Son dakika... Dündar’dan Habertürk’e açıklama
Son dakika... Gazeteci Uğur Dündar, yazdığı bir köşe yazısında Binali Yıldırım'a "hakaret" ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Dündar'a verilen cezayı 5 ay 25 gün süreyle haftada en az 2 saat olmak kaydıyla mesai saatleri içerisinde Yüksek Öğretim Kurumları kütüphanesinde "şerefe karşı suçlar" ile ilgili makale, tez, kitap okuma yaptırımına çevirdi. Uğur Dündar, kendisine verilen cezayı Habertürk TV ekranlarında anlattı
Gazeteci Uğur Dündar hakkında 2014 yılında yazdığı bir köşe yazısında AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada verilen 11 ay 20 günlük hapis cezası, kitap okuma yaptırımına çevrildi.
Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanık Uğur Dündar katılmazken, avukatları hazır bulundu.
Söz verilen Dündar'ın avukatları, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
Davayı karara bağlayan mahkeme, Uğur Dündar'ı üzerine atılı "hakaret" suçunu işlediğinin sabit görüldüğü gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme, sanık Dündar daha önceden kasıtlı suçtan mahkum olduğu için hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına yer olmadığına hükmetti.
Sanık Dündar'ın yaşı, kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu ile yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığı dikkate alan mahkeme, Dündar'a verilen hapis cezasını Türk Ceza Kanunu'nun "Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar" başlıklı 50. maddesine göre seçenek yaptırıma çevirdi.
Bu kapsamda, Dündar, mahkum olduğu cezanın yarısı kadar olan 5 ay 25 gün süreyle haftada en az 2 saat olmak kaydıyla mesai saatleri içerisinde Yüksek Öğretim Kurumları kütüphanesinde "şerefe karşı suçlar" ile ilgili makale, tez ve kitap okuyacak.
DÜNDAR: BU KARAR HER ŞEYDEN ÖNCE BİNALİ YILDIRIM'IN İRADESİNE KARŞI
Uğur Dündar, kendisine verilen cezayı Habertürk TV ekranlarında anlattı. Dündar, "Ne diyeceğimi bilemiyorum. Şaşırdım kaldım. Aslında bu dava karara bağlanmıştı. 11 ay 20 gün hapis cezası almıştım. Yargıtay bu kararı usulden bozdu ve Sayın Binali Yıldırım da davaya konu olan şikayetini geri çekti. Şikayetten vazgeçmekle kalmadı. 23 Haziran Seçimleri öncesinde Sayın Ekrem İmamoğlu ile yaptıkları açık oturumu benim deneyimlerim ve tarafsızlığıma güvendiği için yönetmemi istedi. Dolayısıyla bu karar her şeyden önce Binali Yıldırım'ın iradesine karşı bir karar" dedi.
Uğur Dündar, "Bana göre de asla hakaret yoktu. Yarım asırlık gazeteciyim neyin hakaret olup olmayacağını neyin şerefe karşı işlenmiş bir suç olacağını ve olmayacağını çok iyi bilirim. Bu konularda yazılmış pek çok kitabım var. Ayrıca pek çok üniversitede ders vermiş kişiyim. Üstelik yargı reformunun gündemde olduğu, basın ve düşünce özgürlüğüne yönelik birtakım demokratik yumuşatmaların geleceğinin söylediği bir süreçte ben bu kararın yorumunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum." ifadelerini kullandı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Uğur Dündar'ın 5 Nisan 2014 tarihinde Sözcü gazetesinde yazdığı bir köşe yazısında, Binali Yıldırım'a hakaret ettiği iddiasıyla 1 yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 9 Ekim 2015'te görülen davada Uğur Dündar "hakaret" suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Yerel mahkeme kararının ilgili Yargıtay dairesince bozulması üzerine, dava Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlanmıştı.