Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Bitcoin fiyatı 4 ay sonra yeniden 50 bin doların üzerine attı.

Piyasa değeri 1 trilyon doları bir kez daha test ediyor. Kripto para dünyasının toplam büyüklüğünün 2.3 trilyon dolara ulaştığı düşünülürse, Bitcoin’in bu büyüklükteki payı yüzde 42.

Diğer yandan piyasa değeri açısından listede 2. Sırada oturan Ethereum’un da piyasa değeri son 2 ay içinde 2 katına çıktı ve fiyatı da 3.900'ü buldu. Ethereum’un toplam içinde payı yüzde 20.

Kripto para dünyasının en fazla bilinen bu 2 Coin’i , geçtiğimiz 1-2 aylık süre içinde etkileyici performans göstermiş olsa da, henüz Mayıs ayında gördükleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmadılar. Örnek; Bitcoin, mayıs ayında gördüğü en yüksek seviyeden hala yüzde 20 aşağıda. Ethereum’da ise bu oran daha düşük, yüzde 5.

Bitcoin fiyatının yıl başından beri yükselişi oranı yüzde 78 oldu. Kulağa hiç fena gelmiyor değil mi?

Ancak Bloomberg’in takip ettiği Galaxy DeFi Endeks’in getiri yüzde 320 !

Nedir bu Bloomberg Galaxy DeFi Endeks?

Kripto para dünyasındaki, merkeziyetsiz finans (DeFi) üzerine çalışan, borç verme, piyasa yapıcılığı, sigorta gibi konvansiyonel finans sektörünün ürünlerini, blockchain temelli akıllı kontratlar üzerinden sunan platformların en büyüklerinden seçilerek, Bloomberg tarafından oluşturulan bir endeks.

Bu endekste en büyük ağırlık yüzde 40 ile bir merkeziyetsiz kripto borsası var; Uniswap. Uniswap üzerinden kullanıcılar, arada herhangi bir aracı olmadan birbirleri arasında token alıp satabiliyorlar.

Arkasından yüzde 17 ile Aave Token geliyor. Aave, kişiden kişiye (P2P) token borç alınıp, ödünç verilmesi ve bunun üzerinden de getiri sağlanmasını imkan veren bir başka platform. Endeksin geri kalanında ise daha küçük oranlarla olmak koşulu ile Maker, Compound, Yearn.finance, Synthetix, SushiSawp ve Ox isimli DeFi uygulamalar var.

Bu uygulamaların çoğu Ethereum üzerinde çalıyorlar.

Kullanıcıların yoğun olarak bu uygulamaları kullanmaları ve doğal olarak komisyon ödemeleri, platformda oluşan toplam gelirin de hızla artmasına neden oluyor.

Cryptofees.info sitesinin yaptığı değerlendirmeye göre Ethereum’da günlük 46 milyon dolarlık fee toplanıyor. Başta DeFi uygulamaları olmak üzere akıllı kontratlar ve benzeri bir çok token’ın ana platfomu olan Ethereum’un, Bitcoin’i de geride bırakarak en fazla ücret ve komisyon geliri toplamasını makul karşılamak lazım. Nitekim Ethereum fiyatının yıl başından beri yüzde 300 yukarı gitmesi de bu gelişmeyi doğruluyor.

Listeye bakmaya devam ettiğimizde ise 2. Sırada 4,5 milyon dolarılık toplam komisyon geliri ile Uniswap’ı, 4. Sırada 1.8 milyon dolar ile Aave’yi, 5. Sırada SushiSwap’ı ve 6. Sırada da Compound’u görüyoruz.

Kripto paraları üzerinde işlem yapan kullanıcıların ödedikleri toplam komisyon gelirleri diye gruplandırsak DeFi uygulamalarının hemen ön sıralarda göze çarptığını görüyoruz. Bloomberg Galaxy DeFi endeksi de sanırım kripto para yatırımcıların “İyi de bu kadar token, coin arasında hangisi ne kadar gelir yaratıyor?” ihtiyacı için yapılmış gibi duruyor.

Ethereum killer’lar?

Kripto paralar da son 1.5 aydır devam eden boğa piyasasında, yakından takip edenlerin gözünden kaçmayan diğer önemli bir gelişme ise, Cardano ve Solano gibi blockchain temelli ama Ethereum’a alternatif olmayı amaçlayan platformlarda yaşandı.

Cardano’nun yapılan teknolojik iyileştirmeler sonrasında DeFi uygulamalarını kendi blokchain platformu üzerinde de çalışabileceği açıklaması sonrasında bu network’un token’ı olan ADA’da çok hızlı bir yükseliş yaşandı. ADA Token’ın toplam piyasa değeri geçen hafta 100 milyar doları gördü. Böylece Ethereum ve Bitcoin’in arkasından 100 milyar dolar sınırını aşan ilk token ADA oldu.

Ethereum’a alternatif gösterilen bir başka blockchain tabanlı platform ise Solana. Solana network’un token’ı olan SOL geçen 3 hafta içinde piyasa değerini 3’e katladı ve 41 milyar dolarlık piyasa değeri ile en büyük 10 coin arasına girdi. Ethereum’a göre çok daha hızlı ve işlem ücretleri çok daha düşük olan SOL’da son dönemde yaşanan bu hızlı fiyat artışı ise dönemin gözde kripto token’ları olan NFT’lerin, Solana platformunda işlem görebilecekleri beklentisi.

Görüldüğü üzere Kripto para Bitcoin’den ibaret değil.

Bu dünyada müthiş gelişmeler yaşanıyor. Kimse artık kripto paraları tartışmıyor. Kripto paraların üzerinden çalıştığı platformlar yarışıyor ve herkes DeFi, NFT, Akıllı Kontratlar gibi uygulamaların yeni adresi olmak istiyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar