Sivil havacılık kabuk değiştiriyor
Türk sivil havacılığının omurgası konumundaki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ciddi kabuk değiştirmeye hazırlanıyor. Ulaştırma Bakanlığı çatısı altında hizmet veren bu kurumda çalışanlar, ülkemizde faaliyet gösteren havacılık sektöründeki tüm kurumların denetimini ve lisanslamasını yapıyor. Türk sivil havacılığının emniyetini ve güvenliğini belirlenen standartlar çerçevesinde sağlamaya çalışıyor. Ancak devlet memuru konumları sebebiyle çok düşük maaş ve imkanlarla çalışmak zorunda kalındığı için nitelikli, sektörün ihtiyacı olan kişileri kurumda tutmak mümkün olmuyor.
SHGM’nin sürdürülebilir olmayan işte bu yapısının değişmesi için TBMM’de bir kanun teklifi onaylanmayı bekliyor. Yasal düzenlemeyle birlikte SHGM personeline, Eurocontrol’den Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) gelen tazminatın bir kısmının tahsis edilecek. Böylece SHGM personelinin maaşlarında kısmi bir iyileştirme sağlanarak, nitelikli personel istihdamına katkı sunulması planlanıyor. İkinci adım ise “Yeni Sivil Havacılık Modeli” ismi verilen düzenlemeyle gerçekleştirilecek. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), 28 Haziran-1 Temmuz arasında İstanbul’da yapılacak sempozyumda Sivil Havcılık Genel Müdürü Pro. Dr. Kemal Yüksek’in de bu yeni modelin lansmanını yapacağını öğrendim.
Merkezine Türk sivil havacılığının konacağı yeni sistemin bir modele dönüştürülerek dost, kardeş ve gönül coğrafyası ülkelere de kullanıma hazır olarak (ready to use) verilmesi hedefleniyor. Dijital eğitimle birlikte tek bir kaynaktan eğitim ve lisans işlemlerinin yapılması planlanan yeni modelde değerlendirme sistemi de değişecek. Eğitim sertifikaları üretilecek. Çok dilli sertifikasyon sistemi getirilecek. Türk Hava Yollarında (THY) uygulanıp etkileri ve sonuçlarının bilindiği benzer sistemin SHGM yapısında hizmete sokulacak. Dağınık eğitim ve sertifikasyon sistemi böylece merkezi yapıya kavuşturulacak.
SHGM’nin yeni modeliyle birlikte havayolları işletme (AOC), eğitimi yatırımı yapmayacak, kitap, doküman hazırlama zorunda kalmayacak. Şirketlerin kurumsal dönüşümleri sağlanarak personelin kalitesi ve gelirlerinin artırılacak. SHGM’de görev alacak personel de sertifikalı olacak, alanında yetkin, görevleri, uzmanlıkları ve kademeleri de ayrılacak. Sertifikasyon süreci havacılık sektöründeki diğer kurumlara da uygulanacak. Mesela DHMİ’nin operasyon dairesindeki kişinin alanında ne kadar yetkin olduğu ölçülüp, buna göre lisanslandırılacak. Amaç havacılık sektörüne uygun istihdamın sağlanması ve klasik memur düzeninin değişmesi…
- Uçak kazaları azalıyor!50 saniye önce
- Oreşnik engellenemez mi?6 saat önce
- Siber Güvenlik için önemli adım!5 gün önce
- Eurofighter ve Bayraktar TB2 yarışı!5 gün önce
- Uçakta istenmeyen 7 yolcu tipi…6 gün önce
- Turkcell'i zarardan Ukrayna kurtarmış!1 hafta önce
- THY'ye Trump'ın etkisi nasıl olacak?2 hafta önce
- Yenilenebilir enerjiyle ne kadar bağımsız olabiliriz?2 hafta önce
- Türkiye Kart ve Troy2 hafta önce
- THY ve Pegasus engelli dostu değil mi?3 hafta önce