Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

HERKESE merhabalar... Bodrum uçağında yeni maceralara doğru yol alırken sizlere bambaşka bir lezzeti, Tokat Kebabı’nı yazmak istedim. Tokat programımızdan sonra bir türlü fırsat olmamıştı bu muhteşem yemeği sayfamıza konuk almak için. Kebap benim için bambaşka bir kültür demek. Güneydoğulu, Adıyamanlı bir insana kebap beğendirmek zordur tahmin edeceğiniz gibi ama Tokat Kebabı benim gönlümü fethetti.

Mevsiminde ve uzman ellerden yemeniz şartıyla diye bir parantez açmak lazım. En doğrusu domates ve patlıcanın lezzetli olması için yaz aylarında veya sonbaharda gitmek sanırım. Biz gittiğimizde sera ürünleri arzı endam etmeye başlamışlardı. Biz de hiç yoktan iyi dedik ne yapalım. Sofrada birbirinden güzel lezzetler vardı. Tokat çekiminde Erhan Afyoncu hocamla beraber sohbet ederken kebap biraz soğumuştu ama olsun sohbet çok keyifliydi.

Tarihi çok eskilere dayanan Tokat Kebabı zaman içinde zenginleşerek günümüze gelmiş.

KUYRUK YAĞINDA, ODUN ATEŞİNDE

Domates çok geç dönemde Türk mutfağına giren bir sebze ama kebapla öyle bir bütünleşmiş ki anlatılmaz. Lezzetini arttıran etkenlerin ilki kuyruk yağıyla ve odun ateşinde pişmesi. Her evde teneke bir kebap fırını var. Tokatlılar kendi yemeklerine ve geleneklerine çok düşkün insanlar. Hiç ihmal etmedikleri bir bağ evi alışkanlıkları var. Büyük aileler bağ evlerinde toplanıyor. Gelsin Tokat Kebapları gitsin cevizli haşhaşlı börek çörekler... Ateşin başında kaynayan semaver (İflah olmaz bir çay tiryakisi olarak işin bu kısmı tam bana göre) Ailecek bir araya gelmeler zamanla biraz azalsa da hala güzel geleneklerini devam ettiriyorlar.

Hem damağa hem göze hitap ediyor

GEÇTİĞİMİZ günlerde öğrencilerimle beraber özel yöresel yemek günümüzden bahsetmiştim. Birkaç tarif paylaşmıştım. Eğitimde herkes kendi aile anneanne yemeğini yaparken öğrencim Bakiye Hanım da Tokat Kebabı yaptı. Renk renk kebap tepsisi, lezzetiyle olduğu kadar görüntüsüyle de masada göz doldurdu. Birbirine yakın zamanlarda hem ev usulü hem de taş fırında Tokat Kebabı yemek kısmet oldu. Gezmenin en güzel tarafı yerinde en özel haliyle lezzetleri tatmak ve geleneğini dinlemek oluyor. Baktım ki taş fırın usulünü tarif etsek de yapması çok zor. Dedim biz en iyisi ev usulü tarif verelim. Herkes pratik bir şekilde evinde yapsın. Hep beraber sofraya otursun, ailecek en güzel lezzetleri huzurla paylaşsın.

TOKAT KEBABI (EV USULÜ) MALZEMELERİ

- 1 kg kebaplık kuzu eti

- 100 gram kuyruk yağı

- 1 kg patlıcan

- 1 kg patates

- 1 kg domates

- 500 gr Tokat biberi

- 7-8 baş yıkanmış sarımsak

- Tuz

YAPILIŞI

PATLICANLARI soymadan uzunlamasına kesip büyüklüğüne göre iki ya da üçe bölün. (et ve patlıcanın büyüklüğü aynı olmalıdır) Patatesleri soyup yarım cm’lik halka şeklinde kesin. Patlıcan ve patatesi tuzlayın, domatesleri iri olarak dilimleyin, kuyruk yağını küp küp doğrayın. Tepsiye sırası ile patlıcan, et, patates yan yana dizin. Ortasına sarımsakları üzerine biber ve domatesleri dizdikten sonra aralarına kuyruk yağını koyun. Hiç su koymadan, önce yağlı kağıt ile onun üzerini de alüminyum folyo ile kaplayın. Önceden ısıtılmış 220- 240 derece fırında en az 1,5 saat pişirdikten sonra üzerini açıp yarım saat daha pişirin. Güzelce kızartın. Afiyet şifa olsun... Not: İyice ısınmış fırında alt üst ısıda pişirin. Fırın yeteri kadar sıcak değilse sebzelerin suyu azalır. Kurur ve lezzeti gider.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar