Vejetaryen beslenme nedir, çeşitleri nelerdir? Vejetaryen olmadan önce bunları bilmelisiniz
Bir beslenme biçimi olan vejetaryenlik; ağırlık olarak sebze tüketimini destekleyen bir beslenme biçimidir. Bununla beraber, vejetaryenliğin tek bir tanımı yoktur; kendi arasında farklı beslenme tiplerine ayrılır.
Sebze ağırlıklı bir beslenme tipi olan vejetaryen beslenmede, hayvansal gıdalar neredeyse hiç tüketilmez.
Vejetaryenlik, kendi arasında birçok beslenme tipine bölünür. Her beslenme şeklinde yemesi uygun olan veya uygun olmayan besinler değişkenlik gösterir. Peki, vejetaryenlık nedir, çeşitleri nelerdir? İşte, detaylar...
VEJETARYEN BESLENME NEDİR?
Vejetaryen beslenme; bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen bireyler bitkisel besinleri tüketirken et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal besinleri az miktarda tüketirler veya hiç tüketmezler.
Elbette bu vejetaryen beslenmenin genel bir tanımıdır çünkü aslında vejetaryenlik kendi arasında birkaç beslenme şekline ayrılır.
Her bir beslenme şeklinde bir veya birkaç besin tüketilirken, bazıları hiç tüketilmez.
VEJETARYEN BESLENME ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Vegan diyeti
Hiçbir hayvansal kaynaklı besin tüketilmez. Diyet tahıllar, sebze ve meyve ile kurubaklagillerden oluşur. Tüm dünyada vegan diyeti uygulayanların sayıları oldukça azdır. Veganların alt grupları da bulunmaktadır.
Lakto vejetaryen diyeti
Bitkisel besinlerle birlikte hayvansal kaynaklı besinlerden süt ve süt ürünleri tüketilir.
Ova vejetaryen diyeti
Diyette bitkisel besinlerle birlikte yumurta da yer alır. Bunun yanında et ve süt tüketilmez.
Lakto-ova vejetaryen diyeti
Süt ve yumurtayı tüketilir. Günümüzde en sık uygulanan vejetaryen beslenme şeklidir.
Polo vejetaryen diyeti
Bu diyette kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarını tüketilir.
Pesko vejetaryen diyeti
Bu diyette de kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca balık çeşitleri, midye su ürünlerini tüketilir.
Semi-vejetaryen diyeti
Bu diyette de kırmızı et tüketilmez. Sınırlı miktarda tavuk ve balık tüketilir. Semi-vejetaryenler yumurta, süt ve türevlerini istedikleri kadar tüketirler.