Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 15 dakikada yeryüzünden silinen Pompei şehrinin arkasından taşlaşan insanlar kaldı | Dış Haberler
        1

        İtalya'nın Pompei kentinde yaşanan bu unutulmaz olay, insanı dehşete düşürüyor. Bir yanardağ patlamasıyla olduğu yerde taşlaşan insanların görüntüleri, neredeyse hiç bozulmayan bedenleri hem insanı ürpertiyor hem de merak uyandırıyor. Peki, bu nasıl oldu?

        2

        İtalya'daki Bari Üniversitesi ve Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) ile İngiliz Jeolojik Araştırma Kurumu (BGS) araştırmalarının sonucunda yaşananları gün yüzüne çıkardı.

        3

        M.S. 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın 10 kilometre yanında kurulu olan bu şehrin insanları, normal bir gün geçiriyorlardı. Çarşı pazar kuruluydu; kadınlar temizlik yapıyor, çocuklar oynuyorlardı.

        Elbette, yaşanacak felaketi kimse beklemiyordu.

        4

        800 yıldır herhangi bir faaliyet göstermeyen Vezüv yanardağı, halk için sadece bir söylenti gibiydi bu yüzden kimse, yanardağa dikkat bile etmiyordu.

        5

        Ancak beklenmeyen oldu ve Vezüv Yanardağı patladı. Şehrin insanları lav parçalarının altında sadece 15 dakika içerisinde yok oldu!

        6

        Patlamaya o kadar hazırlıksız yakalandılar ki halkın kaçmaya çalıştıklarını, korkularını ve paniklerini bugün, taşlaşan bedenlerinde bile hissediyorsunuz.

        7

        Patlamada hayatını kaybeden 2 bin kişinin çoğunluğu "piroklastik akıntı" sebebiyle nefessiz kalarak öldü.

        8

        İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, "Vezüv'ün M.S. 79 yılında patlaması sırasında Pompeii'yi vuran piroklastik akıntılar yaklaşık 15 dakika sürdü: Kent sakinleri tarafından solunan bu volkanik kül ölümcül oldu, boğulmalarına yol açtı" denildi.

        9

        Pompei patlamasına inceleyen Scientific Reports dergisi konu hakkında yayınladığı makalede; "200-250 °C saf sıcak havaya maruz kalınması halinde 2-5 dakika boyunca hayatta kalınabilir, ancak solunabilir formdaki sıcak ince küllerin varlığı hayatta kalma süresini büyük ölçüde azaltır" diye yazdı.

        10

        24 Ağustos 79 tarihinde başlayan yanardağ patlaması, iki gün sürdü. Şehir, tamamen haritadan silindi.

        11

        Tüm kalıntılar, 1700 yıl boyunca keşfedilmeyi bekledi. Şehir, 1748 yılında tesadüfen yeniden keşfedildi. O zamandan beri yapılan kazılar, şehre ait pek çok bilgiyi gün yüzüne çıkararak Roma İmparatorluğu'nun kentlerindeki yaşama ait bilgilere ulaşılmasını sağladı.

        12

        Pompei'deki kazılar devam ediyor. Şehir bugün bile tam olarak keşfedilmedi. Ancak; geriye kalan bu görüntüler, taşlaşan bedenlerin yaşadığı korkuyu hissetmek bile felaketin ne boyutta olduğunu bize gösteriyor.