Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Gazeteci Faruk Arhan, 2001’de Diyarbakırspor’un kitabını yazdı. Arhan, özellikle Kürtlerin yaşadığı coğrafya etrafında dönen politikaları, dolayısıyla tüm ülkeyi etkileyen gelişmeleri yakından izleyen bir gazeteci. Kitabı kulübün salt sportif kronolojisinden ibaret tutabilecekken, saf bir Diyarbakırspor günlüğü yazabilecekken, kalktı kulübün siyasete paralel giden tarihini kaleme aldı. 2000 adetle dağıtıma çıkan kitabın 400 adedi Diyarbakır’a gitti, lakin kimse okuyamadı. Zira Diyarbakırspor’un iki eski başkanı Adnan Öktüren ve Abdurrahman Yakut kitapları tek tek toplatıp yaktı.

Kitap 2012’de tekrar basılınca Arhan; kitabı toplatarak içindeki tüm bilgileri bir nevi doğrulayan başkanlara tersten bir teşekkürle başladı. İki eski başkan Diyarbakır’ın önde gelenleri, bir kariyerleri, bir havaları var ilde. “Ama ben bu kitapla ipliklerini pazara çıkardım. Onların da 2009’da araları bozuldu, safdışı kaldılar. Abdurrahman Yakut Diyarbakır’ın Ali Şen’idir” diye başlıyor anlatmaya Arhan... Kitabın adı da girişi gibi sitemkâr... Neden “Diyarbakırspor: Düğünde Kalabalık, Taziyede Yalnız”? “Çünkü bu buralara, Türkiye insanına ait hazin bir öyküdür. Başarılarda böbürlenilir, alkışlanılır, yenilgide yalnız bırakılır. Futbolda da böyledir. Şimdi Diyarbakırspor’un stadına gidin, 30 bin kişilik statta bin kişiyi zor görürsünüz. Takım 2001 ve 2009’da Süper Lig’e yükseldiğinde yönetime talip olanlar arasında rekabet vardı, tribünler kalabalıktı. Bugün yönetime talip bulunamadığı için kongre erteleniyor. Taraftarsa takıma küskün.”

Diyarbakırspor 1975-1977 yılları arasında Türkiye’de bir ilke imza atmış ve üç sezon art arda, bulunduğu liglerde şampiyon olup o dönem adı 1. Lig olan zirveye yükselmişti. Son 2 yılda da tersinden bir rekor kırarak üç defa küme düşen kulüp 3. Lig’e gerilemiş durumda. Hatta eski statüye göre takım şu an Bölgeler Arası Amatör Lig’de. Yani durumu hiç de iç açıcı değil. Birçok kulübü destekleyen AK Parti neden Diyarbakır’a el atmıyor? Arhan’a göre, AK Parti seçimlerde Diyarbakır’ı alsaydı, kulüp bugün Süper Lig’de olabilirdi. Diyarbakırlılar futbola küsmüş, gündemlerinde futbol yok. Arhan, iki sezonda 3. Lig’e kadar düşmesinde 2009’da denenen Kürt açılımı sonrası kulübe gösterilen ilgisizliğin etkisi olduğunu söylüyor. Arhan, asıl kırılmanınsa Bursaspor maçıyla olduğunu savunuyor: “2009’da Bursaspor maçında yaşananlar rezalettir. Diyarbakırspor batıda bir spor kulübü olarak görülmüyor. Tepkiyle karşılanıyor. O maçlarda yaşananlar açılıma, Diyarbakırspor’a, Kürt sorununa tepkinin özeti, düşmanlığın göstergesidir.”

447 BİN ÇOCUKLU ŞEHİR

Son günlerde stadın yerine cami yapılması da gündemde... Arhan’a göre; bu hükümetin şimdi de dinle daha somut bir şekilde bölge insanına hitap ederek Kürtleri siyaseten yumuşatmaya yönelik bir gişirimi... Arhan, Kürt siyasetinin genelde kulübe uzak durduğunu belirtirken BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın “Diyarbakırspor biraz da Barcelona’dır” sözlerini önemli buluyor. Ama Katalanlar kulüplerine sahip çıkarlar, peki ya Diyarbakırlılar? Takımda düne kadar Kürt futbolcu dahi yoktu, ta ki UEFA transfer yasağı koyana kadar... Şu anda takımda 3 Kürt futbolcu var. Peki Diyarbakırspor ne zaman Diyarbakır’ın takımı olur? Arhan’ın yanıtı net: “Ne zaman Türkiye tam demokratik olur, o zaman Diyarbakırspor da Diyarbakır’ın kendisi olur...” Diyarbakır’da yaşayan ve neredeyse bütün gün bir topun peşinde koşan 447 bin çocuk var. Belki de gerçek açılım bu çocukları görerek gerçekleşecek. Artık önümüzdeki açılımlara bakacağız.

KİTAPTAN NOTLAR

- Diyarbakırspor, şehrin Fenerbahçe’si Dicle Gençlik ile Galatasaray’ı Yıldız Gençlik’in birleşmesiyle 1968’de kuruldu.

- İlk kadronun tamamı Diyarbakırlılardan oluşuyordu. İçlerinde Kürt de, Türk de, Ermeni de vardı.

- 1990’lardan itibaren Diyarbakırlı oyunculara nadir rastlandı. 2001’de Suriyeli 3 Kürt kulüpte oynamak istese de yönetim reddetti.

- İstiklal Marşı’nı sessizce dinleyen taraftarlar, Hernepeş’in melodisini söylüyor. Faruk Arhan

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar