Son dakika... Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı
Mayıs ayı dış ticaret rakamları açıklandı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, " Mayıs ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 65.5 artışla 16.5 milyar dolara yükseldi. Bu değer ile tüm yılların en yüksek ikinci mayıs ayı ihracatına ulaştık. İlk 5 ayda ihracatımızı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 38.3'lük artışla 85.2 seviyesine taşımız durumdayız. Yıllıklandırılmış ihracat değerimiz ise 193.3 milyar dolar ile bugüne kadar gerçekleşen en yüksek ihracat. İhracatımızı 200 milyar doların üstüne çıkarmayı hedefliyoruz. İthalat ise geçen senenin aynı ayına göre yüzde 54 artarak 20.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı 7.8 puan artışla yüzde 82.3'e yükseldi" açıklamasında bulundu
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
Mayıs ayında Türkiye’nin ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 65,5 artışla, 16 milyar 480 milyon dolara ulaştı. Bu değer ile tüm zamanların en yüksek ikinci mayıs ayı ihracatı oldu. İhracatçı; ocak-mayıs döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 38,3 artışla 83 milyar doları da geçmesiyle Cumhuriyet tarihinin en yüksek ilk 5 aylık ihracatına imza attı. Mayısta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 25 sektör ihracatını artırdı. Birçok sektörde artışlar yüzde yüzleri de geçerken, Çelik sektörü, 1 milyar 745 milyon dolarla, tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Mayısta 2 milyar 131 milyon dolarlık ihracatla Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü de liderliğe yükseldi. Mayısta 214 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleşirken, 175 ülkeye ise yapılan ihracat arttı. Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 179 ülkeye toplam 4,75 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi.
"TÜM YILLARIN EN YÜKSEK İKİNCİ MAYIS AYI İHRACATI"
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65,5 artışla 16,5 milyar dolara yükseldiğini belirterek, "Bu değerle tüm yılların en yüksek ikinci mayıs ayı ihracat değerine ulaşmış bulunuyoruz." dedi.
Bakan Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
Bu yılın ilk 4 ayında ihracatta görülen güçlü performansın mayıs ayında da devam ettiğini belirten Muş, "GTS verilerine göre mayıs ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 65,5 artışla 16,5 milyar dolara yükselmiştir. Bu değerle tüm yılların en yüksek ikinci mayıs ayı ihracat değerine ulaşmış bulunuyoruz." diye konuştu.
Muş, böylece ilk 5 ayda ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,3’lük artışla 85,2 milyar dolar seviyesine taşındığına işaret ederek, "Yıllıklandırılmış ihracat değerimiz ise 193,3 milyar dolar ile bugüne kadar gerçekleşen en yüksek 12 aylık ihracattır." ifadesini kullandı.
Bu yıl, normalleşme adımlarıyla, Orta Vadeli Program'da yer alan 2022 hedefi olan 198 milyar doları da aşarak ihracatı 200 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Muş, şöyle devam etti:
"İthalatımız ise mayıs ayında, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 54 artarak 20,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bir diğer önemli gösterge olarak ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2021 Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 7,8 puan artışla yüzde 82,3'e yükselmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Mayıs'ında geçen yılın aynı ayına göre 5,6 puan artışla yüzde 80'e yükseldi. İhracat tutarımız kadar, ihracata yönelen firma sayımızdaki artış da ihracatın tabana yayılması açısından bizleri sevindirmektedir. Beş aylık dönemde ihracat yapan firma sayısı yüzde 12,2 artışla 71 bin 618 olmuştur."
Muş, geçen yılın aynı ayına göre mayıs ayında görülen İtalya'ya yüzde 110'luk, İspanya'ya yüzde 170'lik ve Polonya'ya yüzde 90'lık ihracat artışlarının dikkat çekici olduğunu belirterek, "Mayıs ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,1 artışla 6,8 milyar dolara ulaşırken, söz konusu ülkelere yapmış olduğumuz ihracat toplam ihracatımızın yüzde 41,3'ünü oluşturmuştur." diye konuştu.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla, ikili ticarette Türk lirasının payını artırmaya devam ettiklerini dile getiren Muş, "Mayıs ayında Türk lirasıyla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 179 olurken, Türk lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 13,5 milyar lira düzeyini aşmıştır." dedi.
"BU BÜYÜME GERÇEK OLMAZ DİYE HEZEYANLARDA BULUNANLAR VAR"
Bakan Muş, aşılama sürecine bağlı olarak 2021 yılının, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerinin azalıp ekonomilerin tekrar rayına oturacağı bir yıl olmasının beklendiğini ifade ederek, bu yılın özellikle dış ticarete ilişkin öncü göstergeler bakımından küresel ekonomide bir toparlanmaya işaret ettiğini söyledi.
Göstergelerdeki olumlu gidişata rağmen özellikle belirli sektör ve bölgeler bakımından salgının küresel ekonomideki etkisinin bir süre daha devam edeceğini öngördüklerini anlatan Muş, dış ticaret stratejisini belirlerken küresel riskleri çok yakından takip ettiklerini vurguladı.
Türkiye'nin, salgının getirdiği tüm olumsuzluklara rağmen 2020 yılını büyüme ile kapatabilen ender ülkelerden olduğunu kaydeden Muş, şu değerlendirmede bulundu:
"Pazartesi günü açıklanan yüzde 7'lik ilk çeyrek büyüme verileri de ekonomimizin kazandığı ivmeyi açıkça göstermektedir. Net mal ve hizmet ihracatımız, bu büyümeye 1,1 puan katkı vermiştir. Bir diğer ifadeyle, büyümenin yüzde 15,7'sinin net ihracat kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Bu durum, ülke ekonomimiz adına sevindirici bir gelişmedir. İhracatımız, büyümemizin önemli bir itici gücü olmuştur. Bu minvalde ekonomimizin gösterdiği güçlü performans memnuniyet vericidir. Ancak üzülerek ifade etmek isterim ki bu büyüme oranından memnuniyet duymak yerine rahatsızlık duyanlar var. "
Muş, Türkiye'nin salgın koşullarında yüzde 7'lik büyümesini küçümseyenler, bu başarıyı değersiz göstermeye çalışanlar olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Hatta 'Bu büyüme gerçek olamaz' diye hezeyanlarda bulunanlar var. Türkiye'nin elde ettiği her başarıda üzülenlerin, birtakım siyasi saiklerle, akıl ve izan dışı değerlendirmelerini ibretle izliyoruz. Sanki dünyada ölümcül Kovid-19 virüsü yokmuş, sanki Türkiye bu pandemiyle mücadele etmiyormuş gibi değerlendirmeler yaparak Türkiye ekonomisine yönelik haksız birtakım ithamlarda bulunulmaktadır. Ülkede kaos çıksın diye kriz tellallığı yapanların, ülkeye yabancı yatırımcı gelmemesi için uluslararası basına çarşaf çarşaf beyanat verenlerin elbette niyetlerinin ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Onların 'bu ülke' diye bir derdi yok. Onların, iş, aş, ticaret, ihracat, yatırım, istihdam diye bir derdi yok. Biz girişimcimizi ve ihracatçımızı destekleyerek ülkemize yatırımcı çekmenin, Türkiye'yi büyütmenin mücadelesini verirken, birileri de 'Battık, bittik, iflas ettik' söylemleriyle Türkiye'yi kötülemekte ve bu mücadeleyi baltalamaktadır. Elbette bu ülkeye bir çivi bile çakmayanların, bu ülke için sorumluluk üstlenmeyenlerin bu tip sorumsuz tavırları hiçbir zaman karşılık bulmayacaktır. Milletimiz bu söylemlere itibar etmeyecektir. Ortada büyüme ile ilgili bir başarı varsa, bu Türkiye'nin topyekun başarısıdır. Bunu herkes içine sindirmelidir."
Büyümenin kaynaklarına bakıldığında gerek tüketim gerek yatırım gerekse net ihracatın katkısının pozitif olduğuna dikkati çeken Muş, "Diğer taraftan, ilk çeyrekte yatırımlardaki yüzde 11,4'lük artışı çok önemsiyoruz. Bilhassa, makine ve teçhizat yatırımlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,5 oranında artışı memnuniyet vericidir. Ekonomimizdeki yüzde 7'lik büyümenin 2,9 puanı yani büyümenin yüzde 41'i yatırım kaynaklıdır. Yatırımlardaki artış, ekonomimizin istihdam yaratma kapasitesi ve üretimin önümüzdeki dönemde artacağına dair çok önemli bir işarettir." şeklinde konuştu.
Bakan Muş, ihracattaki ivmenin, gerek cari açığın kapanarak ekonominin temellerinin sağlamlaşması gerekse daha fazla üretim ve istihdama dönüşmesi açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, "Bizler, ihracat odaklı ekonomik büyüme modelimizin daha da sağlamlaşması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Hükümetimizin kararlı politikaları ve iş dünyamızın başarılı yatırımlarıyla 2021'de ekonomimizdeki yükselişe birlikte şahit olacağımıza inancımız tamdır." dedi.
1.210 FİRMADAN İLK İHRACAT
1210 firma, mayıs ayında ilk kez ihracat yaptı. İhracata yeni başlayan bu firmalar, mayıs ayında 60,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana ilk defa ihracat yapan firma sayısı 7 bin 577’ye ulaştı. Bu firmalar toplamda 773 milyon dolar ihracat yaptı. Genel tabloya göre ise, ay içerisinde toplam 39 bin 501 firma ihracat gerçekleştirdi. Mayısta, miktar bazında ihracat ise; geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 37,1 artarak, 14,7 milyon ton olarak gerçekleşti.
179 ÜLKEYE TL İLE İHRACAT
Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 179 ülkeye toplam 4,75 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. 6 bin 335 firmamız ihracat işlemlerinde Türk Lirasını tercih etti.
DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 20.74 ARTTI
Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre ihracat mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 65,5 artarak 16 milyar 480 milyon dolara, ithalat da yüzde 54,02 yükselişle 20 milyar 629 milyon dolara çıktı. Geçen ay bugüne kadarki en yüksek ikinci mayıs ayı ihracat rakamına ulaşıldı.
Ticaret Bakanlığının mayıs ayı geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı.
GTS'ye göre ihracat mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 65,5 artarak 16 milyar 480 milyon doları buldu. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye ve dünya ekonomilerine etkilerinin sürmesine karşın söz konusu tutarla mayıs ayları içinde tüm zamanların en yüksek ikinci ihracat değeri yakalandı.
İthalat da söz konusu dönemde yüzde 54,02 artışla 20 milyar 629 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret hacmi yüzde 58,92 artarak 37 milyar 109 milyon dolara yükseldi. Dış ticaret açığı da yüzde 20,74 yükseldi ve 4 milyar 149 milyon dolara çıktı.
İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79,9, altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 79,5 olarak hesaplandı.
Geçen ay en çok ihracat 8 milyar 964 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleştirildi. Bu grubu 5 milyar 846 milyon dolarla "tüketim malları", 1 milyar 583 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" takip etti.
Mayısta en çok ihracat yapılan fasıl ise 1 milyar 648 milyon dolarla "kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler" oldu. Bunu 1 milyar 534 milyon dolarla "motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları", 1 milyar 333 milyon dolarla "demir ve çelik" izledi.
Geçen ay en fazla ihracat yapılan ülke, 1 milyar 405 milyon dolarla Almanya oldu. Bu ülkenin ardından 1 milyar 149 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 105 milyon dolarla İngiltere geldi.
İTHALAT VERİLERİ
Geçen ay en çok ithalat 15 milyar 824 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleştirildi. Bu grubu, 2 milyar 859 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" ve 1 milyar 922 milyon dolarla "tüketim malları" takip etti.
Mayısta en çok ithalat yapılan fasıl, 3 milyar 94 milyon dolarla "mineral yakıtlar, mineral yağlar" olurken, bunu 2 milyar 383 milyon dolarla "kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler", 2 milyar 333 milyon dolarla "demir ve çelik" izledi.
Bu dönemde en fazla ithalat 2 milyar 632 milyon dolarla Çin'den yapıldı. Bu ülkeyi 2 milyar 74 milyon dolarla Rusya ve 1 milyar 785 milyon dolarla Almanya takip etti.
GTS kapsamında son 12 aylık dönemde ihracat bir önceki döneme göre yüzde 16,64 artarak 193 milyar 267 milyon dolar, ithalat ise yüzde 16,75 artarak 240 milyar 379 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Dış ticaret hacmi bir önceki döneme göre yüzde 17,22 yükselişle 433 milyar 646 milyon dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 80,4 olarak kayıtlara geçti.
ÖZEL TİCARET SİSTEMİNE GÖRE DIŞ TİCARET
Özel Ticaret Sistemi'ne (ÖTS) göre ise ihracat mayısta yıllık bazda yüzde 66,03 artarak 15 milyar 650 milyon dolara, ithalat yüzde 51,17 yükselişle 19 milyar 315 milyon dolara çıktı.
Dış ticaret açığı yüzde 9,35 yükselerek 3 milyar 665 milyon doları bulurken, dış ticaret hacmi yüzde 57,48 artışla 34 milyar 965 milyon dolara ulaştı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 81 oldu.
Gümrük idarelerince mayısta tahsil edilen vergiler ise 21 milyar 977 milyon lira olarak hesaplandı.
ŞİRKET VERİLERİ
Mayıs itibarıyla aktif limitet şirket sayısı 942 bin 549, ticari işletme sayısı 660 bin 89, şube sayısı 218 bin 650, anonim şirket sayısı 156 bin 73, kooperatif sayısı 31 bin 399, kolektif şirket sayısı 10 bin 841 ve komandit şirket sayısı 1923 oldu.
Türkiye genelinde geçen ay itibarıyla aktif firma sayısı 2 milyon 21 bin 524, esnaf ve sanatkar iş yeri sayısı da 2 milyon 212 bin 358 olarak kayıtlara geçti.