdiği her oyun doğru tescil edilmesinin takipçisi olacaklarını bildirdi.
Canan Kaftancıoğlu, "Bizim İstanbul'da topladığımız 31 bin 124 değil, 31 bin 186 ıslak imzalı tutanaklarımızla YSK verilerini tek tek karşılaştırdığımızda, İstanbul'da bu seçimin kazanının Ekrem İmamoğlu olduğunu görüyoruz. Buna rağmen seçim sonuçları ilan edilmeye başladığı andan itibaren algı operasyonları oluşturulmaya ve buralardan bir sonuç alınmaya çalışılıyor. Sanki ilk defa bir seçim süreci yaşanıyor gibi oluşturulmak istenen algı operasyonuyla İstanbul halkının sandığa yansımış iradesi gasp edilmeye çalışılıyor" diye konuştu.
Seçim günü vatandaşların devletin görevlisinin, her partinin temsilcisinin olduğu sandıklarda oy kullandığını, oy kullanma işlemi bittikten sonra devletin görevlisi ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu ortamda oyların sayıldığını, bunların ıslak imzalı olarak tutanak altına alındığını ve bilgilerin YSK'ya aktarıldığını anlatan Kaftancıoğlu, "Bu veriler aktarılırken kimi tutanaklarda maddi hatalar oldu mu? Oldu. Bizim de bugün saat 15.00'e kadar İstanbul genelinde yaklaşık 300 sandıkta maddi hata tespitimiz oldu, bu maddi hata tespitlerimize ilişkin itirazlarımızı gerçekleştirdik. Bu itirazlarımızın kabulüyle İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun oyu 4 bin 963 daha artacak ve aldığı oy oranı artacaktır." dedi.
"HUKUKİ DAYANAĞININ OLMASI LAZIM"
Kaftancıoğlu, diğer siyasi partilerin de maddi hataların düzeltilmesine yönelik başvuru yapabileceğine değinerek, şöyle devam etti
"İstanbul'da geçersiz oyların yeniden sayımıyla ilgili olarak ilçe seçim kurullarına dilekçeler verildi. İlçe seçim kurullarına geçersiz oyların sayımıyla ilgili dilekçelerin verilmesi için bunun hukuki bir dayanağının olması lazım. Hukuki dayanağı da sandıklar kapandığı anda, geçersiz oylar sayıldığında, ıslak imzalı tutanaklar oluşturulurken, altına geçersiz oylarla ilgili bir şerh düşülmesi lazım ki bugün geçersiz oyların yeniden sayılması için hukuki delil ve gerekçe oluşturabilmiş olsun. Hukuki bir temellendirme yapılmadan, seçim günü sandıklar açıldığı anda -ki bütün siyasi partilerin temsilcisi ordaydı- bir şerh yazılmadan bütün geçersiz oyların sayılması talebi mesnetsiz ve hiçbir hukuki gerekçeye dayandırılmayan yaklaşım. Herhangi bir sandıkta geçersiz oyların sayılmasıyla ilgili not düşüldüyse bunun sayılmasında sıkıntı yok. Bütün geçersiz oyların yeniden sayılmasının hiçbir hukuki dayanağı ve gerekçesi yoktur. İlçe seçim kurullarına yapılan, iki ilçe seçim kuruluna yapılan itirazlar da bu bağlamda reddedilmiştir."
"KADIKÖY'DE İMAMOĞLU'NUN OYU ARTTI"
Kaftancıoğlu, ellerindeki 31 bin 186 ıslak imzalı tutanakla halka verdikleri sözün arkasında olduklarını dile getirerek, "Sözle birlikte bütün sonuçları tespitlerimizle, itirazlarımızla ve dayanaklarla paylaşacağız. İstanbul'un kazananı 16 milyon İstanbulludur, İstanbul'un kazananı Ekrem İmamoğlu'dur ve bir an önce bunun kamuoyu tarafından tescillendiği gibi bu algıyı oluşturmak isteyen arkadaşlarımızın da gereğini yapmalarını bekliyoruz." diye konuştu.
Kadıköy'de maddi hatalar nedeniyle CHP'nin yaptığı itirazın ardından Ekrem İmamoğlu'nun oyunun 400 artığını kaydeden Kaftancıoğlu, şöyle devam etti:
"Şu ana kadar diğer ilçelerde 300 tane itirazımız oldu. Bunların da aynen Kadıköy'deki gibi kabul edilmesi durumunda Ekrem İmamoğlu'nun oyları 4 bin 963 artacaktır. Diğer partilerin itirazlarında da öyle iddia edildiği gibi rakamlar değil, benzer rakamlarla ilgili değişiklikler olabilir. Bu, asla ve asla seçim sonucunu değiştirecek rakamlar değil. Ufak tefek maddi hatalarla seçim sonucunun değiştirilemeyeceği bilindiği için İstanbul'da geçersiz olarak kabul edilen 300 bin oyun tamamen sayılması isteminin hiçbir hukuksal dayanağı yoktur. Kaybettiklerini gördüler, sadece algı operasyonlarıyla İstanbulluyu mağdur etmeye devam ediyorlar. İstanbul'un artık hizmete, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çalışmaya ihtiyacı var. Gelin, İstanbulluyu daha fazla mağdur etmeyin, Ekrem İmamoğlu'nu bir an önce işlerini yapması için fırsat verin. Yapılmaya çalışılan, süreci uzatmaya çalışmaktan başka hiçbir şey değil bu."
Canan Kaftancıoğlu, 22 ilçede maddi hata tespit ettiklerini ve itirazda bulunduklarını sözlerine ekledi.