Havalimanları uçaklardan daha kirli
Covid-19 salgını hayatımızda olduğu gibi uçak seyahatlerindeki tüm alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Sektörle bağlantılı olan şirketler yeni formüller bulmak için tüm hızıyla çalışıyorlar. Tek bir amaç var; Yolcu sağlığı.
Yolcuların korona virüse yakalanmadan seyahat edebilmesini sağlamak en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19’un neden olduğu kaygı ve korku, bir milyara yakın insanın akıl sağlığını etkilediğini açıklaması da bu süreci destekliyor.
Bu konuda havalimanları ve uçakların içi geliştirilen yeni teknolojiler gündemden düşmüyor. Havalimanlarında en teknolojik aletler, robotlar kullanılıyor. Havayolları ise salgını önleyici koltuk tasarımları ve yeni tip hava filtreleri ön plana çıkıyor. Yeni uygulamalar arasına uçakların en fazla mikrop bulunduran noktaları olan tuvaletler dikkat çekiyor ama ilerleyen zamanlarda da farklı alanlarda yenilikler görmemizde mümkün. Türk Hava Yolları'nın iştiraki şirketlerinden de bu dönemde benzer adımlar bekleyebiliriz. Japonya’da geliştirilen örneğe göz atalım ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Mandallı kapı tokmağı
Japon All Nippon Airways (ANA) uçak içi tasarım şirketi Jamco ile işbirliğinde yolcuların dirsekleriyle lavabo kapısını açmalarına olanak tanıyan yeni kapı tokmağı tasarlamış. Tokyo Haneda Havalimanı’nda test ediliyor. Devam eden çalışmalar başarılı olursa uçakların içinde uygulanacak. Dirsekle çalışan kapılar, salgın sırasında yolcuların uçmakla ilgili endişelerini tamamen gidermeyecek olsa da biraz gönül rahatlığı sağlayacağı düşünülüyor.
Tuvaletler, kiosklar, servis masaları
Araştırmalar uçak seyahatleri kapsamında karşılaşılan en kirli yerlerin check-in kioskları olduğunu ortaya koyuyor. Yolcuların havalimanına geldikten sonra biniş kartlarını almak için kullandığı bu kiosklarda yapılan ölçümlerde, evimizdeki tuvaletlere göre 1475 kat daha fazla bakteri gözlenmiş̧.
ABD’deki 3 büyük havalimanında yapılan 6 ayrı yüzeyde yapılan testlerin neticeleri böyle. Çünkü kiosk ekranlarında ortalama 253 bin 857 bakteri kolonisi ölçülmüş. Aynı ölçüm evlerimizdeki tuvaletlerde yapıldığında 172 bakteri görülmüş. Kısacası terminallerdeki kioskların kirliliğini tuvaletlerle kıyaslamak mümkün değil.
Havalimanlarındaki en kirli ikinci alanlar ise her türlü kapı kolları. Üçüncü sırada tuvaletlerdeki musluklar geliyor. Kiosklara göre durum biraz daha iyi gibi görünse de kapı kollarında ortalama 21 bin 630, musluklarda da 19 bin 181 bakteri ölçülmüş.
ABD’de 3 havayolunun uçaklarında kirliliği ölçen bir çalışmada kabinlerin terminallere daha az kirli olduğu tespit edilmiş. Uçakların en kirli noktaları ise tuvaletlerdeki musluk başları. Musluklarda ortalama 95 bin 145 bakteri ve mantar örneği tespit edilmiş.
Uçaklarda en kirli ikinci yüzeyi şaşırtıcı ama gerçek. Maalesef servis masaları. Ve ortalama 11 bin 595 bakteri ve mantar örneği bulunmuş. Uçaktaki en kirli üçüncü yer ise 1.116 zararlı canlı örneği ile emniyet kemeri tokaları.
- Oreşnik engellenemez mi?8 dakika önce
- Siber Güvenlik için önemli adım!3 gün önce
- Eurofighter ve Bayraktar TB2 yarışı!4 gün önce
- Uçakta istenmeyen 7 yolcu tipi…5 gün önce
- Turkcell'i zarardan Ukrayna kurtarmış!1 hafta önce
- THY'ye Trump'ın etkisi nasıl olacak?1 hafta önce
- Yenilenebilir enerjiyle ne kadar bağımsız olabiliriz?2 hafta önce
- Türkiye Kart ve Troy2 hafta önce
- THY ve Pegasus engelli dostu değil mi?2 hafta önce
- İstanbul iki güzel eser kazanmak üzere…2 hafta önce